Ronde 4: “Vroeger was alles beter..” 4


.. ende nam die diagonaal met verder-felijken sluwheid in zijnen bezit..

"Ook vroeger was niet alles zoals het vroeger was" (Herman van Veen)

RONDEVERSLAG | Rond 800 kreeg Karel de Grote een schaakspel van de Kalief van Bagdad, die bekend is van de verhalen van 1001 nacht. Vaak werden deze schaakspelen gemaakt van dure materialen zoals ivoor.

Gaandeweg leerde men overal in Europa aan de hoven en in kastelen schaken. Zowel mannen als vrouwen schaakten. Schaken was een onderdeel geworden van de hoofse opvoeding. Ook veel geestelijken speelden graag schaak. De stukken paste men aan het bekende aan: de vizier van het arabische schaak werd de koningin en de olifant werd de loper, maar de loop van de stukken was nog steeds die zoals bij de oude Perzen.

De huidige vorm van het schaakspel ontstond aan het eind van de 15e eeuw in Frankrijk, toen de dame met de huidige machtige mogelijkheden haar intrede deed. Tevoren was de dame een tamelijk beperkt en zwak stuk.

Wel beschouwd zitten we bij De Willige Dame nu nog steeds in een omgeving te spelen die middeleeuws is. De Trinitatiskapel is immers één van de oudste kerken van Dordrecht. Al in 1304 was er sprake van de kapel van het Blindeliedengasthuis. Veel fantasie is er niet voor nodig om je in gedachten te verplaatsen naar de middeleeuwen in zo'n omgeving.

Lijkt me trouwens best wel interessant om de leden van De Willige Dame in middeleeuwse kledij aan het schaakwerk te zien. Natuurlijk zijn we dan wel allemaal van adel. Geen kaproenen op het hoofd en wambuizen om 't lijf als de eerste de beste horige of lijfeigene, maar kledij van zware en dure stoffen als laken, fluweel en zijde. We gedragen ons hoofs en welgemanierd. Zeker jegens de adellijke dames in het gezelschap. (In ieder geval gedurende het eerste uur, dat wil zeggen totdat koppige wijn en baldadig bier de rem op de vrijpostigheid aan beginnen te tasten.)

Nu kan ik natuurlijk geen verslag doen in het middelnederlands, voor de meesten zou dat een onbegrijpelijk relaas opleveren, maar misschien kan ik iets schrijven dat aan het verslag van de vierde ronde een vleugje middeleeuwen meegeeft:

Vraye historie ende al waer
Maghic u tellen, hoorter naer!
Het was op ene avontstonde
Dat men in Dordt schaecken begonde ...


 

Topper?

 
De 'topper van de week' mag vanwege het ontbreken van de spelers van het eerste team die naam eigenlijk niet dragen, maar nummer drie en nummer acht van de ranglijst waren toch echt de hoogst geplaatsten die wel aanwezig waren voor een interne partij, elkaar nog niet getroffen hadden deze competitie en dus tegen elkaar moesten uitkomen.


 

Verderfelijk

 
Graaf Willem van Plattensteijn speelde met wit tegen markies Pieter ten Schullenberghe ende had nog twee appeltjes met hem te schillen casu quo twee kwarteleitjes met hem te pellen vanwege een tweetal eerdere partijen waarin graaf Willems blundergehalte ongekende hoogten had bereikt. Den eersten groten fout kwam in den Siciliaanse opening op naam van den markies, maar graaf Willem maakte er geen gebruik van. Hij koos weliswaar voor een dreigend herdersmat met 9.Df3, maar had veel beter kunnen voortzetten met zijn ros, middels 9.Pf3, om daarmede winnende voordeligheid te verkrijgen. Vervolgens was het den beurt aan den graaf om in den fout te gaan. 14.Pd5 had hem eene pion moeten kosten bij slechten stelling. Den markies dacht echter meer voordeel te hebben van eene paardvork met schaeck op c2, maar na den hele afwikkeling had graaf Willem twee lichte stukken voor eene toren en twee pionnen. Den volgende fase draaide om het beperken van den bewegingsvrijheid van met name den zwarte torens. Dat gelukte goed en toen na ruil eener stel torens en den ruil der dames markies Pieter zijnen loper van den belangrijke diagonaal a1-h8 afhaalde nam graaf Willem dien diagonaal met verderfelijken sluwheid (ende een schaeck) in bezit. Dat kostte de markies zijnen laatste toren ende een stuk of wat pionnen voor een ros, waarna het materiële overwicht van wit den doorslagh gaf.
(Wim Platje - Piet Schuller 1−0)

Wim Platje 18-02-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Wim Platje 18-02-2020

 

Lichtvoetig

 
Groothertog Jiskus van Liemburg tot Iroko speelde met wit tegen Hare Hooggelaarsde Lichtvoetigheid Jonckvrouwe Tabitha Schnickers. Den partij was als eerste duel des avonds aan eene beslissing toe ende aan den analysen achteraf te horen was het gelijckspel eene voor den hand liggende ende terechte uitslag.
(Jisk Liemburg - Tabitha Snikkers ½−½)

Tabitha Snikkers 18-02-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Tabitha Snikkers 18-02-2020

 

Baron Den Beuker

 
Baron Gijsbertus van der Willigen (bijgenaamd 'Den Beuker') en Jonckheer Kozewijn von Dahlen begonnen aan hunner zeerveelste partij. Jonckheer Kozewijn wilde als afstammeling der vuige Vikingen wel weer eens het Scandinavisch spelen, maar de baron maakte er eene listige Van Geet-opening van: 1.e4 d5 2.Pc3 dxe4 3.Pxe4 f5. Avontuurlijck allemaal, maar niet geheel ende in het geheel niet correct. Jonckheer Kozewijn ging direct op den koningsvleugel in den aanval met zijne pionnen, maar verspeelde ze alle drie. Even later kwam er nog eenen pion bij ende kon Baron Gijsbertus op zijnen gemack aan den winst gaan bouwen. Weliswaar overzag hij onderweg een mat in twee, maar na toren- ende dameruil kon Jonckheer von Dahlen met eene kwaliteit ende vier pionnen minder niets anders meer dan opgeven.
(Gijs van Willigen - Koos van Dalen 1−0)

Gijs van Willigen 18-02-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Gijs van Willigen 18-02-2020

 

Heinschijlig

 
Den vierde partij op den speellijst was den tweeckamp tussen Zijne Bisschoppelijke Schijnheiligheid Cornelius Panicus en den Konincklijken Schatbewaarder Robertus Geertruijens. Zij speelden het ghenoeghlijcke symmetrisch Engels: 1.c4 c5 2.Pc3 Pc6. Den bisschop kreeg den beteren stelling ende den meesten ruimte na den opening. Robertus Geertruijens verloor eene pion ende moest in den verdediging, maar dat ging hem int geheel niet goet af met kwaliteits- ende pionverlies ten gevolge. Eene invasie van drie zware witte stukken op den zevende rij kostte den Konincklijken Schatbewaarder nog een stuk en uiteindelijk ook den partij.
(Cor Paans - Rob Truijens 1−0)

Cor Paans 18-02-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Cor Paans 18-02-2020


Overigens, iemand moest in mijn fantasievolle gedachten de rol van een geestelijke spelen die meeschaakte. Dat werd door louter toeval Cor. Dat er nogal wat geestelijken in de middeleeuwen vooral goed voor zichzelf zorgden en nogal schijnheilig acteerden mag bekend worden verondersteld. Als er iemand in het werkelijke leven echter absoluut niet schijnheilig is dan is Cor het wel, maar hij speelde zijn rol voortreffelijk!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 20-02-2020 22:19

Sponsors van deze ronde:

Onno hoefde geen foto.

Onno Buijtenhek - Oud-speler van De Willige Dame

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven



4 gedachten over “
Ronde 4: “Vroeger was alles beter..””

Reacties zijn gesloten.