Ronde 4: “In de Vergulde Lampet” 1


Pontius Pilatus wast zijn handen in onschuld - Jan Lievens ca. 1624.

"Het leuke van kluiten is, dat je er zo fijn uit kunt wassen." (John O'Mill)

RONDEVERSLAG | Het monumentale pand waarin "In de Vergulde Lampet" zich bevindt, ligt achter een prachtige oude kastanjeboom in het hartje van het centrum van Dordrecht. In de zomer is het heerlijk toeven op het ruime terras rondom de boom, maar het gezellige oud-Hollands eetcafé was dinsdagavond de locatie waar zowel de vierde interne ronde als de wedstrijd van het eerste team tegen Erasmus 1 werd gespeeld.

Een prima etablissement om een avondje schaak in te houden. Daarover waren alle schakers het eens. Eigenaar Koen en een van zijn medewerkers zorgden voor een perfecte entourage. Waar vind je trouwens nog dat je al schakend aan je tafel je bestelling op kunt geven en dat de bediening die vervolgens keurig bij je komt brengen? Luxe!

Wat een Lampet is? In omschrijving in de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren staat: Lampet, v. (-ten), kom of kan voor water om de handen te wasschen; groote porselei­nen schotel. Genoemde samenstellingen met Lampet zijn: *-KAN, v. (-nen). *-KOM, v. (-men). *-SCHOTEL, m. (-s).

Het herinnerde me overigens aan een schilderij van Jan Lievens (zie de afbeelding boven dit verslag) dat ik ken, waarop Pontius Pilatus door een bediende uit een lampetkan het beroemde water over de handen gegoten krijgt om daarin zijn handen in onschuld te wassen. Voor wie het vergeten was nog even de bijbeltekst: “Toen Pilatus inzag dat zijn tussenkomst nergens toe leidde, dat het er integendeel naar uit zag dat men in opstand zou komen, liet hij water brengen, waste ten overstaan van de menigte zijn handen en zei: ‘Ik ben onschuldig aan de dood van deze man. Zie het zelf maar op te lossen.” (Matteüs 27:24).

Vork (1)

En het zelf maar zien op te lossen is precies wat ons schakers natuurlijk zeer vertrouwd is. Je staat er helemaal alleen voor en als je de oplossing niet vindt is een hatelijke nul je deel. Zo ook bij de partijen van ronde vier: Op een vol bord en in een zeer ingewikkelde stelling overzag Dick Korteland een "petite combinaison" van Pearl Uyttenhove, die uitmondde in een pionvorkje. Hoe Dick ook zou hebben geantwoord het zou niet geholpen hebben, omdat er hoe dan ook een stuk verloren zou zijn gegaan. Wat je noemt een pijnlijke oorwassing voor Dick.
Pearl Uyttenhove - Dick Korteland 20-02-2018 (Foto: Cor Paans)

Pearl Uyttenhove - Dick Korteland 20-02-2018

 

Vork (2)

Aan het begin van een partij straalt Wim Vink altijd iets uit van: "Dat varkentje gaan we even wassen". Figuurlijk bedoeld natuurlijk, want om je tegenstander nu letterlijk te vergelijken met een roze knorrepotje gaat wat ver. Wim en Nick Kimenai waren lang aan elkaar gewaagd totdat Nick een dreigende paardvork niet als zodanig herkende en vergat die tijdig onschadelijk te maken. Dat kostte dus een stuk en de partij.

Gijs van Willigen en Stefanie van den Bos speelden zo te horen een genoeglijke partij schaak die uiteindelijk door Gijs werd gewonnen.

Erik Brok en Ton van der Breggen speelden een interessante partij. De heren namen er de tijd voor, maar kennelijk had Ton iets meer tijd moeten nemen, want Erik trok tenslotte aan het langste eind.
Nick Kimenai - Wim Vink 20-02-2018 (Foto: Cor Paans)

Nick Kimenai - Wim Vink 20-02-2018

 

Onschuld

In een heel lang gelijk opgaande strijd verzeilden Piet Schuller en Koos van Dalen in een toreneindspel met ieder een toren en drie pionnen. Een witte pion van Koos werd op h2 door de zwarte toren van Piet op de h-lijn van promotie afgehouden. De toren van Koos op h1 was gebonden aan de verdediging van die pion. Op de andere vleugel bezat Piet een drie-tegen-twee pionnenmeerderheid. Het enige gevaar dat Koos zou kunnen stichten was een torenschaak zonder dat Piet dat zou kunnen beantwoorden met het slaan van die toren met zijn koning. En dat was nu juist wat Piet door een verkeerde zet toestond. Toen was er geen kruid meer tegen gewassen en Koos zat na afloop ongetwijfeld inwendig te glunderen en keek daarbij met een blik op zijn gezicht van: "Ik weet van niets, ik was mijn handen in onschuld..." Iedere verdere vergelijking met Pontius, de 5e praefectus civitatum van Judea (26 - 36 na Chr.) gaat overigens mank.
Overzicht vierde ronde 20-02-2018 (Foto: Cor Paans)

Overzicht vierde ronde 20-02-2018

 

Weerzien achter het bord

Ongeveer een jaar of vijfenveertig na hun tot nu toe enige treffen, dat was destijds een oefenpartijtje bij SC Dordrecht, troffen Jisk Liemburg en Wim Platje elkaar weer eens aan het schaakbord. Tegen 1. e4 van Jisk koos Wim voor de zogenaamde Improved Hanham-opstelling van de Philidorverdediging. In de regio staat dat beter bekend als de 'Zwarte Leeuw' en frappant was dat deze ook in de partij tussen Frank van Zutphen en Johan Went bij de wedstrijd van het eerste team op het bord kwam. Na lang gelaveer bleek de koningsaanval van Wim een wassen neus en kon hij helemaal niets bereiken tegen de prima verdediging van Jisk. Voor de partij tot volle wasdom kon komen bood Wim daarom remise aan en Jisk accepteerde onmiddellijk met een "Dat is goed, ik heb er ook geen zin meer in."
Overzicht vierde ronde 20-02-2018 (Foto: Cor Paans)

Overzicht vierde ronde 20-02-2018

 

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 21-02-2018 08:31

Sponsor van deze ronde:

Onno hoefde geen foto.

Onno Buijtenhek - Oud-speler van De Willige DameEen gedachte over “
Ronde 4: “In de Vergulde Lampet””

  • Cor Paans

    Zo dat varkentje heb je snel gewassen Willem . Zelden gezien dat een pennenvruchtgewas zo vlot gewassen was!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.