Ronde 6: “Bach en nog eens Bach”


"Je kunt niet iemand huren om voor jou te oefenen." (H. Jackson Brown Jr)

RONDEVERSLAG | Het Bachkoor op de achtergrond in de kapel kreeg een bepaalde passage uit een van de meer dan 250 cantates van Johann Sebastian Bach maar niet onder de knie en moest die zo te horen keer op keer opnieuw zingen van een kennelijk zeer precieze en strenge dirigent.

Steeds weer zetten de koorleden een dalende toonladder in met de tekst: "Hahaha hahaha haha, Hahaha hahaha haha" en dat nog wel een keer of drie, maar ze kregen de kans niet om bij het afsluitende "Lulloeja" aan te komen, omdat de dirigent tot vervelens toe net voor dat moment aftikte. Niet iedereen in de speelzaal scheen zich er aan te storen, maar na de misschien wel 50ste mislukte poging kreeg ik de bijna onbedwingbare neiging om de deur naar de kapel te openen en luidkeels van mijn ongenoegen blijkt te geven met: "En nou ophouden allemaal!! Te moeilijk! Dit leren jullie verdomme toch nooit!" Dat heb je als je wat auditiever bent ingesteld dan de meeste mensen. (Of als je je sneller ergens aan ergert dan de meeste mensen...) Gelukkig slaagde het koor er na nog enige herhalingen uiteindelijk wel in om iets te produceren wat de goedkeuring van Herr Musikdirektor dan wel Herr Kapellmeister kon wegdragen.

Tijdens de zeven schaakpartijen was het overigens opvallend stil deze keer. Wellicht vielen de koorklanken me daarom wel meer op. Er deden zich geen opmerkelijke zaken voor, behalve dan dat Paul de Roos deze keer zijn tegenstander Piet Schuller bij de aanvang niet de gebruikelijke "prettige partij" wenste, maar kwam met het originelere "Nou, sterkte dan maar..." Foto's zijn er van deze ronde helaas niet genomen. De partijkarakteristieken:

Top of the bill

Op de bovenste regel van het affiche van ronde zes stond dat Johan Went met wit werd ingedeeld tegen Hans Nunnikhoven. Het werd een Geweigerd Damegambiet, waarin Hans een eindspel bereikte met een (vrij)pion op de b-lijn meer en ongelijke lopers. Remise zou je zeggen, maar Johan verloor nog een pion en dat kon de stelling niet meer verdragen.

Fons Claessen kreeg een zware tegenstander voorgeschoteld in de persoon van John van Waardenberg. Fons had volgens beide spelers echter steeds het beste van het spel en het eindspel, met ieder een paard een loper en zeven pionnen, had volgens John ook veel eerder in remise kunnen eindigen.

Mikhail Tal

 

Miscalculatie

Bij Jisk Liemburg tegen Dick Korteland kwam het Siciliaans op het bord. Jisk speelde 5. c4 en na Dicks' 6. .., Pc6 ontstond de zogenaamde Maroczy Bind. In het middenspel calculeerde Dick even niet juist en moest hij een centrumpion prijsgeven. Het bleef daar niet bij, want even later verloor hij nog een stuk. Een toren voor een paard, een loper en een pion vond Dick te weinig compensatie om nog mee door te spelen.

Ook bij Wim Platje tegen Anne Meeldijk werd het Siciliaans gekozen. Wim reageerde op de Najdorf-variant agressief met 6. f4, maar deed in het vervolg wat mindere zetten, waardoor Anne de lakens kon uitdelen en Wim moeite had om pion e4 te behouden. Dat lukte, de witte stelling stortte niet ineen en Wim deed een remise-aanbod dat door Anne met "Ja, da's goed hoor" werd aangenomen.

Bobby Fischer

 

Triple

Cor Paans bestreed Willem Weerdesteijn met het Engels en moest veel tijd investeren in het creëren van behoorlijk tegenspel. De veertig minuten achterstand in bedenktijd wees daar in ieder geval wel op. Willem won weliswaar ten koste van een triple-pion een paard, maar er bleek voor Cor geen houden meer aan.

Magnus Carlsen

 

En passant iets vergeten

Koos van Dalen en Rob Truijens speelden snel en produceerden zoveel zetten, dat Rob zijn notatie op de achterkant van het formulier moest voortzetten. In een toreneindspel verspeelde Koos een pion voorsprong en toen hij de torens ruilde stond Rob straal gewonnen. De witte koning werd door de zwarte afgehouden en de laatste pion van Koos op h2 zou worden opgehaald, waarna het promotieveld g1 in bezit zou komen van de zwarte koning. De zwarte pion op g4 zou dan promoveren. Koos speelde h2-h4, waarna een simpel gxh3 en-passant Rob de winst zou hebben gebracht. Impulsief speelde hij echter zijn pion naar g3, waarna beiden dame haalden en de partij remise werd. We verwoorden hier maar niet wat er door Robs' hoofd ging na afloop.

Max Euwe

 

Te voortvarend

Piet Schuller en Paul de Roos leken op remise af te stevenen. De pionnenketens waren vast verankerd en er leek geen barokmuziek meer te zitten in de stelling. Paul viel met de zwarte stukken aan op de damevleugel na de lange rokade van wit en deed dat wat te voortvarend. Zijn dame raakte ingesloten en het resterende eindspel was gemakkelijk gewonnen voor Piet. Paul ging vlak voor het mat door zijn bedenktijd.

Rashid Nezhmetdinov


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 31-10-2018 22:45

Sponsor van deze ronde:

Fons Claessen - Speler van De Willige Dame