
Bijna einde seizoen 06-06-2023
"Succes is nooit zo interessant als strijd." (Willa Cather)
RONDEVERSLAG | Hetgeen eigenlijk al een paar ronden voor het einde van de competitie overduidelijk was, is dan eindelijk definitief. Of moet ik zeggen "officieel"? De kampioen van de voorjaarscompetitie 2023 is Wim Jongeneel! Op de tweede plaats eindigde John van Waardenberg en Dick Korteland werd derde.
Met tien keer winst en vier remises haalde Wim ongeslagen de finish met 1178 punten. Hoewel op respectabele afstand, werd John van Waardenberg toch maar mooi tweede. Hij won zeven maal, speelde vier keer remise en verloor twee partijen. Dat was goed voor 894 punten. Dick Korteland werd derde. Dick won vijf partijen, speelde er vier remise en verloor er twee. Dat betekende een puntentotaal van 788,2 punten. Het was dringen voor de derde plaats op het podium, want ook Pearl Uyttenhove, Wim Platje, Fons Claessen en Jisk Liemburg behaalden meer dan 700 punten.
We zullen de nieuwe kampioen op de 12e september bij het begin van de najaarscompetitie 2023 (waarschijnlijk) gaan huldigen. De laatste ronde van de voorjaarscompetitie 2023 telde zes remises en drie overwinningen voor wit in de staart van de ranglijst. Het was een zeer vredelievende ronde. Kennelijk wilden de meeste spelers elkaar niet met een kater het zomerreces insturen. Maar voor Koos, Gijs en Cor riep deze zesde juni kennelijk meer associaties op met die van D-Day van 6 juni lang geleden. Er werd in die partijen nog voor de laatste kruimels van de competitie gestreden. Ach ja, sommige mensen zijn gewoon niet voor vrede vatbaar en vinden de aanval de beste bevrediging....
Om nog derde te kunnen worden moest Pearl Uyttenhove met de witte stukken op zijn minst winnen van koploper Wim Jongeneel. In een Indische partij was de zet 7.f3 van Pearl niet de beste en even later had Wim een stuk buit kunnen maken na Pearls 10.Lc1. Dat gebeurde dus allemaal niet en na een voorbarige dame-uitval van zwart op de koningsvleugel was er weer sprake van evenwicht. Toch kreeg Pearl nog een redelijk langdurig initiatief, maar na ruil der dames werd er tot remise besloten. (Pearl Uyttenhove - Wim Jongeneel ½−½)
John van Waardenberg opende op zijn orang-oetiaans met 1.b4. Er ontspon zich een partijtje met wederzijdse plaagstootjes, waarin de dames al snel werden geruild. Dat leidde tot een snelle remise op voorstel van John. Hierdoor eindigde Dick als derde in de voorjaarscompetitie van 2023. (John van Waardenberg - Dick Korteland ½−½)
Van onze vaste verslaggever Jisk Liemburg: "Een Siciliaan was het, welke precies weet ik niet. Pieter Hofstee had de witte stukken. Maar op zet vijf deed zwart het al niet zo geweldig met e7-e5. En evenzo op de 9de zet met d6-d5. Op dat veld d5 werd het een compleet ruilfeest. En toen die kruitdampen opgetrokken waren deed wit het niet zo goed met Pc5, want zwart kon na nog eens een ruil de d-lijn inpikken via de lange rokade, met de toren vervolgens het veld d2 bezetten en met die toren daarna de pion op b2 winnen. Maar waarom speelde zwart Pd4 in plaats van Txb2? Is een pion soms te min? Achteraf geen idee en niet achteraf kennelijk spoken gezien. Na alle, maar dan ook alle, torens geruild te hebben was er een eindspel ontstaan met elk een witte loper en zes pionnen. Ga er maar aan staan. Inmiddels was in de schaakruimte een sfeer ontstaan die samenhing met het feit dat het de laatste ronde was. Zeg maar, wat luchtig en luidruchtig. Zwart bood remise aan en dat werd geaccepteerd. Tweede dinsdag in september weer verder." (Pieter Hofstee - Jisk Liemburg ½−½)
Met de remise die op het bord kwam na veertien zetten bij Fons Claessen tegen Wim Platje kreeg achteraf gezien Fons te weinig. Na de zet 12...Pd4 van Wim had Fons met 13.f4 een stuk kunnen winnen, maar dat was nog niet zo eenvoudig te zien. In plaats daarvan rokeerden beide spelers en werd tot remise besloten op indringend voorstel van zwart. (Fons Claessen - Wim Platje ½−½)
Willem Weerdesteijn speelde een damepionspel tegen Rob Truijens. Helaas was de notatie van wie zeggen we niet onmogelijk te reconstrueren, zodat we met de uitslag moeten volstaan. (Willem Weerdesteijn - Rob Truijens ½−½)
De remise die bij Han van Gorkom en Piet Schuller tot stand kwam was in het begin van de partij niet zo voor de hand liggend. Hier werd wel geknokt, wat door Han in de opening beter werd gedaan. Hij pikt de e-pion van Piet na een foutje van het bord. Na de opening stond Han een tijd lang zo goed als gewonnen, maar na wat mindere voortzettingen liep zijn koningsaanval muurvast en werd er remise gegeven. (Han van Gorkom - Piet Schuller ½−½)
Koos van Dalen kreeg in de laatste ronde met wit te maken met Ton van der Breggen. Het werd een Ponziani. Wat onzorgvuldigheden van Ton kostten hem een pion en een dubbelpion. Inhaligheid van Koos werd niet afgestraft, zodat Ton nog een pion moest inleveren. Koos speelde vervolgens een aardige combinatie, maar het loperoffer op g7 bracht toch minder dan gedacht. En toen wat al te aanvallend spel Koos in de problemen bracht, hij kwam twee stukken (!) achter, gaf niemand meer een stuiver voor zijn kansen. En dat was ook niet nodig, want Ton kon dit eenvoudig niet meer verliezen. Dat hij op één zet voor het einde zijn dame weggaf en direct opgaf schrijven we alleen op in het Groot Vergeetboek, maar niet zonder daarbij nog even te vermelden, dat op de volgende zet zet Ton alsnog Koos mat kon zetten, omdat hij die dame daar helemaal niet voor nodig had. (Koos van Dalen - Ton van der Breggen 1−0)
Wat begon als een Schotse partij werd even later de Steinitz-variant van het Spaans in de partij tussen Gijs van Willigen (wit) en Michel Verheij. Een foutje van Michel gaf Gijs de mogelijkheid een pion te winnen, maar dat liet hij na. Wel bedreigde hij met allerlei tactische wendingen het leven van de zwarte dame. Een aanval van Gijs dwars door het centrum zette de stelling van Michel zwaar onder druk. Een verkeerde damezet luidde vervolgens de zwarte ondergang in. Hij kwam in een matnet terecht en werd bekwaam door Gijs aan de kant gezet. (Gijs van Willigen - Michel Verheij 1−0)
Cor Paans speelde tegen het veelkoppige schaakmonster Willie dat af en toe van stal wordt gehaald als we oneven zijn. Cor koos deze keer, waarschijnlijk omdat het de laatste ronde was, voor het Engels. In eendrachtige samenwerking schonk Willie Damen c.s. in de loop van de partij Cor een prachtig paard, die daarna natuurlijk ook het punt incasseerde. (Cor Paans - Willie Damen 1−0)
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.
Sponsor van deze ronde:
Lokhorst en Zn - Oosterse tapijten
Een luchtig verslag zoals Wim de schaakzaken beziet.
P.S. “Op de 12e zet mat” was een vermakelijk verhaal.
Wim, bedankt voor het verslag.
Ton
Geen dank Ton, graag gedaan!