Ronde 2: “Hoedjes en koningsbitter”


Napoleon Bonaparte

"Er zijn mensen, wie hun hoed beter staat dan hun hoofd." (Peter Sirius)

RONDEVERSLAG | De kermis die Prinsjesdag heet werd ook dit jaar in de Ridderzaal opgezet. Ik heb alweer niet genoten van de in mijn ogen vrij trieste vertoning die van een oude traditie een kakelbonte hoedenshow maakt. Altijd weer heb ik last van plaatsvervangende schaamte als ik ernaar kijk.

Kennelijk is opvallen het devies sinds in 1977 het VVD-Kamerlid Erica Terpstra - wie anders? - voor het eerst een opvallend hoofddeksel droeg op Prinsjesdag. Sindsdien zagen we er honderden voorbijkomen van vrouwelijke politici die het voorbeeld van Terpstra volgden. Worden de dames eindelijk na al die jaren serieus genomen als politica en dan gaan ze zich gedragen als bakvissen met een hoog dwangneurotisch kijk-mij-eens-gehalte. Amusant was wel dat het nogal waaide, waardoor de dames voortdurend hun windvangende hoofddeksels met een hand moesten vasthouden om te voorkomen dat ze zouden ontwortelen of kapseizen.

Creatief zijn ze wel die scheppingen uit het hoedenmakersmetier. Ik zag gelijkenissen met een bolletje gras waar pluimen uit staken, een omgekeerde po met beschilderde rand en een weelderig, zo uit een 17e eeuws stilleven weggelopen, bloemstuk. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik als ik de juiste terminologie hanteer dien te spreken van bolhoed, flaphoed, dophoed, deukhoed, fedora, cloche, panamahoed, porkpie, sombrero, strohoed, canotier en Stetson om er maar eens een paar te noemen, maar ik vind graspol, pispot en bloemstuk nu eenmaal fantasievoller en zeker gemakkelijker in gebruik. "Madame, welk een exquise ondersteek draagt u. En hij is ook zo smaakvol plassend, pardon passend, bij deze gelegenheid!"

Maar de mannen gaan ook overstag hoor. Let op mijn woorden. Kamerlid Öztürk zal met zijn oranje fez de trend gaan zetten voor komende edities van Prinsjesdag. Lijkt me leuk. Bolhoeden, niet alleen maar zwarte, voor de heren kamerleden en de ministers gewoon weer ouderwets met een steek getooid. Alleen door de minister-president mag de steek dan dwars op het hoofd geplaatst gedragen worden en alleen hij mag dan de rechterhand tussen de knopen van zijn tuniek steken.

Eigenlijk zit ik voor de televisie alleen maar te wachten tot het moment dat de balkondeuren van paleis Noordeinde openzwaaien. Dan mag het wachtend volkje eindelijk weg achter de dranghekken en rennend op weg naar de traliehekken van het plein voor het paleis. De eersten kunnen dan hun arm door het hek steken om onze vorst en zijn wederhelft toe te zwaaien. Alleen mis ik wel een startschot. Nu moet je gewoon de mazzel hebben dat jouw dranghek als eerste openzwaait en dat is niet echt eerlijk. Waarom vult iemand aan de andere zijde van het hek die handen overigens niet meteen met een handjevol oranje pinda's? Zou ook wel leuk zijn, maar wordt waarschijnlijk te duur.

Oowranjih boowfih!

Boven alle lawaai uit verhief zich een luide stem die me, auditief ingesteld als ik ben, onmiddellijk opviel. "Oranje boven, Oranje boven, Leve de Ko-ho-ning!" Het was in onvervalst Haags, dus klonk het als: "Oowranjih, boowfih, Oowranjih, boowfih, Lefih de Koow-hoow-ning." Ik heb het later ook op het Journaal nog teruggehoord.

Als ik voor de ramen van De Kosterij verschijn wordt de deur van ons speellokaal geopend door een glunderende koster-beheerder Jan Lokhorst. Hij draagt een oranje stropdas en een feestversiering met rood-wit-blauw-oranje links op de borst van zijn colbert. Het werd me al snel duidelijk dat hij voor de heelveelste keer de hele Prinsjesdag in Den Haag had doorgebracht. Hagenaar onder de Hagenezen. De kerkdienst, het café-restaurant en de vaste plaats langs de route van de deze keer niet zo heel erg gouden koets, Jan was erbij. Hij pakt zijn smart-phone en laat me beelden zien van familieleden en van hemzelf bij paleis Noordeinde. Ik zie hem in de menigte staan, enthousiast zwaaiend in de richting van het balkon. Hij opent zijn mond en ik hoor: "Oowranjih, boowfih, Oowranjih, boowfih, Lefih de Koow-hoow-ning." Jan kijkt me met zijn glinsterende kwajongensogen aan en zegt "Hebbie me hoahreh singe op de tillevisie? Dat was ikke."

Nadat Maxima-fan Jan een ieder nog een koningsbitter had ingeschonken kon de tweede ronde een aanvang nemen. Nick, onze enige hoeddrager, was helaas niet aanwezig.
Jan Lokhorst (l) en Johan Went 18-09-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Jan Lokhorst (l) en Johan Went

 

Complicaties

Vanwege de lange inleiding nu de partijen in kort bestek: Dick Korteland antwoordde met de Caro-Kann op e4 van Naomi Snikkers. Hij investeerde veel tijd in de opening en besloot de rokade op te geven. Naomi had enig initiatief, maar rond de twintigste zet was de partij geheel in evenwicht. Ze miste een grote kans op vrijwel directe winst (28 exf6+ in plaats van Tf4). De slotstand is remise-achtig, maar toch werd er door Dick opgegeven. Misschien raakte zijn tijd op. Wellicht komen we hier nog op terug.

Tabitha koos voor de Koningsindische verdediging tegen Cor Paans en ze speelde dat volgens het boekje, dus met e5 en de opstoot f5. Cor betreurde na afloop van zijn partij een gedane loperzet. "De stelling was erg gecompliceerd", aldus Cor. Uiteindelijk bracht de winst van een toren het punt naar Tabitha.
Tabitha Snikkers 18-09-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers

 

Geruisloos partijtje

Ton van der Breggen had wit tegen Pearl Uyttenhove. Al vrij vlot na de aanvang van de partij hoorden we Pearl schaakles geven. Daaruit concludeerden we een vlotte winst voor Pearl.

Ook de partij tussen Koos van Dalen (wit) en Johan Went verliep dermate geruisloos, dat we bijna de uitslag misten aan het eind van de avond. Johan won.

In een Indische partij versloeg Erik Brok verrassend Anne Meeldijk. Anne won in het middenspel een pion. Na de lange rokade begon Erik een koningsaanval op de andere vleugel die, na een fout van Anne, succesvol was.

Koos van Dalen 18-09-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Koos van Dalen

 

Slimme Fons

Gijs van Willigen sloeg met de zwarte stukken toe in zijn partij tegen Fons Claessen. Hij sloeg met de dame op b2 en dat was deze keer goed, want het leverde hem een paard en even later een pion op. Een slimmigheidje van Fons dreigde de zwarte dame te winnen, waardoor Gijs besloot om in stukverlies en remise te berusten. De dame ruilen voor twee torens en een iets betere stelling overhouden zag hij wellicht niet als een prettig alternatief.

Jisk Liemburg en Piet Schuller remiseerden na een partijverloop waarvan ik helaas niets zinnigs kan zeggen, omdat ik er helemaal niets van heb meegekregen.
Piet Schuller 18-09-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller

 

Multitalent kon wel komen

Wim Platje trof als eerste deze competitie het multi-schaaktalent Connie Koomen. Het werd een interessante Siciliaanse partij, waarin Wim besloot vlot te spelen om zo de tijd in zijn voordeel te laten werken. Een foutje werd door Connie van Willigen gezien en zo kwam Wim een pion achter. Connie Claessen zette krachtig voort met f5 en Wim probeerde ìn troebel water te vissen met een dubieus paardoffer. Connie Snikkers de Jongere nam dat niet aan, waarop Wim prompt een fout beging, die door Connie Paans leek te worden afgestraft, maar vervolgens door Connie Uyttenhove niet werd uitgebuit. Wim ontsnapte zo aan stukverlies en kwam zowaar in een toreneindspel door een foutje van Connie Liemburg een pion voor. Dat bleek niet voldoende. Wim bood Connie Went remise aan, die dat welwillend accepteerde.
Wim Platje 18-09-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 19-09-2018 22:28

Sponsor van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame