Vijfde ronde: “Strijk en Zet!”


Dat zal hem tegen de haren instrijken zal hij wellicht hebben gedacht...

"Niemand zou viool mogen spelen voordat hij het kan" (Jim Berlin)

RONDEVERSLAG | De vijfde speelavond begon wat vroeger voor de voorzitter, de secretaris en de teamleider van het eerste team. Om zeven uur al werden alle borden en alle stukken in het speelzaaltje uitgestald.

Niet om ze bij opbod te verkopen, maar om weer eens enige orde in de stukken­chaos te scheppen. In de loop der tijd verruilen stukken en pionnen spontaan van plaats binnen de verschillende sets die we bezitten en als de ene schaakset geïnfecteerd is door stukken en pionnen van een andere set, dan is logischerwijs de andere schaakset geïnfecteerd door stukken en pionnen van de ene. Kortom, een slordig gezicht, ook al zijn de verschillen in vorm, kleur en grootte niet zo heel erg groot.

Je zet dus alle stukken en pionnen op de borden, soms wel twee sets per bord en je gaat bij verschillen binnen een set ergens anders zoeken of je een bijpassend stuk kunt vinden. Door een proces van herhaald omruilen krijg je dan enigszins de eenheid binnen een schaakset weer terug.

Het liep eigenlijk best wel vlot en om kwart voor acht kon het sein "chaos meester" worden gegeven. Honderd procent in orde zal het niet zijn, maar acceptabel is het voorlopig weer wel.

Ondertussen waren vier musici het gebouw binnengekomen, die naar ons eerder was meegedeeld een concert in de Trinitatiskapel zouden gaan geven. Aan de grote witte koffer te zien zat er een vermoedelijk een cello in en in de kleinere koffers huisden naar alle waarschijnlijkheid violen. Een strijkkwartet derhalve. Drie strijkers en een strijkster. Ze gingen in de consistoriekamer zitten om zich op het concert voor te bereiden, de instrumenten te stemmen en zich passend te kleden voor de uitvoering.

Ik moest echter nog wel even in die tijdelijke kleedkamer zijn en klopte dus zachtjes en discreet op de deur. Er kwam geen "binnen" naar buiten en na toestemming te hebben gevraagd aan beheerder Jan Lokhorst opende ik voorzichtig de deur en zei "Ik moet even in die kast daar zijn hoor, om de klokken te pakken. Schaakklokken snapt u?" De drie heren en de dame keken me vrij uitdrukkingsloos aan, maar zwegen verder in alle talen. "Zal de concentratie wel zijn", dacht ik en pakte met enige moeite de doos met klokken uit de kast. "Kijk", zei ik nog, "Klokken voor bij een schaakpartij". Ik pakte een van de doosjes en liet de afbeelding van de schaakklok op het deksel zien. Weer kwam er geen enkele reactie van het viertal. Ze bleven me met uitgestreken gezichten aankijken. "Ook niet het juiste smoeltje als je nog moet beginnen met strijken", flitste er door m'n gedachten en ik probeerde nog zwakjes via "Ja, we zijn een serieuze club, dus spelen we mèt klokken", nog enig contact te krijgen met de strijkers, maar zonder succes. Alsof je tegen drie strijkbouten en een strijkplank aan stond te lallen.

Het concert begon om acht uur precies en aan de klanken te horen waren daar absolute topmusici virtuoos bezig met het vertolken van strijkersrepertoire op topniveau. Niet de eenvoudigste deuntjes die gemakkelijk in het gehoor liggen, maar echt iets voor een publiek van kenners. Wat ik wel heel triest vond, was dat me tijdens de pauze van het concert duidelijk werd dat het publiek uit hoogstens een dozijn mensen bestond... Een strijkensemble van dit niveau verdient zeker een groter publiek.

De dame en de drie heren van het "M. Nostitz Strijkkwartet" waren, zo bleek mij later, afkomstig uit Tjechië. Oeps... Voor de volgende keer heb ik mijn huiswerk inmiddels gedaan. Het woord schaakklok is in het Tjechisch: "šachové hodiny". Het is maar dat je het weet...

Gaan we nu maar eens even kijken wat er in de vijfde ronde aan de diverse strijkstokken is blijven hangen:
Overzicht speelzaal 25-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Overzicht speelzaal 25-02-2020

 

Gelijk

 
Klassementsleider Erik Brok zag men tegenover Wim Platje neerstrijken. Erik had wit. Het werd een Indische partij, waarin het in de opening gelijk opging. In de overgang naar het middenspel ging het evenals in het middenspel zelf gelijk op. Omdat het ook in het eindspel waarschijnlijk wel weer gelijk op zou gaan, besloten de heren vrijwel tegelijkertijd tot remise, waarin ze waarschijnlijk wel gelijk hadden.

Wim Platje (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 25-02-2020

 

Off day

 
De verrassing van de avond was de winst van Pieter Sandijck op Naomi Snikkers. Pieter had wit en er kwam een Konings-indiër op het bord. 15....f4 was niet de beste zet, maar Pieter profiteerde vooreerst nog niet. Een paar mindere zetten van Naomi werden door Pieter beantwoord met een hele serie krachtige voortzettingen, die hem een pion en een stuk opleverden, zodat er voor Naomi niets anders op zat dan de vlag te strijken.

Pieter over de partij: "Winnen van Naomi in een reguliere partij? Ik kan het me niet heugen. Nu had ik me bij de vorige competitie wel voorbereid om in de laatste ronde tegen haar te spelen en ze speelt strijk en zet Konings-indisch tegen d4. Dat ging toen niet door, maar gisteren was het dus eindelijk wel zo ver. Nu trof ik het wel, zo gebiedt de eerlijkheid me te zeggen, dat Naomi een absolute off-day had. Zo speelde ze de opening precies zoals die waartegen ik me ingelezen had en ongeïnspireerd als ze was kwam ze in een verschrikkelijke stelling terecht. Na f4 (zet 15) was het treurnis alom en de blunder op de 25e zet was dan ook wel begrijpelijk als je bedenkt dat de goede zetten op zijn."

Pieter Sandijck 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 11-02-2020

 

Manifest

 
John van Waardenberg en Jisk Liemburg speelden een Geweigerd Damegambiet, waarin John de beste papieren had, maar niet tot winnend voordeel kon komen. Met 19...Lb7 werd een lang gevecht ingezet dat draaide om de verovering van de achtergebleven pion die Jisk op c6 had. Jisk kon nog heel lang alle plooien glad strijken, maar op de 38ste zet werd de pion na lang manoeuvreren dan uiteindelijk toch door John veroverd, waarna Jisk besloot na de plooien ook de zeilen te strijken.

De Siciliaanse variant van de Van Geetopening (1.Pc3 c5) werd door Piet Schuller niet optimaal van zetten voorzien in zijn partij met wit tegen Dick Korteland. Er waren nog geen tien zetten verstreken of Dick stond een pion voor en voor het verstrijken van de eerste vijftien zetten had hij ook nog een loper van Piet van het bord gecombineerd. Dat was het eigenlijke einde van de partij, maar Piet besloot door te vechten. Naarmate er echter meer stukken van het bord verdwenen werd het materiële overwicht van Dick steeds manifester en uiteindelijk gaf Piet het op de 42ste zet op.

Dick Korteland 25-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Dick Korteland 25-02-2020

 

Punt innen

 
Han van Gorkom kreeg na zijn openingszet 1.e4 de vaste beginzet van Gijs van Willigen 1...d6 te verwerken. De Pirc-opening leidde na een foutje van Gijs tot pionverlies in de opening en ook een dubbelpion op f7 en f6, zodat Gijs besloot om lang te rokeren. Een aanval op de g-lijn met toren en dame bracht Gijs na pionwinst weer terug in de partij. Dat zal Han vast wel tegen de haren instrijken zal Gijs wellicht hebben gedacht, maar lang kon hij niet van zijn come-back genieten. Het zomaar weggeven van een pion op a6 bracht weer alle kansen naar de zijde van Han, die vervolgens na een blunder van Gijs een loper en de dame in de schoot geworpen kreeg. Daar had Han geen bezwaar tegen en tegen het innen van een punt ook niet.

Han van Gorkom 25-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Han van Gorkom 25-02-2020

 

Verroest strijkijzer

 
Het cruciale moment in de partij tussen Willem Weerdesteijn en Cor Paans kwam op de vijftiende zet. Cor bedreigde met zijn zet Pd4 de witte dame op c2 en de loper op f3. Willem bedacht dat het op zijn beurt aanvallen van Cors ongedekte dame een goed idee zou zijn. Hij speelde om dat te doen zijn toren van a1 naar e1. Cor is er in zo'n geval de man niet naar om de hand over het hart te strijken, want die toren sloeg Cor natuurlijk met zijn dame, om na het antwoord Tf1xe1 alsnog de dame van c2 te plukken en zo bleef er een volle toren aan zijn strijkstok hangen.

Doordat Rob Truijens met zwart de Italiaanse opening behoorlijk mishandelde kwam Koos van Dalen in het begin van de partij erg goed te staan. Rob speelde in die fase als een verroest strijkijzer. Een pionoffer en even later een niet geheel correct maar wel gevaarlijk uitziend torenoffer brachten Koos niet wat hij er wellicht van had verwacht, maar dapper was het zeker. Ontzettend jammer was het, dat hij vervolgens zijn dame wegblunderde. Daarna was het voor Rob niet moeilijk meer om de winst op te strijken.

Rob Truijens 25-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens 25-02-2020
 


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 02-03-2020 19:11

Sponsors van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame

Nick Kimenai

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame