Ronde 3: “Verslag van ons allen!”


Influenzavirus

"Niet de arts maar het lichaam geneest de ziekte." (Hippocrates)

RONDEVERSLAG | Net als in het rampjaar 1672 kwam ook deze keer de aanval van vier kanten tegelijk. Was in dat jaar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het doelwit van een gezamenlijke aanval door een alliantie van Engeland, Frankrijk, Munster en Keulen, deze keer was ik het slachtoffer.

Eerst zaaide een virus paniek op het punt waar de luchtpijp overgaat in de linker- en de rechter bronchus en veroorzaakte daar een schraperige, pijnlijke hoest. Een tweede onverlaat had een bredere opdracht en veroorzaakte overgevoeligheid van de zenuwuiteinden in de huid van borststreek en hoofd afgewisseld met scheutsgewijs optredende stroomstootjes. Het derde virus zorgde uiterst bekwaam voor frequente niesbuien en blokkeerde neus- en bijholten met substanties van ondefinieerbare aard, terwijl de vierde ter verhoging van de feestvreugde een drilboor in mijn achterhoofd afwisselend in- en uitschakelde. Voorwaar een behoorlijk oncomfortabele toestand, die ik dan ook onmiddellijk letterlijk koortsachtig begon te bestrijden door het mobiliseren van de commandotroepen van mijn immuunsysteem.

Kennelijk zat er nog wat roest na een lange periode van rust bij de verdedigers, want het kostte ze meer dan een week om de laatste aanvallers onschadelijk te maken en al die tijd kon ik niets anders dan lijdzaam afwachten, naar de Olympische Winterspelen kijken en verder niets doen. Dit laatste kostte overigens weinig moeite, want als ik één vaardigheid tot in de perfectie beheers, dan is het wel niets doen.

U begrijpt nu vast wel waarom het verslag van de derde ronde van de interne competitie even op zich heeft laten wachten, want als er iets funest is voor de motivatie dan is het wel als je plotseling door virussen gehackt blijkt te zijn. (Als de complottheorie overigens waar blijkt te zijn dan zat ook hier de KGB achter en zouden we dus van vier Russen moeten spreken, maar dat terzijde.)

Toch is hier dan met enige vertraging het verslag. Jullie hebben het voor het grootste deel aan jezelf te danken. De oproep van de voorzitter heeft gewerkt: het was hartverwarmend om alle bijdragen op de dag na de ronde mijn mail-box te zien binnenstromen!

Bizarre ontknoping

Anne Meeldijk stuurde me een scan van zijn partij tegen Piet Schuller en schreef de volgende karakteristiek: "Partij: Piet Schuller - Anne - 0-1. Wit opende met z'n vertrouwde Pc3. Beide spelers zochten het avontuur op, wat uiteindelijk in een bizarre ontknoping resulteerde. Wit verzuimde een pion te slaan, door dameruil kwam zwart goed weg. Het eindspel loper (wit) tegen paard werd in zwarts voordeel beslist." (Red: Inderdaad moest Piet lijdzaam toezien hoe Anne in het eindspel de ene na de andere pion met zijn paard inrekende. Zijn passieve loper kon daar niets tegenover stellen.)

Anne Meeldijk 13-02-2018

Anne Meeldijk 13-02-2018

 

Van Colle naar Slavisch

Van de partij tussen Jisk Liemburg (zwart) en Fons Claessen ontving ik de volgende opmonterende e-mail van Jisk:

"Hoi heer Platje,

Bijgevoegd een scan van de partij. De opening lijkt op het Colle-systeem uit het Damegambiet met overgang naar het Slavisch. Erg rustig en kabbelend. Zwart had op enig moment moeten slaan op c4, maar deed het niet. Wit sloeg daarentegen wel, op d5, en zwart kwam wat gedrukt te staan. Er ontstond wat geschuif achter de linies, waarbij wit zich op de zwarte koningsvleugel ging richten en zwart zonder een goed plan ook maar die kant op bewoog. De ruilactie van paarden bracht wit, weliswaar ten koste van een dubbelpion, de halfopen f-lijn. Achteraf waren we het er over eens, dat wit zich op de damevleugel toch beter had kunnen ontplooien. Op zet 24 wist zwart verrassend een pion te winnen en daarna nog een. De twee extra centrumpionnen zouden niet meer te stoppen zijn en wit gaf op.

Beterschap en met vriendelijke groeten, Jisk."

(Red: De pionwinst op zet 24 was inderdaad verrassend, maar Fons miste een verborgen en venijnige resource (25. Td1!), die Jisk duur had kunnen komen te staan. In de rubriek "Partijen" komen we daar later op terug.)
Fons Claessen - Jisk Liemburg 13-02-2018

Fons Claessen - Jisk Liemburg 13-02-2018

 

Welkom Stefanie

Johan Went versloeg met wit Cor Paans en voert nu al drie ronden lang de ranglijst aan. Cor schreef: "Wim, ik heb over de andere partijen weinig te melden. Ik was zeer druk bezig met mijn eigen partij die ik overigens verloren heb van Johan, maar het is wel een fraaie, spannende partij geweest."

Erik Brok moest met wit de eer aan de voor hem te sterke Hans Nunnikhoven laten, terwijl nieuwelinge Stefanie van den Bos (welkom!) haar eerste optreden helaas niet succesvol kon afsluiten. Ton van der Breggen ging met de zwarte stukken met het punt aan de haal.

Dick Korteland stuurde me naast zijn beterschapswensen de partij toe die hij met wit tegen John van Waardenberg speelde. In de Torre-Attack verliep de opening gunstig voor Dick en begon hij een veelbelovende aanval op de damevleugel, maar greep hij met 23. Da1 jammerlijk mis. De dame raakte ingesloten op de a-lijn en ging verloren. John klom op de ranglijst naar de tweede plaats.

Dick Korteland 13-02-2018

Dick Korteland 13-02-2018

 

Uitgetikt

Naomi Snikkers mailde: "Een goede morgen,
Hierbij weer de fotootjes en de partijen. Ik heb extra mijn best gedaan op de notatie, vandaar dat de partij van beduidend mindere kwaliteit was 😉 Veel beterschap en tot volgende week!"

Dank Naomi! Uit de foto's van de bladzijden van de notatieboekjes van Naomi en Tabitha heb ik het volgende kunnen destilleren: Naomi speelde met wit tegen Wim Vink, die knap partij gaf hoewel hij aanvankelijk de Caro-Kann gruwelijk mishandelde. Na een zet of zes had Naomi hem met 7. Lxg8 gevolgd door Db3 al beslissend nadeel kunnen bezorgen, maar dat bleef hem bespaard. Wat Naomi speelde was overigens ook niet slecht en ze pikte op b7 een pion mee. Het middenspel bood beiden afwisselend kleine kansen. Wim won de pion terug en leek recht op remise af te stevenen, maar ging met 32. c5 alsnog in de fout. Naomi sloeg onmiddellijk toe, crëeerde uiteindelijk twee vrijpionnen op de damevleugel en incasseerde het punt.

Koos van Dalen speelt met wit vrijwel uitsluitend 2. Lc4 en dus kon Tabitha dan wel het Siciliaans als verdediging tegen 1. e4 kiezen, er verscheen toch 2. Lc4 op het bord. Koos keek niet op een pion en offerde er twee op de damevleugel, dreigde vervolgens mat op h7, maar Tabitha liet zich niet verrassen, pakte nog een pion mee, kreeg een paard cadeau, weerde en-passant nog even een matdreiging af en tikte Koos vervolgens op de damevleugel door een niet meer te stuiten b-pion uit.
Naomi Snikkers 13-02-2018

Naomi Snikkers 13-02-2018

 

Willi Daamen

En dan de laatste partij van de avond. Gijs van Willigen viel de eer toe om als eerste de confrontatie aan te gaan met Willi Daamen onze virtuele speelster die wordt ingezet om een 'bye'te vermijden. Gijs meldde:

"Beste Willem,

In de bijlage de notatie, ik ben alleen ergens halverwege even de draad kwijt geraakt. Over de wedstrijd: Ik vond het heel erg leuk om deze te spelen: al die verbijsterde gezichten als ze zagen wat hun voorgangers hadden gedaan. Wat is hier gebeurd? Ik had ook alle tijd om na te denken. Wit ging door de vlag uiteindelijk en ik had nog meer dan een uur over. Iemand dacht dat ik nog 1 minuut 12 had op een gegeven moment!

Wat ook leuk was, vooral toen ik de dame klem in de hoek gedreven had, was dat niemand zo snel kon bedenken hoe je dit op moest lossen, zelfs de cracks niet. Dus deden ze zinloze pionzetten…. En de klok tikte door. Eind van het liedje: vlag gevallen, zwart in een zeer kansrijke positie.

Ik vond het ook wel leuk om op één avond én tegen Naomi én tegen Tabitha én tegen de heren uit de hoogste rangen te spelen. Ik zei na afloop: Nu waren jullie met z’n allen toch niet slimmer dan ik. Ik zou het zo weer doen. Erg fijn was dat ik mijn speelkleur mocht kiezen. (Gijs koos zwart. Red.)

We hebben trouwens dankzij Pearl een nieuw lid, een dame. Haar naam is me even ontschoten. Nog een laatste opmerking over Pearl: Hij kwam heel laat binnen en iemand zei: "Hij is nu in ieder geval wel op tijd voor de volgende schaakavond!"

Gijs van Willigen 13-02-2018

Gijs van Willigen 13-02-2018

 

Iedereen heel hartelijk bedankt voor jullie bijdragen aan dit verslag! Eén voor allen, allen voor één! Top!

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van ronde drie vind je via "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".

© Wim Platje 19-02-2018 11:59

Sponsor van deze ronde:

Joop de Jong - Oud-speler en oud-kampioen van De Willige Dame