Ronde 6: “Kansen grijpen, kansen missen”


Als de kans komt, dan moet je hem grijpen, maar dat deed hij niet...
Roulette Bron: commons.wikimedia.org

"Je mist honderd procent van de kansen die je nooit grijpt."
(Wayne Gretzky)

RONDEVERSLAG | Het wordt zo vaak gezegd: Als je kans komt, dan moet je hem grijpen. Je moet je kans niet voorbij laten gaan. Je moet als je kans komt je slag slaan.

Mijn probleem is alleen dat ik nooit weet wanneer precies mijn kans komt. Dat ik best wil smeden, maar dat meestal blijkt dat het ijzer nog niet de juiste temperatuur heeft bereikt. Ik zie meestal net te laat welke kansen ik heb laten lopen en andersom geef ik veel meer kansen weg dan ik verzilver.

Wat bovendien niet zo moeilijk op te merken is, is dat hoe sterker een speler is, hoe vaker hij gebruik maakt van de hem of haar geboden kansen en hoe lager de plaats op de ranglijst van een speler, hoe minder vaak hij gebruik maakt van de kansen die hij krijgt.

Ik kan niet voor anderen spreken, maar ik zal er geen geheim van maken als ik, zoekend naar de oorzaak, het missen van kansen na enig zelfonderzoek op mezelf betrek: Eigenlijk gaat het bij mij wat het schaken betreft natuurlijk simpelweg over een ongeneeslijk gebrek aan talent, een onvermijdelijk aan de oppervlakte verschijnen van de totale en ultieme onkunde, een diepverankerd noodlottig gemis aan inzicht, een genetisch niet te repareren tekort aan visie. De manier waarop ik schaak speel heeft veel weg van het spelen van roulette.

Zo, dat is er uit en ik moet zeggen dat het behoorlijk oplucht. Op naar de gemiste kansen:

Overzicht 6e ronde 03-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Overzicht 6e ronde 03-03-2020

 

Misgreep

 
In de Marshall-verdediging van het Geweigerd Damegambiet kwam Dick Korteland tegen koploper Erik Brok al snel een stuk voor te staan. Erik vertelde of verrekende zich reeds op de negende zet en dat kostte hem een loper. Op de 22ste zet besliste Dick de partij door op zijn minst nog een zwarte toren te gaan opblazen. Ondanks het eerste verlies van Erik deze competitie blijft hij de ranglijst aanvoeren.

Ook bij Wim Platje was het een moment van onoplettendheid dat de partij uiteindelijk besliste. Wim gaf in de Scandinavische opening zomaar zijn e-pion weg in de partij tegen Johan Went. Nadat alle stukken waren geruild resteerde een pionnen-eindpel, waarin Wim het met zes pionnen tegen de zeven exemplaren van Johan tot remise moest zien te brengen. De pionnenstructuur was ook al in het voordeel van Johan, dus dat zou een vrijwel onmogelijke opgave worden.

Als je kans komt, dan moet je hem grijpen, maar Wim greep zijn kans niet. Na Johans foutieve: 29...g5?? (Zie diagram) speelde Wim 30.g4?? en verloor kansloos. Even wat langer nadenken had hem de puntendeling kunnen brengen door:

30.exf5+! Kxf5 31.g4+ Ke6(f6/g6) 32.h5 en zwart kan de witte stelling nooit meer binnen komen!

Johan Went 03-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 03-03-2020

 

Das

 
Cor Paans startte zijn partij weliswaar met 1.c4, het Engels, maar na een zet of zes stond er toch een onvervalste Konings-indische opening op het bord. Pieter Sandijck kent de opening goed, zowel met wit als met zwart. Na een rustig begin benadeelde Cor zichzelf door 16.f4, wat strategisch gezien een minder goede zet was vanwege het openen van de lange diagonaal van de loper op g7 en het verzwakken van pion e4. Een fout van Cor leverde Pieter de kwaliteit op een even later deed een penning Cor de das om.

Vlnr: Cor Paans, Naomi Snikkers en Pieter Sandijck 03-03-2020 (Foto: Tabitha Snikkers)

Vlnr: Cor Paans, Naomi Snikkers en Pieter Sandijck 03-03-2020

 

Pluriformia

 

Naomi Snikkers speelde met wit remise tegen Tabitha Snikkers en Tabitha Snikkers speelde met zwart remise tegen Naomi Snikkers. Voor het zover was vond Naomi gelukkig nog even tijd voor het maken van de foto's van de zesde ronde. Bedankt Naomi!

Jisk Liemburg koos voor de witte stukken in zijn partij tegen Hare Majestueuze Pluriformiteit Connie Komen. Het viel niet mee, want Jisk liep de hele avond met de zettenbeker rond om tegenstanders naar zijn bord te krijgen. Aan het eind van de partij was het tijdvoordeel voor Jisk flink opgelopen. Toen werden ook de beslissende fouten door zijn tegenstanders gemaakt. Jisk won een kwaliteit, maar stond al zo overweldigend dat het punt terecht naar hem ging.

Ton van der Breggen (l) en Jisk Liemburg 03-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Ton van der Breggen (l) en Jisk Liemburg 03-03-2020

 

Dubbelkans

 
Gijs van Willigen speelde een prima partij tegen Willem Weerdesteijn en werd daarvoor beloond met een welverdiende remise, maar had nog bijna het nakijken. De Philidor-opening garandeerde Gijs een langdurig initiatief en een grote fout van Willem had Gijs de winst moeten brengen, maar die kans liet hij liggen. Willem speelde 13... Pc6? (Zie diagram) en Gijs antwoordde met 14.h3.

Maar na 14.Pf6! Kh8 (14...Lxf6 verliest onmiddellijk na 15.Lxf6) 15.Df4 Dd8 16.Dh4 h6 17.f4 staat wit natuurlijk straal gewonnen. Veel later in de partij zette Gijs een loper met 71.Ld3+?? in de aanbieding (Zie diagram).

Maar Willem was in gedachten waarschijnlijk te zeer bezig de vrijpion op d6 binnen te hengelen en speelde onnodig 71...Ke5??. Na 72.Kxf3 Kxd6 werd het remise. Nadat hem achteraf duidelijk gemaakt werd welke kans hij had laten liggen riep Willem uit: "Zit je de hele tijd te wachten tot hij misschien een fout maakt... En dan maakt hij er uiteindelijk eentje. En dan maak je er geen gebruik van!!"

Gijs van Willigen 03-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 03-03-2020

 

Koos foutloos

 

Wisselende kansen op enig voordeel in de Siciliaanse opening bij Koos van Dalen versus Piet Schuller. Totdat Piet besloot om op de elfde zet lang te rokeren. Toen was het dan ook meteen goed mis. Na een serie van negen foutloze zetten trok Koos het net rond de tevergeefs tegenspartelende Piet dicht.

Rob Truijens over zijn partij met wit tegen Ton van der Breggen: "Na ruim twee uren van prikken en schuiven raakte zwart zijn paard kwijt. Na een torenruil zat wit paraat op zijn paard om wat pionnen te gaan peuzelen. Zwart vond het wel best zo."

Rob Truijens 03-03-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens 03-03-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 10-03-2020 12:35

Sponsors van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame

Joop de Jong - Oud-kampioen van De Willige Dame