Ronde 4: “Mazzelbof en zwijngeluk”


De off-day kreeg nog tragischer gestalte in de vorm van dameverlies.

"Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden" (Aristoteles)

RONDEVERSLAG | Je kunt zo af en toe, in plaats van altijd pech te hebben zoals je gevoel zo vaak zegt, ook wel eens geluk hebben. Wat geluk hebben is, vraagt u? Volgens mij is dat op wel 1001 manieren te omschrijven, maar ik hou het er gemakshalve op dat er daarbij in het algemeen sprake is van een gebeurtenis die gunstiger uitpakt dan je redelijkerwijs kunt verwachten.

Ik heb het hier nadrukkelijk over geluk hebben. Gelukkig zijn is iets heel anders en om daar iets zinnigs over te zeggen lijkt me een vrijwel onmogelijke opgave. Vraag het 1000 mensen en je krijgt 1001 verschillende antwoorden.

Goed, geluk hebben dus... In één van mijn eerdere stukjes beschreef ik een aantal voorbeelden van vette pech. Maar als je die voorbeelden als het ware omdraait, dan kun je vanzelf spreken van dik mazzelen. Het is natuurlijk een enorme meevaller als je vergeten bent je postcodeloten om te laten zetten naar je nieuwe adres en een week later valt de hoofdprijs in de straat waar je woonde.

Ik schreef ook: Pech is wat Tsutomu Yamaguchi overkwam. Hij overleefde de atoombom op Hiroshima en besloot na een nacht in een schuilkelder naar huis in Nagasaki te gaan. Net op tijd om ook de tweede atoombomexplosie mee te maken. Hij overleefde ze allebei en werd 93. Kijk, en dat is dan op zich wel weer stevig boffen...

Geen pech hebben is al mazzel genoeg natuurlijk, maar sommigen onder ons lijken buitensporig veel geluk te hebben. Iedereen kent wel een Guus Geluk in zijn omgeving. Zo iemand die tijdens een bezoekje aan een andere stad toevallig een reclamebord buiten een winkel ziet staan met daarop de aansporing om toch vooral staatsloten te kopen. Nu had deze persoon zijn hele leven nog nooit een staatslot gekocht, maar nu besloot hij, om geen enkele speciale reden, om toch eens een lootje te kopen. En je raadt het al... Korte tijd later bleek hij 25.000 gulden gewonnen te hebben. Ik spreek met opzet van guldens en niet van euro's, omdat het een voorval betreft dat aan het eind van de vorige eeuw plaatsvond. Leuk verzonnen? Mooi niet! Ik heb het namelijk zelf meegemaakt en zien gebeuren. Verder kan ik u verzekeren dat ik helaas weer eens niet die winnaar was...

Gelukkig maken we allemaal wel eens mee dat iets gelegen komt, goed uitkomt of van pas komt. Dat het even wèl meezit. Dat we het nèt effe treffen. Dat het allemaal precies past, schikt of convenieert. Alleen als je in een schaakpartij megantisch blundert en je tegenstander ziet het niet... Ja, dan heb je geen geluk. Nee, dan zwijn je gewoon...!

Mazzelzessen op bofstenen

 

Symmetrica Brittanica

 
Klassementsleider Cor Paans en kampioen Hans Nunnikhoven troffen elkaar in de vierde ronde. Het werd de vierpaardenvariant van het symmetrisch Engels. De opening was degelijk van beide kanten. In het vervolg kreeg Hans steeds kleine kansen op voordeel, maar door niet de optimale voortzettingen te kiezen gingen die kansen steeds weer teniet. Ook door zeker niet onverdienstelijk spel van Cor natuurlijk.
Commentaar van Cor: "Ik had nog niet zo vaak met wit tegen Hans gespeeld, de partijen die ik terug kon vinden waren vooral met zwart. Er werd begonnen met 1.c4 c5. Symmetrisch Engels. Dat had ik al een poosje niet meer gezien. Ik herinner me dat Wim Vink er ook een liefhebber van was. Speelde ik c4, dan kwam er meestal c5. Enfin, de partij ontwikkelt zich rustig. Ik wacht te lang met c4xd5 en ja, dan doet Hans het wel natuurlijk. Vanaf dat moment heeft Hans het initiatief. Na zet 14.Pg5 kom ik een beetje de zwarte stelling binnen en is Hans toch wel een beetje gedwongen wat te gaan ruilen. Vervolgens staat er na zet 27.f3 een stelling op het bord waarin ik remise aanbied.

Stelling na 27.f3. Remise

 
Dit wordt door Hans aangenomen en vervolgens kijken we nog even naar mijn laatste zet 27.f3. Hans voelde meer voor toren e1 voor wit, maar wat blijkt? De beste zet was toch met de f pion! Maar ja, niet f3, maar f4 was wel beter geweest. de zet f3 was toch te tam." (Cor Paans - Hans Nunnikhoven ½−½)

Hans Nunnikhoven 05-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Hans Nunnikhoven 05-10-2021

 

Boedapest geweigerd

 
John van Waardenberg, de nummer twee van de ranglijst kreeg Wim Platje tegenover zich. Wim besloot om na 1.d4 Pf6 2.c4 het maar eens met 2...e5, de Boedapest-verdediging ook wel het Boedapester gambiet genoemd, te proberen, maar John weigerde het gambiet aan te nemen en koos voor het solide 3.e3. Al snel waren de dames van het bord en kwam het initiatief bij de wit-speler te liggen. Zwart verdedigde zich goed en geen moment is de partij ernstig uit evenwicht geweest ook al had John de beste papieren. Een eindspel met een witveldige loper, een paard en zeven pionnen aan beide zijden kwam in de tijdnoodfase bijna tot winst voor John, die echter door te snel te zetten een fout van Wim niet afstrafte. Pas toen Wim van opluchting een diepe zucht slaakte zag John ook wat voor een mooie kans hij had laten liggen. Wim besloot wijselijk om maar even te zwijgen en de opmerking "als je het niet ziet, verdien je het ook niet"  voor zich te houden. Zoals eerder geschreven: "Alleen als je blundert en je tegenstander ziet het niet dan heb je geen geluk. Nee, dan zwijn je gewoon...!" Overigens: op voorstel van zwart werd vervolgens tot remise besloten. (John van Waardenberg - Wim Platje ½−½)

Wim Platje 05-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Wim Platje 05-10-2021

 

Vroege rozen

 
Dick Korteland zag Ruben Schilt met zwart in een geweigerd damegambiet wat te snel de aanval zoeken met 9...Pd5. Drie zetten later kreeg Dick door onoplettendheid van zwart uit het niets een pion op h7 cadeau. Het had er alle schijn van dat er een zware avond voor Ruben in het verschiet lag. Zeker toen Dick zich ook nog de kwaliteit toe-eigende. Materieel gezien zat Dick dus al vroeg op rozen. Ruben trachtte zijn verdediging op orde te krijgen, maar dat ging al gauw niet meer. Een op de zevende rij binnenvallende toren leverde Dick nog een pion op en toen de off-day van Ruben nog tragischer gestalte kreeg in de vorm van dameverlies door een paardvork konden de stukken worden opgeruimd. Dicks humeur was het al. Dat van Ruben overigens ook. Volgende week beter. (Dick Korteland - Ruben Schilt 1−0)

Ruben Schilt 05-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ruben Schilt 05-10-2021

 

Helaas geen soelaas

 
Met 4...f6 bezondigde Rob Truijens zich aan het overtreden van één van de grondregels in het schaken: "Speel alleen f6 als het strikt noodzakelijk is!" Natuurlijk geldt de door mij verzonnen regel alleen in de opening als de f-pion de enige is die nog slechts door de koning gedekt is. Dat geldt natuurlijk ook voor zijn witte collega op f2. En de regel geldt weer niet voor openingen als het Hollands: 1.d4 f5. In ieder geval kreeg Pearl Uyttenhove na 4...f6 geweldig spel in het door Rob aangenomen Koningsgambiet. Een dubbelpion op de d-lijn deed de zwarte stelling ook geen goed en was niet een andere regel in het schaken die van "sla nooit op b2 met je dame, zelfs niet als het goed is"? Rob deed het wel en verloor er alleen maar kostbare tijd door. Ook het ruilen van een paard voor drie pionnen bracht geen soelaas en toen Pearl zich fraai naar damewinst ten koste van slechts één toren combineerde was het voor deze week over voor Rob. (Rob Truijens - Pearl Uyttenhove 0−1)

Rob Truijens 05-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Rob Truijens 05-10-2021

 

Damenverlies

 
Jisk Liemburg koos de witte stukken tegen verzameltegenstander Willie Damen. De indruk bestaat, dat het grootste deel van de zwarte taak werd uitgevoerd door de koster van de Trinitatiskapel, ene Jan L. Van het partijverloop is de redactie helaas niets bekend geworden. Rest ons derhalve alleen de uitslag te geven: Jisk Liemburg - Willie Damen 1−0

Jammer genoeg is ook geen verslag gedaan of de notatie verstrekt van de overige twee wedstrijden. Hierbij de uitslagen: Willem Weerdesteijn - Piet Schuller 1−0 en Fons Claessen - Ton van der Breggen 1−0.

Piet Schuller en Fons Claessen 05-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Piet Schuller en Fons Claessen 05-10-2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 09-10-2021 21:11

Sponsor van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame