Ronde 3: “Return of the Rose”


"Wie pijnlijke steken in het zitvlak voelt zit hoogstwaarschijnlijk op rozen" (Fons Jansen)

RONDEVERSLAG | We hebben onze nestor Paul de Roos lange tijd vanwege een blessure moeten missen, maar in de derde ronde van de huidige competitie was het eindelijk zover: The Return of the Rose.

Het deed me direct denken aan de roman "De naam van de roos" van Umberto Eco, die als "The Name of the Rose" (1986) is verfilmd met in de hoofdrollen Christian Slater en Sean Connery. Heel goed boek, prima film. En een kleine zijstap in mijn geest bracht me bij "The return of The Pink Panther" (1975) het derde deel uit de Pink Pantherserie met Peter Sellers als inspecteur Clouseau. Hilarisch! Met Paul de Roos terug in de competitie zijn we eindelijk weer helemaal compleet.

De wedstrijdverslagen zijn deze keer van de hand van Cor Paans. De renovatie van ons huis vergt even wat tijd, zodat ik helaas deze ronde verstek moest laten gaan. Bedankt Cor! Dank ook aan Naomi Snikkers voor de foto's, het verslag van haar partij tegen Johan Went en de notatie ervan. Fons Claessen stuurde zijn partij tegen Piet Schuller voorzien van commentaar in. Ook Pearl Uyttenhove voorzag me van foto's. Zodoende dus toch nog een rondeverslag:

Fried Egg Sunny Side Up

Johan Went startte zijn partij tegen Naomi Snikkers met de Van Geet-opening 1. Pc3. Naomi maakte er met 1. ..,c5 de Siciliaans variant van. Naomi zond de volgende karakteristiek van de korte partij in, die na 18 zetten in mat eindigde: "Deze ronde had ik weer de eer tegen Johan te mogen spelen. Johan was erg verheugd vanwege het feit dat hij achter de witte stukken plaats mocht nemen aangezien hij een nieuwe opening kon gaan introduceren. Na de openingszetten kwamen we tot de conclusie dat de naam van deze opening "Fried Egg Sunny Side Up", " Gespiegeld Engels" of "Brexit" moest gaan worden. Helaas was Johan zo onder de indruk van die eerste naam, dat het zijn concentratie niet ten goede kwam. Zwart kreeg erg veel ruimte en had hierdoor snel een grote aanval op de witte koningsstelling. Deze aanval was helaas niet meer te stoppen. De partij eindigde in winst voor zwart.
Naomi Snikkers (l) en Tabitha Snikkers 02-10-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Naomi Snikkers (l) en Tabitha Snikkers 02-10-2018

 

Teloorgang

Tabitha Snikkers – Pearl Uyttenhove: Wit opende het centrum, maar met de paarden op de damevleugel kwam Tabitha niet toe aan rokeren. H2-h3 had wat roet in het eten gegooid. De witte koning werd naar c3 gejaagd, waarna wit ook nog de dame verloor.

John van Waardenberg – Hans Nunnikoven: Hans drukte John steeds verder naar achter. John zag het allemaal gebeuren en zag zijn openingsvoordeel langzaam maar wel zeer zeker teloorgaan. Uiteindelijk was de doordrukkende c-pion van Hans de moker.
Pearl Uyttenhove 02-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 02-10-2018

 

Kruitdamp

Dick Korteland – Koos van Dalen: Voorzichtig schuivend kwam wit uiteindelijk een pion voor te staan. Na ruil van de lichte stukken en de dames kon deze pluspion in een toreneindspel op de damevleugel oprukken. Dit werd zwart uiteindelijk te veel.

Pieter Sandijck – Cor Paans: Na het foute g6 op de zesde zet gaf Cor Pieter alle kans om de duimschroeven aan te draaien. Vervolgens liet Cor ook nog na het paard naar c6 te spelen op zet 9. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren stond Cor twee pionnen achter en liep Cors koning rondjes op e6 en d6. Cor streed nog door omdat er toch nog wel wat aanval mogelijk was. Nadat deze door Pieter keurig was gepareerd konden na 40 zetten de stukken terug in de doos.

Cor Paans 02-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 02-10-2018

 

Return of the Rose

Nick Kimenai - Paul de Roos: Paul vroeg zich van te voren af of hij het nog wel zou kunnen. Natuurlijk was het nog wel weer effe wennen. Zeker tegen een Nick die op dit moment de hoogste ratingsprong heeft in de RSB!! Na het stukverlies van Paul op zet 21 speelde Nick het keurig naar de winst.
Paul de Roos 02-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Paul de Roos 02-10-2018

 

Afterparty

Piet Schuller – Fons Claessen: Fons won de partij van Piet, maar in de afterparty bleek dat Piet door dreiging te geven een loper had kunnen winnen! Wie zou er dan gewonnen hebben?

Gijs van Willigen – Jisk Liemburg: Jisk vond zelf dat hij de winst gekregen had van Gijs. Jisk won een paard, maar Gijs liet na dit stuk terug te winnen!
Fons Claessen 02-10-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen 02-10-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 03-10-2018 21:05

Sponsor van deze ronde:

Arjon Severijnen - Speler van De Willige Dame