Ronde 2: “Campionessa Naomi(a)”


Er lijkt eerder sprake van een Ego-rating dan van een Elo-rating...

"De gevaarlijkste vleier is het eigen ego" (Otto von Leixner)

RONDEVERSLAG | De tweede ronde was een soort van inhaalronde. Niet dat er sprake was van een eerder uitgestelde ronde, maar meer van een ronde waarin nog enige achterstallig competitie-onderhoud gepleegd moest worden.

Door omstandigheden moest de huldiging van de kampioen van de najaars­competitie 2019 enige weken worden uitgesteld. Voorafgaand aan ronde twee was het dan toch eindelijk zover. Voor de derde achtereenvolgende keer en voor de achtste, of negende keer - we raken de tel kwijt - in totaal, ging de eerste prijs naar kampioene, championne, campeóna, campionessa Naomi Snikkers.

Met 991,7 punten was ze weer eens de sterkste speler van De Willige Dame. Met 861,5 punten werd Pieter Sandijck voor de tweede maal tweede en Johan Went werd derde met 851,3 punten. Een compliment was er van de voorzitter voor Koos van Dalen, die alle 15 ronden van de interne competitie aanwezig was. De grootste afwezige was trouwens de beker voor de kampioene, maar dat komt vast wel goed binnenkort.

Het indelen voor de tweede ronde kostte even wat tijd en dus had ik de gelegenheid om eens naar de gesprekken in de wandelgangen te luisteren, hoewel er in het hele pand maar één gang aanwezig is. Volgens één van de aanwezige dames zit een tropische vogel altijd in een kooitje, omdat hij dan nergens naar toekan. Bij sommigen duurde het even voor het kwartje viel, maar dat kan natuurlijk ook komen, omdat er reeds geruime tijd geen kwartjes meer in omloop zijn.

De KNSB-ratings waren ook onderwerp van gesprek. Elke drie maanden komt er een nieuwe lijst en de februari-lijst 2020 toonde de enorme Elo-sprong van Erik Brok: +78. Ook Pieter Sandijck (+28) en Wim Platje (+24) zaten aardig in de lift. Mij maakt dat Elo-getal maar weinig uit, maar ik krijg de induk dat er voor sommigen (niet in onze vereniging hoor...) eerder sprake is van een Ego-rating dan van een Elo-rating. Op naar de partijen van ronde twee:

Cor Paans (l) feliciteert Pieter Sandijck met zijn tweede plaats 04-02-2020 (Foto: Tabitha Snikkers)

Cor Paans (l) feliciteert Pieter Sandijck met zijn tweede plaats 04-02-2020

 

Brok op kop

 
Door het ontbreken van klassementsleider Pearl Uyttenhove werden John van Waardenberg en Erik Brok in de tweede ronde aan elkaar gekoppeld. De Colle-opening verliep vrij rustig en Erik had op de vijftiende zet remise kunnen afdwingen als John een aangeboden paard zou hebben genomen. John speelde echter voor de winst en sloeg het nep-cadeautje en een remise-aanbod af. Hij kwam daardoor wel in zo goed als verloren positie terecht, maar dat zag Erik op zijn beurt weer niet. Wisselende kansen volgden, totdat John in een uiterste poging de partij te winnen een fout maakte die hem meer pionnen kostte dan hem lief was. Erik voert na de tweede ronde het klassement aan met twee uit twee.

Erik Brok en Antonia van Wijngaarden 04-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Erik Brok en Antonia van Wijngaarden 04-02-2020

 

Arbiter gevraagd

 
Pieter Sandijck speelde de Spaanse opening tegen Wim Platje, die koos voor de Tsjigorinverdediging. Door het even achterwege laten van de rokade en een verkeerde keuze van Pieter - 8.h3 in plaats van het juiste 8.c3 - kon Wim de witveldige loper ruilen tegen een paard en kreeg hij enig initiatief. Toen een tweetal goede kansen op voordeel teloor gingen bood Wim remise aan in gelijke stelling. Pieter accepteerde de puntendeling. Er deed zich een incidentje voor tijdens de partij: Wim dacht, nadat hij een rondje langs de borden had gemaakt, dat hij was vergeten zijn klok in te drukken, omdat hij bij terugkomst dezelfde stelling als voor zijn ommetje op het bord meende te zien staan. Hij drukte dus snel zijn klok in. Pieter zei vervolgens echter, dat hij het was, die zojuist de laatste zet had gedaan en zijn klok had ingedrukt .... Auw... Gelukkig maakte Pieter geen punt van die paar seconden, maar ik vraag me wel af wat er officieel door een arbiter moet worden gedaan bij een externe wedstrijd als er wordt geprotesteerd. Misschien weet oud-lid Kees het? Volgens mij is die meervoudig gediplomeerd arbiter...

Wim Platje (l) en Cor Paans 04-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje (l) en Cor Paans 04-02-2020

 

Pseudonymia

 
Dick Korteland en Tabitha Snikkers speelden een Engelse partij en fianchetteerden beiden hun koningslopers. Dick ging op de koningsvleugel in de aanval en kreeg diverse keren een vrijwel winnende stelling, maar slaagde er niet in de juiste voortzetting te vinden. Met 21.Lxh6! had hij de winst kunnen bijschrijven, maar met 21.Txg7? verloor hij in plaats daarvan de kwaliteit. Tabitha kreeg de betere stelling, maar hoefde niets meer te bewijzen, omdat Dick, wellicht te vroeg, opgaf.

Johan Went koos wit tegen ons aller pseudonymia Connie Komen. Er werd vooraf nog even getwijfeld aan het m of v-zijn van Connie, omdat er ook mannen zijn die de voornaam Conny hebben, zoals de zeezeiler Conny van Rietschoten, maar je hebt inmiddels vast wel opgemerkt, dat dat met een "y" geschreven wordt en dus houden we het er maar op dat onze Connie een dame is. Ondanks dit alles veroverde Johan al vrij vlot een stuk en stevende in de alweer rommelige partij af op de winst. Op een bepaald moment, het kan ook op een gegeven ogenblik geweest zijn, had Johan er evenwel geen zin meer in om "al dat rekenwerk te doen" dat nog nodig zou zijn om het punt op het droge te slepen en kwam hij remise overeen. Met wie dat precies was zal wel altijd in de vergetelheid blijven. We houden het erop dat het in ieder geval een overeenkomst met Johan was.

Cor Paans (l) feliciteert Johan Went met zijn derde plaats 04-02-2020 (Foto: Tabitha Snikkers)

Cor Paans (l) feliciteert Johan Went met zijn derde plaats 04-02-2020

 

Dwangneuroosje

 
Koos van Dalen kraande zich werig en weerde zich tevens kranig tegen de kampioene en stond na de eerste tien zetten in een Siciliaan met wit zeker niet minder. Een onoplettenheid van Koos kostte hem echter op de zestiende zet een pion en een aansluitende blunder van dezelfde Koos kostte hem op de zeventiende zet een stuk. Het duurde nog geruime tijd in de 43 zetten durende partij voor Koos zich uiteindelijk gewonnen gaf, maar toen er ook nog een toren verloren ging vond hij het welletjes en feliciteerde hij Naomi Snikkers met de overwinning.

Een verrassing kunnen we de winst van Piet Schuller op Cor Paans toch wel noemen. Van Cor win je tenslotte niet zomaar. De Van Geetopening 1.Pc3 is Piets handelsmerk en ook deze keer weer speelde hij die beginzet. Hij noemt dat zelf "traditiegetrouw", maar zo langzamerhand lijken er toch enige kleine dwangneuro­tische aspecten een rol te zijn gaan spelen. Dat hij al snel met een dubbelpion en een open g-lijn naar zijn koning op g1 werd opgescheept bleek in dit geval niet zo erg, want Cor maakte er geen gebruik van. Integendeel, een doorbraak in het centrum zette de zwarte stelling onder zware druk en Piet kwam in gewonnen positie te staan. Helaas zette hij minder goed voort en even leek het er op dat Cor zou ontsnappen, maar het weggeven van een paard, een rokade naar een gevaarlijke kant en het toestaan van mat in één bezegelden zijn lot.

Koos van Dalen 04-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Koos van Dalen 04-02-2020

 

Stukkeuze

 
Wat voor Piet gold, gold ook voor Rob Truijens, want al snel werd ook hij opgescheept met een dubbelpion en een open g-lijn naar zijn koning op g1. Een fout kostte Rob na een schaak en een pionvork een stuk naar keuze. Het werd een paard. Langzaam werd Rob weggedrukt en met ieder stuk dat van het bord verdween werd Jisks voordeel alleen maar groter. Toen er verlies van meerdere pionnen aan begon te komen gaf Rob het op.

Jisk Liemburg 04-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Jisk Liemburg 04-02-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 06-02-2020 20:01

Sponsors van deze ronde:

Joop de Jong - Oud-speler en oud-kampioen van De Willige Dame

Nick Kimenai

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame