Ronde 3: “In een trieste wereld” 2


Verslag tegen de trieste achtergrond van een onmenselijke wereld...

"De oorlog is de winterslaap voor de cultuur" (Friedrich Nietzsche)

RONDEVERSLAG | "De KNSB veroordeelt de invasie van Oekraïne door Rusland en de steun hierbij door Belarus ten sterkste. We spreken onze steun uit voor de inwoners van Oekraïne." Zo staat het in de brief die de schaakbond onder anderen stuurde naar de schaakverenigingen in Nederland.

Als ik zo eens de voorgestelde maatregelen van de KNSB doorlees die de bond heeft afgekondigd dan moet ik constateren dat het vrijwel allemaal maatregelen zijn die, aan een kleine vereniging als wij zijn, voorbijgaan. We hebben geen teams in de KNSB-competitie en ook geen spelers die bij de FIDE nu nog zijn geregistreerd met als federatie Rusland of Belarus.

De enige maatregel die heel misschien in beeld zou kunnen komen is die waarin staat: "Elke zichtbare steun voor de invasie wordt niet getolereerd. De betreffende speler zal dan worden voorgedragen voor disciplinaire maatregelen."

Nou zie ik eerlijk gezegd, voor zover ik jullie allemaal denk te kennen, niemand van ons in staat om in een bondswedstrijd aan te treden in een t-shirt met de tekst "I love Poetin". En zelfs dan is heel goed te verdedigen, dat het slechts een liefdesverklaring betreft en derhalve geen uiting van steun aan welke invasie dan ook. En moet iemand dan toch worden voorgedragen voor disciplinaire maatregelen dan rijst de vraag natuurlijk: welke dan wel?

Een avondje schaakstukken afsponzen? Een paar uur schaakborden afwassen? Niet zwaar genoeg? Een literfles wodka binnen een half uur leegdrinken en na elke slok een paar trekjes nemen van een Russische sigaret dan? Of gaan we de aloude knoet tevoorschijn halen om... Wat een knoet is? Knoet is een leenwoord uit het Russisch, in de betekenis van ‘zweep’ voor het eerst aangetroffen in 1677. De Russische knoet werd gebruikt voor de zwaarste, soms dodelijke geselingen in de tsarentijd.

Maar alle gekheid op een staafje... Het bovenstaande zal natuurlijk bij ons nooit voorkomen. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat je het, al of niet met opzet, beschieten van een kinderziekenhuis en een bevallingskliniek met raketten zou willen afdoen met "dat dat nu eenmaal in een oorlog gebeurt". Zul je net geboren zijn en het eerste geluid dat je hoort is een bominslag...

Grootse gebaren die de oorlogvoerenden zullen imponeren kunnen we, klein als we zijn, niet maken, maar ik heb wel een voorstel dat ergens op de wereld als behoorlijk schokkend zal worden ervaren. Ik stel namelijk voor dat we per direct stoppen met het spelen van de Russische opening. Dus nooit meer 1.e4 e5, 2.Pf3 Pf6.

Dus stoppen met het spelen van de Russische opening, nooit meer 1.e4 e5, 2.Pf3 Pf6

 
En om het nog imposanter te maken spelen we ook niet meer de Aljechin-opening (1.e4 Pf6), want voormalig wereldkampioen Aljechin was tenslotte ook een Rus...

Zelf beloof ik hierbij om nooit meer mijn favoriete Tsjigorinverdediging van het Spaans te zullen spelen: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 0-0 8.c3 d6 9.h3 Pa5 10.Lc2 c5 11.d4 Dc7. извиниться (excuses) Michail...

Zelf beloof ik om nooit meer de Tsjigorinvariant van het Frans/Spaans te zullen spelen

 
Nu we toch lekker bezig zijn met het opleggen van sancties kunnen we natuurlijk ook bepaalde woorden vermijden of wellicht zelf boycotten. Vanaf nu mogen we het gebruik van de volgende woorden beperken:

Oom Dorus reisde lazarus door de Bosporus naar Cyprus. Homerus schreef over Cerberus, maar Petrus schreef over de Helleborus en de Lathyrus. De rustende dinosaurus schrok zich na de pleuris ook de pleurus van een op papyrus getekende citrusvrucht. Loop rustig een Russisch virus op in een rustiek rusthuis.

Kunnen we volgens mij gerust doen... Over naar de wedstrijdverslagen. Ik was er zelf niet bij, maar toch volgt hier, tegen de trieste achtergrond van een onmenselijke wereld, het verslag van de derde ronde. Sommige partijen hadden wat weg van Russisch roulette, sommige spelers speelden als een Russisch ei:
 

Dreigcreatie

 
John van Waardenberg was zo vriendelijk een foto van zijn notatieformulier te mailen. Ik zag het volgende: Met verwisseling van zetten kwam er bij Fons Claessen tegen John van Waardenberg een Grünfeld op het bord. De spelers voltooiden rustig de ontwikkeling en het wachten was eigenlijk op een remise-aanbod of een foutje. Het eerste foutje werd door John gemaakt, maar het was zeker niet gemakkelijk om te zien hoe wit daar gebruik van had kunnen maken. In plaats van 15.Lxf8 had het schijnoffer 15.Pxd5 een pion opgeleverd. Fons zag het niet, maar dat is geen schande. De partij leek op remise af te stevenen, maar in het soort stellingen waar ogenschijnlijk niets aan de hand is weet John altijd wel dreigingen te creëren. Zo ook nu een kleine onnauwkeurigheid van Fons kostte hem een pion op b2 en toen er verlies van nog een pion op de damevleugel dreigde gaf Fons in slechte stelling op. (Fons Claessen - John van Waardenberg 0-1)

De partij tussen Pieter Hofstee en Hans Nunnikhoven eindigde in remise. Hans schreef ons over deze ontmoeting: "Valt niet zo heel veel te zeggen dit keer. De wedstrijd is nooit uit het middenspel geraakt en alleen als we materiaal zouden offeren konden we verder komen. Wit stond ietsje beter maar bood omstreeks 10 uur remise aan. Dit heb ik aangenomen. Weinig kansen over en weer helaas.
Pieter gaf later het volgende commentaar bij de partij, na 12.0-0 Pdf8 zegt hij: "We kwamen terecht, met iets andere volgorde, in de partij tussen Kortsjnoi en Geller te Moskou 1964. Toen werd het plan 12...Pdb6 gespeeld en zwart verkreeg licht voordeel. Na 25.Pa4 bood ik remise aan in voordeliger stand, omdat zwart het passievere spel heeft."(Pieter Hofstee - Hans Nunnikhoven ½−½)

Van één partij in de derde ronde zijn mij geen gegevens toegestuurd. Er kan hier dan ook slechts de uitslag worden vermeld: Ruben Schilt won zijn partij van Gijs van Willigen. (Gijs van Willigen - Ruben Schilt 0−1)

Fons Claessen op 11 februari 2020

Fons Claessen op 11 februari 2020

 

Gevelde reuzendoder

 
Cor Paans schreef over zijn partij tegen Koos van Dalen: "Natuurlijk gewaarschuwd door de partij van Koos van verleden week, maar ook door zijn partijwinst in de Klockelaer, was ik natuurlijk uiterst voorzichtig. Koos werd door Rob zelfs als de reuzendoder betiteld. Dus was het opletten geblazen.

In de opening wist ik op de achtste zet een pion te verschalken en later in de partij een paard op de 21ste zet. Koos was met dat paard iets te opportunistisch geweest op zet 16, want met dat paard op g4 werd op zet 20 door wit h3 gespeeld. Koos koos ervoor om de torens te verdubbelen i.p.v. het paard terug te halen naar f6, aangezien dan het paard er ook afgegaan zou zijn met schaak. Maar ja, wat er nu gebeurde was nog kwalijker. Aangezien Koos loper x g4 speelde, kwam het paardoffer op f6 alsnog en was de g-lijn open waardoor ik met schaak de loper op kon rapen. Hierna werden er nog 12 zetten gespeeld. Maar toen had Koos niet veel meer over en ik stond op promoveren." (Cor Paans - Koos van Dalen 1−0)

Cor Paans (l) en Koos van Dalen 9 oktober 2018

Cor Paans (l) en Koos van Dalen 9 oktober 2018

 

Madame Faux-Pas

 
De schaakfiguur Connie Komen is de verpersoonlijking van de synthese van de schaakvermogens van alle aanwezige spelers bij de aanvang van een ronde uitgezonderd degene die door het indelingsprogramma is aangewezen om tegen Connie te spelen, wat het geval is als er een oneven aantal spelers bij aanvang van een ronde present is. Zo, ik had echt even zin in een volzin. Rob Truijens speelde in de derde ronde tegen Connie Komen die zoals altijd wel kan komen als het nodig is.

Rob schreef de redactie: "Al vroeg in de partij kwam ik met wit een kwaliteit voor. Dat leek een makkie te worden, maar nee dus. Ruben Schilt was getuige van een faux pas van een schaakblinde witte dame die te vroeg werd losgelaten. Ik poogde vertwijfeld de partij nog te redden, maar de meedogenloze Connie speelde het correct uit. (Rob Truijens - Connie Komen 0−1).

Connie Komen 08-03-2022 (Bron: Pixabay)

De meedogenloze Connie Komen 08-03-2022

 

Sigarenpaard

 
Van Piet Schuller ontving ik het volgende verslag van zijn partij tegen Michel Verheij: "Michel opende met e4. Ik speelde c5, Siciliaans. Michel zette druk op het centrum met Pf3, Lc4 en De2. Na wederzijdse rokades probeerde ik de druk in het centrum op te lossen door af te ruilen. Het resultaat was wel dat ik opgescheept zat met een geïsoleerde d-pion. Daarom besloot ik maar tot een wilde paarduitval naar g4. Die viel de dame aan en na de terugtocht van de dame naar c3 kon ik het paard op e5 posteren. Na wat verwikkelingen stond mijn loper op f6. Op e5 mijn paard en op d4 een witte loper. En dus de witte dame op c3. Mijn torenzet a8-b8 was een lokzetje waar Michel intuinde. Na La7 speelde ik Pc6 en toen stonden de dame en de toren op a1 aangevallen. In een vlaag van schaakblindheid speelde Michel niet de dame weg. Die viel en het vervolg was niet moeilijk meer. De partij eindigde met ondenkbaar mat." (Michel Verheij - Piet Schuller 0−1)

Ik neem aan dat Piet in zijn laatste zin het woord "ondekbaar" in zijn hoofd had zitten en dat zijn vingers er het woord "ondenkbaar" van maakten. Maar misschien was het mat wel zo onwerelds mooi, dat de woorden "ondenkbaar mat" beter pasten bij het einde van deze partij...

 

Van Ton van der Breggen ontvingen we het volgende verslag van zijn partij tegen Willem Weerdesteijn: "In de match tegen Willem Weerdesteijn beging ik de fout om onconventioneel te openen. Dat kostte mij al een loper! Ik had mijn avond niet. Desondanks probeerde ik zo goed als het kon mijn stelling te verdedigen. Na een 'offer' van een toren door Willem belandde ik in een schaak met verlies van de eerste toren, de dames waren al geruild en een paard was ook al de sigaar. Het resultaat is te raden: bij een achterstand van twee stukken, na een loper en een paard, begon Willen stukken af te ruilen met het bekende resultaat. (Willem Weerdesteijn - Ton van der Breggen 1−0)

Ton van der Breggen (l) en Willem Weerdesteijn op 18 april 2017

Ton van der Breggen (l) en Willem Weerdesteijn op 18 april 2017


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 12-03-2022 09:50


2 gedachten over “
Ronde 3: “In een trieste wereld””

  • Ruben Schilt

    “ Een literfles wodka binnen een half uur leegdrinken en na elke slok een paar trekjes nemen van een Russische sigaret”
    Ook al klinkt dit als een gezellige dinsdagavond heb ik toch
    maar besloten om mijn oesjanka thuis te laten op de kapstok gezien de invasie door Rusland.

Reacties zijn gesloten.