Ronde 15: “Titel voor Hans Nunnikhoven” 1


De witveldige loper sneed de witte stelling onherstelbaar in tweeën...

"Is het u wel eens opgevallen dat mensen nooit zeggen
'Het is maar een spelletje', als ze winnen?"
(Ivern Ball)

RONDEVERSLAG | Eindelijk is het dan toch gelukt om de voorjaarscompetitie van 2020 te beëindigen. De laatste ronde zou normalerwijze gespeeld zijn op 19 mei, maar van 10 maart tot 15 september lag alles stil. 175 dagen later dan gepland is dan toch de beslissing gevallen..

Na 10 maart overheerste het corona-virus ook het schaakwereldje van De Willige Dame en na de hervatting op de derde dinsdag in september, besloten veel spelers om uiteenlopende, maar altijd terechte, redenen om het schaken voorlopig nog even niet te hervatten. Toch kwamen er nog net voldoende spelers naar de Vriesestraat om onder omstandigheden, voorgeschreven door het corona-protocol van de schaakbond, de resterende acht ronden van de voorjaarscompetitie uit te spelen.

Een half jaar later dan was voorzien viel de beslissing in de laatste ronde. Hans Nunnikhoven versloeg Wim Platje die een cijfermatige, maar eigenlijk geen reële kans op het kampioenschap had. Hans scoorde 100% met 7 uit 7. Pearl Uyttenhove ging Wim voorbij met 5 keer winst, 4 remises en 2 maal verlies en werd derhalve tweede. Wim werd derde met 5 maal winst, vijf remises en 3 verloren partijen.

Gijs van Willigen verscheen 14 van de 15 ronden aan het bord. John van Waardenberg speelde de meeste remises: zes stuks. Naast Hans Nunnikhoven bleven ook Han van Gorkom en Johan Went zonder verlies. Fons Claessen speelde de minste wedstrijden, namelijk 2. Tjonge, dat was allemaal ongetwijfeld heel erg belangrijk voor DWD-statistici, maar aangezien die volgens mij niet bestaan hou ik er maar mee op.

Volgende week gaan we wel starten met de eerste van twaalf ronden najaarscompetitie 2020. Degenen die om coronaire redenen nog niet willen aanschuiven zullen hun naam nog even niet op de ranglijst kunnen zien, maar zodra ze weer wensen te spelen worden ze in de competitie als deelnemers toegevoegd. Laten we hopen dat we snel weer allemaal kunnen schaken en dat we dat virus gezamenlijk mat kunnen zetten.

Hans Nunnikhoven 10-11-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven 10-11-2020. Kampioen DWD voorjaarscompetitie 2020

 

Splijtende loper

 
De partij tussen Wim Platje en Hans Nunnikhoven zou in de laatste ronde gaan beslissen over voorjaarskampioenschap 2020. Wie naar de tabel "Verwachte score als functie van ratingverschil" zou hebben gekeken, had gezien dat de kans op winst voor Wim slechts op 6,4% lag. Reden temeer om bij de bookmakers een gokje te wagen. De partij verliep eigenlijk zoals mocht worden verwacht. Hans koos op 1.e4 met 1...e6 voor de Franse verdediging. Wim maakte er de doorschuifvariant van. Een aantal mindere zetten van Wim en een tot mislukking gedoemd pionnenoffensief tegen de zwarte koning brachten Hans langzaam maar erg zeker in het voordeel. De loper van de witte velden sneed na 16...Lb5 de witte stelling onherstelbaar in tweeën. Goede zetten waren steeds moeilijker te vinden voor wit. Wim vergat even de noodzakelijke dubbele dekking van de witte pion op g5 en kon hem prompt inleveren. Nadat Hans een tweede pion had veroverd en even later alle stukken kon afruilen om een heel voordelig eindspel in te gaan gaf Wim op. Hans Nunnikhoven werd zo voor de tweede maal in het Trinitatistijdperk kampioen van De Willige Dame.

Wim Platje 10-11-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 10-11-2020

 

Triplering wint niet

 
Gijs van Willigen zag op zijn 1.e4, Pearl Uyttenhove kiezen voor de Pirc-verdediging: 1...d6, en laat dat nou juist Gijs' favoriete speelwijze zijn met zwart. De heren hadden het deze laatste ronde overigens erg naar hun zin. Gijs na afloop: "Ik heb me rot gelachen". De partij ging lang gelijk op. Wel stonden de zware stukken van Gijs op een gegeven ogenblik allemaal op de e-lijn. "Een triplering wint altijd", een bekende schaakuitspraak, ging evenwel niet op. Ondanks het bewerken van het gemoed van Pearl door Wim Platje - "Gun die jongen toch een remise in de laatste ronde..." - won Pearl toch. Gijs nam een verhuld remise-aanbod van Pearl niet aan en leverde plotseling materiaal in. Pearl: "Van Gijs win ik altijd met een heleboel geluk..." Wim Platje zag een en ander met quasi lede ogen aan. Hij duikelde naar de derde plaats in de eindrangschikking, wat bij een remise tussen Gijs en Pearl niet zou zijn gebeurd. Pearl eindigde de competitie op de tweede plaats.

Pearl Uyttenhove 10-11-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 10-11-2020

 

Ziende blind en stom

 
Cor Paans verklaarde na zijn partij tegen Erik Brok dat hij "ziende blind" was geweest. Dat klopt gezien de analyses achteraf ook wel. Het duidelijkst was dit op de vierde zet toen hij de zwarte e-pion gewoon voor het oprapen had, maar dat naliet. Ook later had hij door het niet zelf ruilen van de dames beter kunnen komen te staan. Cor hierover: "stom, stom, stom, stom, want door deze actie verlies ik in een later stadium de c-pion en dat had niet nodig geweest, als ik gewoon b4xc5 gespeeld had! Daarna heb ik me in allerlei bochten moeten wringen om de verloren pion weer terug te winnen en zodoende tot een remise te komen."

Cor Paans 10-11-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 10-11-2020

 

Intrapvalletje

 
John van Waardenberg en Naomi Snikkers kruisten de degens in een Vierpaardenspel. Na 4.Le2 ontstond de Van der Wielvariant. (Nooit geweten dat die John een officiële variant naar zich vernoemd heeft gekregen.) Met 6.d4 gaf Naomi de variant wat Schotse trekjes inclusief een uit het Schots bekend valletje waar John met 8.Te8 prompt intrapte en daardoor een loper achterop raakte. Na tien zetten naar huis in de laatste ronde vond John waarschijnlijk vrij onaantrekkelijk, hij had bovendien nog wel een pionnetje aan de schermutselingen overgehouden, dus speelde hij door. Misschien werd Naomi wat ongeduldig, want er raakte een loper ingesloten die verloren ging. Intussen had John daarvoor wel een kwaliteit geofferd. De twee torens van Naomi bleken in het eindspel samen met een vrijpion op de c-lijn sterker dan de loper en de toren van John..

John van Waardenberg 10-11-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg 10-11-2020

 

Meedogenloos mat

 
Fons Claessen kwam op de valreep nog even een ronde in deze competitie meedoen en zag tegen Koos van Dalen hoe er na verwisseling van zetten via het Russisch een Philidor op het bord kwam. Fons pakte het energiek aan nadat Koos door een ruil op f3 wit toestond met gxf3 de g-lijn te openen. Een opmars van de h-pion werd door Koos behoorlijk onderschat en Fons kreeg zoveel druk door twee torens op de h-lijn en een dame op g3 dat Koos wel moest bezwijken. Dat gebeurde dan ook en met een simpele pionzet zette Fons Koos meedogenloos mat..

Fons Claessen 10-11-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen 10-11-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 13-11-2020 16:01

Sponsor van deze ronde:

Joop de Jong - Oud-speler van De Willige DameEen gedachte over “
Ronde 15: “Titel voor Hans Nunnikhoven””

  • T.v.d.Breggen

    Hans Kampioen! Van harte gefeliciteerd Hans Door de uitgebreide berichten van Wim schaak ik toch nog een beetje mee op afstand.
    Groet aan allen.
    P.S. Gijs bedankt voor je leuke schaakkaart!
    Ton.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.