Ronde 15: “Hoera, het is een jongetje” 1


"Ik ben liever op het nippertje winnaar dan wat voor verliezer dan ook."
(George S. Kaufman)

RONDEVERSLAG | Ik kan het deze keer natuurlijk kort houden en volstaan met de melding dat de beslissing in het voorjaarskampioenschap in de laatste ronde viel.

Even noteren dat Hans Nunnikhoven de aanval van Johan Went op zijn leidende positie vrijwel probleemloos doorstond en opschrijven dat de remise die daarvan het gevolg was hem het voorjaarskampioenschap 2018 van De Willige Dame bracht. Niet om het me gemakkelijk te maken, maar de inspiratietank begint sinds de Tweede Dinsdag van September 2017 zo langzamerhand aardig leeg te raken en is aan vakantie toe.

Toch beginnen de woorden zoals gewoonlijk ook nu weer als vanzelf op het scherm te verschijnen nu ik me op mijn bureaustoel heb gezet en dus ga ik er nog maar een keertje tegenaan:

In de kronieken van De Willige Dame las ik vanmorgen vroeg: "En het geschiedde op de dag na Pinksteren Anno Domini 2018 dat er een einde kwam aan het Schrikbewind van het Naomiaans-Tabithistische Huis. Drie seizoenen lang hadden de schaakheren gezucht onder het juk dat hen door de vrijwel onoverwinnelijke Snikgodinnen genadeloos was opgelegd, maar het toenemende verzet tegen de onderdrukking moest uiteindelijk wel leiden tot een opstand. Het onvermijdelijke voltrok zich met meedogenloos schaakgeweld: rebellenleider Nunnikhoven en partij-ideoloog Went pleegden een geslaagde staatsgreep en eisten de eerste plaatsen voor zich op."

De gezangen van het koor die vanuit de Trinitatiskapel tot ons kwamen bestookten de concentratie van de spelers in de negen partijen die in de laatste ronde werden gespeeld. Ik betrapte mezelf er zelfs op dat ik af en toe zachtjes mee zat te zingen met het "Hosanna in Excelcis". Of het een reformatorisch getint koor was weet ik niet zeker, maar de Pinkstergemeente was het zo te horen niet. En Pinksteren (Oudgrieks: Πεντηκοστή, Pentèkostè Nederlands: vijftig) mag dan een christelijke feestdag, vijftig dagen na Pasen, zijn waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht, zelf krijg ik heel af en toe bij het schaken ook wel eens de geest al is het dan geen heilige. Helaas moet ik maar al te vaak na afloop van mijn partijen constateren dat er eerder sprake was van een totale geestelijke ineenstorting dan van een heilige uitstorting.

En we noemen hem Hans

Goed, het werd deze keer dus een jongetje. Hans Nunnikhoven had zwart tegen Johan Went. Het werd een klassiek Geweigerd Damegambiet, waarin niet de agressiefste voortzettingen op het bord kwamen. Na een zet of twintig begon Hans het initiatief op de damevleugel naar zich toe te trekken. De a-lijn werd bezet en een lastige toren kon door Johan niet worden afgeruild, omdat Hans er steeds een schaakje mee gaf op a2. Dat leidde tot een herhaling van zetten, waarmee de remise en het kampioenschap van Hans een feit was.
Johan Went 22-05-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 22-05-2018

 

Opstootje

Naomi Snikkers speelde met zwart tegen de deze competitie verrassend sterk spelende Anne Meeldijk. In het Koningsindisch driepionnenspel kwam er een heel stuk klassieke theorie op het bord tot en met de doorschuifvariant en inclusief Pa6. Het wachten was op het moment dat de opstoot f5 van zwart zou komen. Anne nam die pion en constateerde na afloop, dat hij dat beter niet had kunnen doen. Nu kreeg hij een niet te stuiten aanval over zich heen. Naomi eindigt de competitie op de derde plaats, Anne werd vierde.

John van Waardenberg en Pieter Sandijck speelden een lange partij, waarvan me niets anders te melden valt dan dat het in een Siciliaan uiteindelijk remise werd.
Anne Meeldijk 22-05-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Anne Meeldijk 22-05-2018

 

Snelletjes

Pearl Uyttenhove was de 'Snelle Jelle' van de avond en won met wit in het Siciliaans van Jisk Liemburg. Op de negende zet gaf Jisk met Da5 een schaak om er achter te komen dat een eenvoudig Ld2 zijn dame noopte tot een terugtocht, waarna pion d5 verloren zou gaan. Met een sterk wit centrum tegenover zich en een geïsoleerde zwakke d-pion in de eigen gelederen vond Jisk het meteen wel welletjes.

Cor Paans speelde met wit tegen Wim Platje en dat betekende dus 1. c4. Het werd echter geen Engels, maar via verwisseling van zetten kwam er een Konings-indische partij op het bord met aan beide zijden een gefianchetteerde koningsloper. Cor raakte gaandeweg de partij lichtelijk geïrriteerd door de koorzang en de wat al te enthousiaste geluiden bij een andere partij (het mag soms wel wat zachter heren...) en dat was terecht. Het pionnetje dat Cor in zijn hand liet ronddraaien zal misselijkmakend duizelig geworden zijn, maar nadat een eerder remise-aanbod van Wim nog werd afgewezen bood Cor na dameruil zelf remise aan. De stelling was inderdaad geheel in evenwicht. Met negen remises uit elf partijen is Wim daardoor wel de onbetwiste remise-kampioen van De Willige Dame geworden.
Wim Platje 22-05-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 22-05-2018

 

Spoorzetten

De partij tussen Erik Brok en Tabitha Snikkers begon in de trein, waarmee Erik onderweg was naar de speelavond. Het zou wat later worden dus, maar Erik gaf de witte beginzetten alvast digitaal door vanaf het spoor. Met het wat ongebruikelijke 1. e4 - c5 2. Pc3 - d6 3. a3 betrad Erik ongebaande Siciliaanse paden en verdwaalde kennelijk, want het punt was voor Tabitha.

Voor zijn partij tegen Dick Korteland had Gijs van Willigen een Pools schaakspel meegebracht. Dick had er geen bezwaar tegen daarmee te spelen en de sierlijke stukken begonnen hun polonaise. Het werd echter niet de Poolse opening 1. b4, want Dick maakte er een Réti-opening van met 1. Pf3. Wit verzuimde kwaliteitswinst, dacht waarschijnlijk een betere voortzetting te hebben gevonden, maar zwart ontsnapte en kwam beter te staan. Met tegengestelde rokades werd het een tactisch spel, waarin Gijs aan het kortste eind trok door het weggeven van een toren.

Dick Korteland 22-05-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Dick Korteland 22-05-2018

 

Buitenspel

Ton van der Breggen viel met zwart een pion voor de witte koning van Koos van Dalen aan met drie stukken, terwijl er maar twee stukken dekking konden geven. Ton trachtte Koos te intimideren met: "Als ik in jouw schoenen stond, zou ik onmiddellijk opgeven." Een staaltje "Praetschaek" van de bovenste plank, waardoor Koos zich echter niet van de wijs liet brengen. Door een aftrekschaak won hij een van de aanvallende zwarte stukken en daarmee de partij.

Bij Nick Kimenai, die de partij tegen Rob Truijens deels rokend vanuit de binnentuin volgde (zie foto), was een pionnenovermacht in het eindspel voor Nick, met wit en hoed, ruim voldoende om na een lange partij de winst binnen te slepen.
Nick Kimenai (buiten) - Rob Truijens 22-05-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Nick Kimenai (buiten) - Rob Truijens 22-05-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".

© Wim Platje 23-05-2018 14:02

Sponsor van deze ronde:

Joop de Jong - Oud-speler en oud-kampioen van De Willige DameEen gedachte over “
Ronde 15: “Hoera, het is een jongetje””

  • Ben van Bloppoel

    Dag Willem,
    Mooie foto’s en een goed verhaal erbij. Je moet het toch allemaal maar op papier zien te krijgen.
    Hulde hiervoor. Wordt weer eens tijd om eens langs te komen bij jullie honk.
    Groet, Ben.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.