Ronde 6: “De kunst van het ontsnappen”


Harry Houdini

"Er bestaan maar twee manieren om te ontsnappen uit de triestheid van het bestaan: muziek en katten. (Albert Schweitzer)

RONDEVERSLAG | Soms vraag je je na een partijtje schaak wel eens af hoe het je tegenstander ooit gelukt is nog met een remise te ontsnappen terwijl je toch de winst voor het grijpen had. In mijn geval is overigens vaker het omgekeerde het geval en vraag ik me na afloop af hoe ik in vredesnaam op het nippertje aan een vrijwel zekere nederlaag heb kunnen ontkomen.

Gijs van Willigen was in de zesde ronde de grote ontsnappingskunstenaar bij Schaaksociëteit De Willige Dame, maar bij legendarische ontsnappingen, weliswaar niet op het schaakbord, denken we toch eerder aan Harry Houdini (1874–1926).

Houdini was een Hongaars-Amerikaans variétéartiest, goochelaar en boeienkoning, die vooral met zijn ontsnappingsacts in de Verenigde Staten en Europa furore maakte. Veel van zijn acts worden nog steeds in een of andere vorm door goochelaars en illusionisten uitgevoerd. Houdini was degene die ze verzon. Zijn ontsnappingen waren gebaseerd op zijn grote kennis van sloten en op het gebruik van vernuftig verstopte sleuteltjes, ijzeren pinnetjes en andere hulpmiddelen. Laten we eens kijken wie er bij ons in ronde zes ontsnapten:
Tabitha Snikkers 06-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Er viel heel wat te lachen: Tabitha Snikkers 06-03-2018

 

Houdini van Willigen

In de "topper" van de avond ontsnapte Gijs van Willigen enkele malen als een volmaakte Houdini aan de nederlaag tegen Anne Meeldijk. Door een fout in de opening kwam Anne een pion voor en miste even later een kans om een toren voor een loper te ruilen. Gijs op zijn beurt verzuimde vervolgens tot tweemaal toe een pion op h7 mee te pakken, waarna Anne wel een pion te grazen nam op c3. Gijs ging met de dame op pionnenroof op de damevleugel en veroverde pionnen op b7 en a6, maar daardoor kwam hij, hoe raar het ook klinkt, ernstig in het nadeel. Anne bezorgde Gijs een dubbelpion door een loper voor het paard op f3 te ruilen, won met c3xb2 nog een pion en dreigde te promoveren.

Toen volgde Houdini-act 1 van ontsnappings­kunstenaar van Willigen. Hij maakte gebruik van een blunder van Anne en pakte een ongedekte loper op g5 in zijn nekvel. Anne stond echter nog steeds gewonnen, maar maakte opnieuw een fout. Gijs miste de kans op Houdini-act 2: Het offeren van de dame voor twee torens, met een remisestelling als gevolg. Maar toen zich een tweede kans voordeed voerde Gijs Houdini-act 3 wel uit. Een en ander tot groot vermaak en applaus van de overige spelers in de consistoriekamer. Helaas, het toreneindspel waarin Anne een pion meer had en Gijs nog steeds een dubbelpion werd door Anne tot diep leedwezen van de verzamelde toeschouwers vakkundig naar winst geschoven. Dat resultaat zullen we hier voor het gemak maar even negeren: Gijs had met zijn escapadekunsten wel wat meer verdiend deze avond en staat onbetwist eerste in het klassement van de bond van ontsnappingskunstenaars. (BvO)

Gijs van Willigen 06-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 06-03-2018

 

Uiengeur

Nummer drie van de ranglijst, John van Waardenberg werd door koploper Hans Nunnikhoven in zijn recente opmars gestuit. Op het bord kwam een door Hans geweigerd damegambiet, de Alatortsev-variant (3. .., Le7) om precies te zijn. John verloor ergens in de partij de kwaliteit. In het eindspel met ieder drie pionnen, een toren voor Hans en een paard voor John, bleek de toren te sterk. Toen er een pion op h2 ging vallen gaf John op.

Hans verstevigde zijn positie aan de kop doordat achtervolgers Naomi Snikkers en Johan Went remiseerden. Daar was van ontsnappingen kennelijk helemaal geen sprake want Naomi schreef ons: "Johan en ik hebben geprobeerd in de stijl van Euwe te spelen. Het leek even een goede partij te worden, maar na een stuk of 15 zetten bleek dat we liever de spectaculaire partij van Gijs en Anne hadden gespeeld. Johan heeft de hele wedstrijd aan iedereen verteld dat zijn koning van de ene naar de andere kant van het bord gelopen is. Waarschijnlijk omdat dit de enige noemenswaardige gebeurtenis van de partij was. Uiteindelijk waren we zo verveeld met de stelling dat we er maar remise van hebben gemaakt. Desalniettemin hebben we een heel gezellige avond in het naar uien ruikende kamertje gehad. We hebben met zijn achten veel gelachen."
John van Waardenberg 06-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg 06-03-2018

 

Gemiste winst

Wim Platje had de witte stukken tegen Willem Weerdesteijn, die recentelijk nog een speler van Erasmus 1 met een rating van 1999 een halfje afhandig maakte. Wim trok zich daar echter niets van aan en ging in het open Siciliaans in de aanval op de koningsvleugel. Willem liet daar teveel toe en Wim kwam, volgens computeranalyses achteraf, gewonnen te staan. Hij zag echter niet hoe hij zijn aanval winnend kon afronden en bood na zetherhaling remise aan. Na enig nadenken werd dat door Willem geaccepteerd, die achteraf bezien deze avond terecht op de tweede plaats van de ranglijst van de BvO eindigde.

Wim Vink opende als gebruikelijk met 1. f4. Tabitha Snikkers laat zich door geen enkele opening intimideren, dus ook niet door de Bird-Vink-opening, en won de kwaliteit. Wim pikte echter later een pion terug. "Onnodig", aldus Tabitha. De partij eindigde in remise. Wim ontvangt de erepenning van de Bond van Ontsnappingskunstenaars voor zijn prestatie.

Wim Platje 06-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 06-03-2018

 

Hij ziet te veel

In de Anglo-Indische variant van het Engels nam Cor Paans met wit het initiatief tegen Dick Korteland. Na een aanval op de damevleugel overzag Dick dat pion d5 verloren zou gaan en toen ook hij ook de pion op c7 moest inleveren bij een prachtige stelling van Cor hield hij het voor gezien.

Erik Brok blijkt een gevaarlijke tegenstander aldus Fons Claessen na afloop. "Hij ziet veel. Wat mij betreft te veel." In de oude Steinitz-variant van het Spaans werd Fons, volgens eigen zeggen, aan het eind van het middenspel volkomen weggespeeld.
Erik Brok 06-03-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Erik Brok 06-03-2018

 

Stug volhouden

Na de partij Nick Kimenai - Pieter Sandijck waren beide spelers het erover eens dat Pieter met een remise was ontsnapt. Nick kwam een pion voor en bezat het loperpaar. Zijn aanvallende activiteiten kon Pieter ternauwernood pareren en nadat Pieter de pion had teruggewonnen werd er tot remise besloten. Hiermee legde Pieter verdiend beslag op de derde plaats in het klassement van de BvO.

In een gesloten Siciliaan kwam Piet Schuller een paard voor te staan tegen Stefanie van den Bos. Toen hij later door een paardvork ook een toren kon veroveren bleef er na verdere stukkenruil voor Stefanie niets anders op te zitten dan het punt aan Piet te laten. Ze houdt als beginnend schaakster stug vol: "Dit was pas mijn vierde partij en het gaat steeds iets beter."

De partij tussen Ton van der Breggen en Koos van Dalen werd door Koos in zijn voordeel beslist.
Nick Kimenai 06-03-2018

 Nick Kimenai 06-03-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde vind je bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".

© Wim Platje 07-03-2018 16:01

Sponsor van deze ronde:

N.N. Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven.