Ronde 4: “Zwijgen is goud” 1


"Zwijg, of zeg iets, dat beter is dan zwijgen." (Pythagoras)

RONDEVERSLAG | Heeft u dat nou ook wel eens? Ik bedoel dat er een paar woorden van uw tong af fietsen, die u liever in de stalling zou hebben gehouden? Dat u achteraf gezien in figuurlijke zin liever uw tong had willen afbijten dan de zin te hebben uitgesproken die aan uw mond ontsnapte?

Er zijn legio voorbeelden van situaties waarin je beter kunt zwijgen dan er onnadenkend iets uit te flappen. Hoewel onbedoeld en vaak uitgesproken voor je er erg in had, ontstaan er uiterst pijnlijke momenten die je nog jarenlang zullen achtervolgen en telkens weer een blos van schaamte naar je wangen zullen jagen.

Als toen die keer dat tante Julia, je weet wel die met dat enorme reukorgaan, op visite was en je je stellig had voorgenomen iedere toespeling op haar indrukwekkende snotkoker te vermijden. Niet in de laatste plaats vanwege de aan haar levenshorizon voor jou opdoemende erfenis. Dus zelfs een zin als: "Tja, het is natuurlijk een gok, maar je kan wel eens geluk hebben", zul je uit alle macht trachten te vermijden. En dan serveer je met het angstzweet in je nekharen tante haar koffie en vraag je: "Wil tante wellicht ook een schepje suiker in haar neus"? Om door de grond te zakken..

Of die keer dat je in het ziekenhuis bij je oude ome Quirinus was bij wie ze vanwege zijn diabetes gedwongen waren om beide voeten te amputeren en je, terwijl hij nog van de narcose lag bij te komen, tegen hem zei dat je wel een paar mooie juchtleren schoenen van hem wilde overnemen.... Pijnlijk, kloterig en armzalig...

Wat dat met schaken te maken heeft ligt voor de hand: meng je als toeschouwer niet hoorbaar in een partij die nog bezig is!

Helaas moest ik vanwege de renovatie van ons huis verstek laten gaan. Momenteel bevolkt een regiment stucadoors de kamers en zoals u ongetwijfeld wel weet: stucadoors stucen maar door. Cor Paans, Pearl Uyttenhove en John van Waardenberg stuurden me echter hun bijdragen. Pearl Uyttenhove maakte ook nog de foto's. Dank heren!

Zwijgen is goud

Cor Paans over de partij Koos van Dalen - Cor Paans: "Ik speelde tegen Koos en won de partij, maar: Jan Lokhorst kwam effe kijken. Koos was bezig zijn toren te redden, edoch, als hij dat gedaan had, had ik de andere toren geslagen en was het mat. Jan waarschuwde Koos nog met: "Let maar eerst op je andere toren!!!" Dat deed Koos toen en daardoor duurde de partij toch nog iets langer. Ik kon een paar zetten daarna een toren geven om een dame te winnen.. Jan en ik hebben er daarna nog wel lol over gehad maar tijdens de partij was ik eerlijk gezegd eventjes niet blij..."
Cor Paans (l) en Koos van Dalen 09-10-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Cor Paans (l) en Koos van Dalen 09-10-2018

 

Winstkansen vervliegen

John van Waardenberg over de partij Willem Weerdesteijn - John van Waardenberg: "In de Slavische variant van het geweigerde damegambiet kreeg wit een sterke aanval via de open c-lijn met torens en dame. Ook stonden de lichte stukken van wit beter. Na afruil van de dames en wat lichte stukken gaf wit een paard en loper voor een toren en twee pionnen van zwart.
In hetgeen daarop volgde had wit kansen op de winst. Zeker op het moment dat zwart nog maar een paar seconden op de klok had staan. Echter, na wat mindere zetten van wit die resulteerden in een paardvork en verlies van een toren, was het zwart die uiteindelijk de winst naar zich toetrok."
Vooraan: John van Waardenberg (l) - Willem Weerdesteijn 09-10-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Vooraan: John van Waardenberg (l) - Willem Weerdesteijn 09-10-2018

 

Een parel aan kop

Pearl Uyttenhove slaagde erin de altijd lastig te bespelen Dick Korteland een nederlaag toe te brengen en heeft met dit resultaat nu de eerste plaats op de ranglijst ingenomen. Pearl doet verslag van zijn partij:

"Na een strategische blunder van wit heeft Dick op zet vier goud in handen: een Franse opstelling zonder de witveldige lopers! Dick stuurt al zijn pionnen op de damevleugel voorwaarts. Hij vergeet echter zijn koningsvleugel te ontwikkelen. Gesteund door de lichte stukken komen de witte f- en g- pionnen naar voren.
Door de vele tastbare dreigingen moet Dick zich met twee schilden op verdedigen en komt hij maar niet tot de rokade. Als zowel de e- als de g- lijn open komen en Dick een inktvis op d3 weet neer te zetten gloort er hoop op een tegenaanval, aangezien nu ook de witte koning bloot staat aan dreigingen.

Dick heeft in het voortraject echter veel meer tijd verbruikt: terwijl Pearl nog 51 minuten heeft, is de klok voor Dick al naar de 18 gedoken. Een falende klok zorgt nog voor een kort intermezzo. Door de dynamiek van aanval en tegenaanval die de partij nu heeft gekregen moet de witte agressor nu heel goed op zijn tellen passen. Maar dat moet Dick óók en zijn tijd reduceert daardoor rap richting nul. En door zijn ontwikkelingsachterstand speelt hij feitelijk met twee stukken minder in een kleinere manoeuvreerruimte.

Een kwaliteitsoffer doorbreekt de zwarte verdediging. Terwijl Dick de schade opneemt, claimt Pearl tijdsoverschrijding. Een enerverende, dynamische partij van aanval en verdediging. Hoewel hij aan het kortste eind trekt, kijkt Dick terug op een fijne avond vol entertainment."

Paul de Roos slaagde er nog niet in om zijn terugkeer bij De Willige Dame luister bij te zetten in de vorm van het behalen van een half- of een heel punt en moest in Rob Truijens zijn meerdere erkennen.
Rob Truijens (l) en Paul de Roos 09-10-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Rob Truijens (l) en Paul de Roos 09-10-2018

 

Vier halfjes

Dat Wim Vink een geduchte tegenstander die niet gemakkelijk te vloeren is moest ook Pieter Sandijck ondervinden. De partij eindigde in remise. Eveneens in een puntendeling eindigde de partij tussen Piet Schuller en Gijs van Willigen.
Wim Vink (l) en Pieter Sandijck 09-10-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Wim Vink (l) en Pieter Sandijck 09-10-2018

 

Rode lantaarn

Anne Meeldijk kende geen mededogen met Ton van der Breggen en overhandigde hem zonder pardon de rode lantaarn in het klassement. Fons Claessen en Jisk Liemburg deelden broederlijk het punt.

Erik Brok bleef ongeslagen in de drie door hem gespeelde ronden. Deze keer moest de virtuele Conny Koomen haar aspiraties op de titel bijstellen, want Erik won en bezet daarmee een fraaie zevende plaats in de rangschikking.
Erik Brok 09-10-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Erik Brok 09-10-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 10-10-2018 18:45

Sponsor van deze ronde:

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijvenEen gedachte over “
Ronde 4: “Zwijgen is goud””

  • Kees van Tol

    Ik heb weer met plezier gelezen over de verrichtingen van veel schaakmaten van vroeger.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.