Ronde 15: “Hoera! Het is (alweer) ’n meisje!” 1


Naomi Snikkers - Kampioene Najaar 2017 DWD

"Het enige doel van het schaakspel is het spelen van schaak" (Olivier Sirius)

RONDEVERSLAG | Terwijl momenteel in Wijk aan Zee de grootmeesters bij de 'Hoogovens' vanzelfsprekend geen enkel mededogen hebben met elkaar en daar dus ook, als de kans zich voordoet, genadeloos afrekenenen met de enige dame in het gezelschap, de Chinese Yifan Hou (½ uit 4 momenteel), was het bij De Willige Dame precies omgekeerd. Naomi Snikkers nam meedogenloos revanche voor een eerder in de zesde ronde geleden nederlaag tegen Pearl Uyttenhove en werd zo verdiend kampioene van de najaarscompetitie 2017.

Zeven maal winst, twee remises en één verliespartij waren ruim voldoende om (alweer) gekroond te worden tot koningin der Willige Dames. De nummer twee in de eindstand, Pieter Sandijck, eindigde op respectabele afstand. Derde werd Tabitha Snikkers, kampioene van de voorgaande competitie, waardoor het podium derhalve ook nu in hoge mate vrouw kleurde.

Voorafgaand aan de vijftiende en laatste ronde werd nog even gesproken over de mogelijkheid om een speler met een 'bye' toch een partij te laten spelen door bij toerbeurt een zet aan diens bord te laten uitvoeren door de overige spelers. Voorzitter Cor Paans wacht op zijn e-mailadres (paans.cor@gmail.com) op suggesties voor een naam van deze half-virtuele tegenstander. Bij deze stel ik 'Jacques Mat' of 'Sjaak Mat' voor, maar ook de suggestie van de kersverse kampioene: 'Conny Koomen', is een heel aardige. 'Wim Matje' of zelfs 'Wim Patje' zou vanwege het hoge 'Wim-Willem-gehalte' op de ledenlijst een minder gelukkig keuze zijn. Dan kun je nog beter gaan voor iets als 'Francesca Fianchetti' of 'Robbie Rokado'. De partijen van de laatste ronde:

Schijnbaar-Blijkbaar

Pearl speelde zoals gezegd tegen Naomi en kreeg met de zwarte stukken geen enkele kans op tegenspel in de vierpaardenvariant van het Schots. Het toestaan van 9. e5, waardoor een paard op e8 belandde gaf Naomi de nodige wind in de zeilen en daarna liep de koningsaanval van wit schijnbaar, en achteraf gezien tevens blijkbaar, op rolletjes. Pearl moest zijn dame geven voor een toren en een paard en kon even later de vlag strijken. Ik zal het me waarschijnlijk wel verbeeld hebben, maar zag ik niet toch een klein grimlachje op het gezicht van de kampioene?
Pearl Uyttenhove 16-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 16-01-2018

 
Pieter Sandijck, die steeds beter in vorm komt, trof John van Waardenberg. Verwacht werd dat Pieter in de laatste ronde Naomi zou treffen, maar het indelingsprogramma besliste anders, misschien wel door het te elfder ure toevoegen van nieuweling Erik Brok aan de laatste ronde van de competitie. Er was een minieme kans dat John de hegemonie der Snikker-Sisters zou kunnen doorbreken. Bij een eventueel verlies van Naomi had hij nog een kans op het kampioenschap, mits hij van Pieter zou winnen. Zo ver kwam het (helemaal) niet. In een Open Siciliaan ruilde John in een vroeg stadium een paard af op c6 en Pieter kreeg zo een breed pionnencentrum met c6-d6-e5. Langzaam maar zeker verbeterde Pieter zijn stelling en nadat hij met 19. h4 een wit paard naar h1 terugjoeg en in de koningsaanval twee pionnen buitmaakte was het pleit beslecht.
John van Waardenberg (l) - Pieter Sandijck 16-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg (l) - Pieter Sandijck 16-01-2018

 

Wim Giri - Hans Carlsen

Anne Meeldijk hielp Tabitha Snikkers naar de derde plaats. In een gelijkopgaande Siciliaanse draak speelde hij een paard naar b5, maar was even vergeten dat de zwarte dame op h5 dat paard gewoon kon slaan. Tabitha kende geen compassie en greep naast dat paard derhalve ook het brons.

Wim Platje moest het in de afsluitende ronde met wit opnemen tegen Hans Nunnikhoven, die deze competitie helaas te weinig speelde om zich in de strijd om de bovenste plaatsen te mengen. Eerder op de dag hadden beiden de partij Anish Giri - Magnus Carlsen in 'Wijk' gevolgd en Hans koos evenals Carlsen voor het Frans tegen 1. e4 van Wim. In de doorschuifvariant ging het lange tijd gelijk op. Wim miste een heel goede mogelijkheid op een zege (19. Pb3!) en tegen het einde van de partij miste Hans een uitgelezen kans op winst (22. .., Lxg5!), waardoor remise uiteindelijk een terechte uitslag was.
Hans Nunnikhoven 16-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven 16-01-2018

 

Afgevinkt

Willem Weerdesteijn opende met 1. f4, de Bird-opening, tegen Wim Vink. Wellicht deed hij dat vanwege de achternaam van zijn tegenstander, hoewel ik geloof dat Willem de 'Bird' als zijn 'preferred opening of choice' beschouwd, zoals GM Yasser Sereiwan dat zo fraai pleegt uit te drukken. Hoe dan ook, aan het verloop van de partij was geen touw vast te knopen. Beide spelers leken wel tien plannen tegelijk uit te voeren. Wim kreeg op de koningsvleugel grote problemen met de ontwikkeling van zijn stukken en toen het daar lastig vorderen werd, verlegde Willem de aanval naar de damevleugel. De zwarte koning ging zich daar ten onrechte mee bemoeien en vervolgens gaf Wim in al zeer bedenkelijke stelling een stuk cadeau. Willem kon derhalve een vinkje aan de kolom der zeges toevoegen.

Nick Kimenai koos met zwart voor de Philidorverdediging tegen Gijs van Willigen. Gijs kreeg in het middenspel goede kansen, maar verzuimde die te grijpen. Hij koos niet voor de ruil van twee lichte stukken voor een toren en een pion, maar blunderde in plaats daarvan zelf een stuk weg. Nick liet niet meer los en na dameruil was de winst voor hem.

Nick Kimenai (l) - Gijs van Willigen 16-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Nick Kimenai (l) - Gijs van Willigen 16-01-2018

 

Narigheid op de g-lijn

Koos van Dalen kreeg de Caro-Kann van Piet Schuller te bestrijden en deed dat prima, temeer omdat Piet wit toestond om onder gunstige omstandigheden e5 door te zetten en met Dg4 en Lh6 de zwarte koningsstelling zwaar onder vuur te nemen. Koos won de kwaliteit en een pion. Door narigheid over de g-lijn was Piet gedwongen om de dame te geven voor een toren. Nog even dacht Piet terug te kunnen slaan, maar door de dame terug te geven hield Koos een gewonnen eindspel over.
Koos van Dalen 16-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Koos van Dalen 16-01-2018

 

Altruïstische filantropie

Nieuweling Erik Brok trof met wit de zeer altruïstisch-filantropisch ingestelde emeritus-bakker Ton van der Breggen tegenover zich, die maar liefst twee stukken in cadeauverpakking afleverde. Dat kun je wellicht met banketbakkersgebak doen Ton, maar niet met schaakstukken, want dan gaat het (taart)puntje aan je neus voorbij. We wensen Erik succes toe in de voorjaarscompetitie 2018, die volgende week aanvangt.
Cor Paans (l) en Erik Brok 16-01-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans (l) en Erik Brok 16-01-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 17-01-2018 13:05

Sponsor van deze ronde:

Kees van 't Hoff - Oud-speler van De Willige Dame



Een gedachte over “
Ronde 15: “Hoera! Het is (alweer) ’n meisje!””

  • Cor

    Beste Willem, indien Erik niet ingevoerd was en ik dus wel, dan zouden de partijen aan de topborden exact hetzelfde zijn geweest.

Reacties zijn gesloten.