Ronde 15: “Een stille ronde”


..omdat hij zich toch zelden in de 'enveloppenzone' speelde..

"De droefheid vliegt weg op de vleugelen van de tijd" (Jean de la Fontaine)

RONDEVERSLAG | De vijftiende en laatste ronde van een DWD-competitie is een ronde waarin beslissingen vallen. Niet alle beslissingen natuurlijk, want soms is al een of zelfs al twee ronden eerder bekend hoe het podium er naar alle waarschijnlijkheid uit zal gaan zien.

Ik zag aan het begin van de laatste ronde wel dat de penningmeester de enveloppen met de prijzen voor de eerste drie plaatsen bij zich had, maar besloten werd dat de prijsuitreiking deze keer niet zou doorgaan, maar uitgesteld zou worden tot de volgende week. Niemand was er eigenlijk ook voor in de stemming.

De voorzitter hield ter nagedachtenis aan Anne Meeldijk een korte toespraak en er werd een minuut stilte in acht genomen. We verliezen in Anne een zeer gewaardeerde schaakvriend.

De loting voor de laatste ronde gaf verrassend genoeg niet een partij tussen Naomi Snikkers en Pieter Sandijck te zien zoals alom werd verwacht. Naomi werd aan Tabitha Snikkers gekoppeld, terwijl Pieter het tegen Pearl Uyttenhove zou moeten gaan opnemen. De wegen van het indelingsprogramma zijn soms ondoorgrondelijk. Wellicht had het met de verdeling zwart-wit te maken. Geen idee... Hier de korte karakteristieken van de partijen. Aan een vrolijker inleiding kom ik vast later wel weer eens toe.

Overzicht ronde 15 14-01-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Overzicht ronde 15 14-01-2020

 

Wandelschaak

 
De partij tussen Tabitha en Naomi eindigde in remise. Dat was althans de uitslag die gefotografeerd werd ergens in de Grote Kerksbuurt bij een wandeling op deze speelavond. Begrijpt u het niet? Ik ook niet en ik ga het niet uitleggen ook... Wel een leuke foto trouwens.

Tabitha en Naomi Snikkers (r) 14-01-2020 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Tabitha en Naomi Snikkers (r) 14-01-2020

 

Omzeilen

 
Pearl Uyttenhove speelde tegen Pieter Sandijck, die zich al had voorbereid op het omzeilen van lastige varianten in de Trompowsky-opening die Pearl nog al eens op het bord pleegt te brengen. Die moeite had Pieter zich kunnen besparen, want er kwam een Engelse opening op het bord. Eenvoudig was het geloof ik allemaal niet, er werd van beide zijden lang nagedacht, maar de remise-marge werd nergens overschreden.

Pieter Sandijck (l) en Pearl Uyttenhove 14-01-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck (l) en Pearl Uyttenhove 14-01-2020

 

Boedapest

 
In de partij tussen Johan Went en Wim Platje bracht de laatste het Boedapester gambiet op het bord. Een mindere zet van Wim bracht Johan enige tijd het initiatief en zelfs winstkansen, maar toen Johan Wim de kans gaf zijn stelling te beveiligen bood Wim remise aan. Na enig rekenwerk met betrekking tot de eindstand van de competitie besloot Johan het aanbod aan te nemen. Voor Wim was dat niet nodig. Hij gaf aan dat hij zich toch zelden in de 'enveloppenzone' speelde.

Rob Truijens liet het initiatief in een Engelse opening aan Cor Paans. Met b6, d6 en e6 als eerste drie zetten ben je kennelijk niet van plan om meteen het bord in de fik te steken. Cor kreeg een langdurig overwicht dat hij keurig omzette naar een mat op de onderste rij.

Wim Platje 14-01-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 14-01-2020

 

Niet te vermijden

 
Het was weer eens behoorlijk chaotisch in de partij tussen Willie Damen en Gijs van Willigen. Niet dat het aan Gijs lag natuurlijk, maar het om de beurt zetten aan het 'Williebord' blijkt toch nog staads lastig. Pearl besloot zelfs om maar twee zetten achter elkaar te doen, omdat Pieter zo diep aan het nadenken was. Het zal Gijs weinig hebben kunnen schelen, want hij zat toch te wachten op de onvermijdelijke fout die zou gaan komen. Dat was 33. Kf2. Gijs gaf schaak met 33...Lh4 en won een toren. Ook promotie van de e-pion was op termijn niet meer tegen te houden, zodat Gijs het punt opstreek.

Cor Paans (l) en Gijs van Willigen 14-01-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans (l) en Gijs van Willigen 14-01-2020

 

Inval op rij 2

 
Ton van der Breggen offerde een paard in zijn partij tegen Dick Korteland, maar hij zag er weinig voor terug. Dick draaide langzaam de duimschroeven aan tot er aan nog meer materiaalverlies niet meer te ontkomen viel. Een inval op de tweede rij met twee torens bezegelden Tons lot.

Volgens John van Waardenberg had Koos van Dalen het wat agressiever moeten aanpakken. Te passief spel van Koos resulteerde uiteindelijk in winst voor John.

John van Waardenberg 14-01-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg 14-01-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 21-01-2020 12:01

Sponsors van deze ronde:

Arjon Severijnen - Speler van De Willige Dame

Johan Went - Speler van De Willige Dame