Ronde 3: “Rondje improviseren”


.. want hij stond na een zet of zeven eigenlijk al gewonnen ..

"Improvisatie: de kunst om zonder aanloop over de afgrond te springen"
(Georg Thomalla)

RONDEVERSLAG | Het was een volle bak, een full-house in de derde ronde van 'Het Voorjaars 2020'. Acht partijen dienden gespeeld te worden in de Grote Kamer, terwijl er drie viertalpartijen in de Kleine Kamer moesten worden gespeeld.

Drie viertalpartijen inderdaad, want het gastviertal van Pascal bleek een drietal te zijn, dat vanwege de files ook nog eens heel laat arriveerde. Gelukkig kon er na telefonisch contact met de onderweggers nog besloten worden dat er bij de indeling voor de derde ronde nog een vrijgekomen speler van het DWD-viertal kon worden meegenomen, waardoor Fons Claessen toch een, zij het interne, partij had. Heel wat geïmproviseer vooraf dus voordat de schaakavond kon beginnen. Dat lukte zoals altijd ook nu wel weer, maar het was toch al over half negen voor de eerste zetten konden worden gedaan.

Het betekende wel een beetje inschikken, want voor acht partijen moeten er twee uitklaptafeltjes, of zijn het inklaptafeltjes?, bij. Dan heb je de vijf tafels die er altijd al staan plus twee uitklap-inklaptafels is zeven tafels, plus één partij aan de grote tafel, maakt samen acht tafels en derhalve ruimte voor acht partijen. Plus drie partijen van het viertal maakt elf partijen in totaal, dus moeten er elf borden, elf dozen met stukken en elf klokken beschikbaar zijn en dat betekent dat er drie tassen met borden en stukken moeten worden gehaald uit de bergruimte, aangezien er maar vijf borden maximaal in een tas zitten en daarbij zijn dan de uit een andere ruimte gehaalde tien nieuwe klokken beschikbaar, zodat er ook nog een beroep op een van de oude klokken moet worden gedaan, want anders zitten ze op bord elf zonder klok.

Nu begrijpt u ook meteen de bij aanvang soms zo verwilderde blik in de ogen van degenen die er voor zorgen dat van te voren alles wat nodig is klaar staat: ze hebben soms vooraf al aardig wat geïmproviseerd en ook al heel wat varianten doorgerekend...

Iedereen die me heeft voorzien van de notatieformulieren van hun partij weer heel hartelijk dank. Hierbij het verslag van de derde ronde:

Overzichtsfoto derde ronde 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Overzichtsfoto derde ronde 11-02-2020

 

Brokkenpiloot?

 

 Met wit won Erik Brok ook zijn derde partij in de voorjaarscompetitie 2020 en hij staat nu met drie uit drie dus bovenaan. Pieter Sandijck is allesbehalve de minste tegenstander die je kunt treffen, maar kennelijk had Pieter zijn dag niet. In de Richter-Veresov, 1. d4 Pf6 2.Pc3 d5, kwam hij al snel in de problemen door een aanval op het hart van de zwarte stelling en moest hij de rokade opgeven om niet al in de opening te worden overlopen. Erik stond na een zet of zeven eigenlijk al gewonnen, maar zoals we allemaal weten is het vaak moeilijk een gewonnen stelling ook daadwerkelijk te winnen. Erik liet Pieter  in eerste instantie ontsnappen, maar toch bleef het lastig voor Pieter om alle dreigingen het hoofd te bieden en een vermeend verlies van de kwaliteit deed Pieter besluiten op te geven. Erik Brok - Pieter Sandijck 1−0.

Erik Brok 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Erik Brok 11-02-2020

 

Zugzwang

 

 Al op de vierde zet werden de dames geruild in de Neo-Oud-Indische partij tussen Tabitha Snikkers en Pearl Uyttenhove. Het werd een lange partij, waarin Pearl voortdurend iets beter stond en het initiatief aan zijn zijde had. In het eindspel bezaten beiden een witveldige loper en zeven pionnen, maar Pearl stond duidelijk veel beter. Nadat hij een pion gewonnen had kwam Tabitha in een soort van zetdwang en moest ze uiteindelijk opgeven. Tabitha Snikkers - Pearl Uyttenhove 0−1.

De kersverse kampioene kreeg de witte stukken om ze aan te voeren in de strijd tegen tegen John van Waardenberg. Naomi Snikkers serveerde John een Schotse opening. John verslikte zich daarin, tastte behoorlijk mis met 12...f5, maar werd er niet voor afgestraft. Verscheidene malen daarna had Naomi heel voordelige stellingen kunnen bereiken, maar ze vond niet de goede voortzettingen. Na dameruil resteerde een eindspel, waar geen eer meer aan te behalen viel. Naomi Snikkers - John van Waardenberg ½−½.

Pearl Uyttenhove 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 11-02-2020

 

Spijkerschrift

 

Uit de notatie van de partij tussen Willem Weerdesteijn en Jisk Liemburg, deze keer in spijkerschrift met vriendelijke groeten van WW, kon door onze ontcijferaars nog net worden geconcludeerd dat het een Geweigerd Damegambiet moet zijn geweest, waarin beide spelers geen risico namen. Willem Weerdesteijn - Jisk Liemburg ½−½.

In de Engelse opening maakte Han van Gorkom in de beginfase een foutje tegen Dick Korteland die hem een pion kostte. Een langdurig wit initiatief volgde, maar Han verdedigde zich heel accuraat, waardoor er nauwelijks kansen voor Dick kwamen. Na 24 zetten werd in gelijke stelling tot remise besloten. Dick Korteland - Han van Gorkom ½−½.

Willem Weerdesteijn 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Willem Weerdesteijn 11-02-2020

 

Reuzendoder af

 

Van de wedstrijd tussen "reuzendoder" Fons Claessen en Johan Went is niets bekend. Fons is inmiddels "ex-reuzendoder", want hij verloor. Fons Claessen - Johan Went 0−1.

Volgens Koos van Dalen was de remise die Ton van der Breggen hem af wist te dwingen een voor Ton zeker niet onverdienstelijke prestatie. Koos had de partij volgens de toeschouwers aanvankelijk wel kunnen winnen, maar tegen het einde schijnt Ton wel een voorsprong van wel vier pionnen uit handen te hebben gegeven. Ton van der Breggen - Koos van Dalen ½−½.

Ton van der Breggen 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Ton van der Breggen 11-02-2020

 

Twee kanten van het verhaal

 

Na de Indische-opening stond Gijs van Willigen met zwart na vijftien zetten zo goed als gewonnen tegen Rob Truijens: een pion meer bij een schitterende stelling. Tien zetten zetten later was het na wat mindere zetten van Gijs weer gelijk. Alweer een zet of tien later stond Gijs weer uitstekend met een gedekte vrijpion helemaal op d3, maar in de eindspelfase, een pionneneindspel, verloor Gijs een pion en kwam hij verloren te staan. Gelukkig voor Gijs blunderde Rob de opgelegde winst weg met 52.e5? en werd het alsnog remise.

Voor de lezers, die de partij liever vanuit Robs standpunt besproken willen zien volgt hier die alternatieve versie:

Na de Indische-opening stond Rob Truijens met wit na vijftien zetten zo goed als verloren tegen Gijs van Willigen: een pion minder bij een hopeloze stelling. Tien zetten zetten later was het na wat mindere zetten van Gijs weer gelijk. Alweer een zet of tien later stond Rob weer beroerd en priemde er een gedekte vrijpion helemaal op d3 in zijn stelling, maar in de eindspelfase, een pionneneindspel, won Rob een pion en kwam hij straal gewonnen te staan. Gelukkig voor Gijs blunderde Rob de opgelegde winst weg met 52.e5? en werd het alsnog remise. Rob Truijens - Gijs van Willigen ½−½.

Gijs van Willigen 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 11-02-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 12-02-2020 18:41

Sponsors van deze ronde:

Onno hoefde geen foto.

Onno Buijtenhek - Oud-speler van De Willige Dame

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven