Ronde 14: “Hoera! Het is (weer) ‘n meisje!” 2


RONDEVERSLAG | Schaaksociëteit De Willige Dame verwelkomde gisteravond 23 mei 2017 de geboorte van een nieuwe schaakkampioene. Tabitha Snikkers eindigde als eerste in het voorjaarskampioenschap van 2017 door remise overeen te komen in haar partij tegen John van Waardenberg.

Ze werd daarmee voor het eerst kampioen van De Willige Dame. Zo kwam er een eind aan de regering van zus Naomi, die haar kansen op prolongatie van de titel in de laatste ronde teniet zag gedaan door verlies tegen Hans Nunnikhoven. Het blijft in de familie zullen we maar zeggen.

Voorzitter Paans feliciteert Tabitha Snikkers met het kampioenschap 23-05-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Voorzitter Paans feliciteert Tabitha Snikkers met het kampioenschap 23-05-2017

Een meisje, beter gezegd een jonge Dame die clubkampioene wordt is op zich iets dat niet zo vaak voorkomt bij reguliere schaakvereni­gingen, maar onze schaaksociëteit is dan ook een verre van doorsnee schaakclub en dus past het wel onze eigen Hou Yi Fan in de gelederen te hebben. We feliciteren Tabitha van harte met dit kampioenschap, steken de loftrompet en oreren het "Habemus Campeonem" vanaf de torentransen van de Grote Kerk.

Tabitha bleef met zes maal winst en drie remises 21 jongetjes en haar eigen zusje in het klassement voor en kan haar naam op de beker laten zetten, die ze voor het begin van de najaarscompetitie 2017 uitgereikt zal krijgen door voorzitter Cor Paans. De tweede plaats ging op de laatste avond van het seizoen naar Johan Went, die Anne Meeldijk versloeg en daardoor Naomi Snikkers met een miniem verschil naar de derde plaats in de eindrangschikking verwees.

Aangezien uw redacteur vanwege de nasleep van wat dentale verplichtingen en verrichtingen eerder op de dag, niet aanwezig kon zijn is het volgende verslag tot stand gekomen door ingestuurde partijen en commentaren. Die kwamen in groten getale, waarvoor ik jullie allemaal heel hartelijk dank!

Cor Paans feliciteert Johan Went met het behalen van de tweede plaats 23-05-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Cor Paans feliciteert Johan Went met het behalen van de tweede plaats 23-05-2017

Vallen we binnen met de toppartij van de avond, waar veel op het spel stond. John van Waardenberg, onlangs nog seniorenkampioen van de RSB in groep 2 kwam met wit tegenover Tabitha Snikkers te zitten. Het werd Koningsindisch, door John behoudend opgezet met e3. John kreeg na het doordrukken van pion d5 wat meer ruimte. Tabitha bevrijdde zich door op het juiste moment f5 te spelen en had met 22.Lg5 in wellicht beslissend voordeel kunnen komen. Met 28.e4 of 29.e4 had ze de partij eveneens in haar voordeel kunnen beslissen, maar liet dat na. Ook de laatste kans op winst met 32.f4 bleef onbenut en toen de partij tenslotte in remise eindigde, was het John die wat beter stond. Toch een prima partij van de nieuwe kampioene, waarin ze de winst weliswaar net miste, maar lange tijd het beste van het spel had.

Johan Went draaide het hele seizoen in de top mee en eindigde zoals gezegd op de ondankbaarste podiumplaats. Over zijn partij tegen Anne Meeldijk schrijft hij: 'In grote lijnen verliep de partij als volgt: Anne koos met zwart voor de concentratie van zijn pionnen in het midden, Johan voor een overwicht van pionnen op de damevleugel. Pionnenruil resulteerde vervolgens in een open a-lijn. De witte pionnen op de b- en c-lijn schoven verder op dan Annes' pionnen in het centrum. Het gevolg was dat de lopers van zwart weinig speelruimte kregen, terwijl de dames en torens werden afgeruild. De partij met alleen lichte stukken en pionnen werkte voordeel voor wit in de hand. Toch nog tot verrassing van Johan gaf Anne het op. We hebben daarna de stand doorgenomen en Anne had inderdaad gelijk. Een van de witte pionnen zou uiteindelijk de promotielijn kunnen halen en dat leek niet direct vanzelfsprekend. Eén pion was te ver opgedrongen, anders was de uitslag zeker ook anders geweest.'

Hans Nunnikhoven en Naomi Snikkers 23-05-2017 (Foto: Antonia van Wijgaarden)

Hans Nunnikhoven en Naomi Snikkers 23-05-2017

De partij tussen Hans Nunnikhoven en Naomi Snikkers kon, zoals hierboven reeds gememoreerd, bij winst voor Naomi een tweede kampioenschap aan de Vriesestraat betekenen. Lange tijd ging het in een gesloten Siciliaan gelijk op. Met 29.Ld3 beging Naomi echter een onnauwkeurigheid, waardoor Hans in het voordeel kwam. Hij verzuimde nog even direct een stuk te winnen, maar even later gaf Naomi na een foutieve zet op. De dreiging 34.Pe4 zou de partij beslist hebben.

Fons Claessen (l) en Paul de Roos 23-05-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Fons Claessen (l) en Paul de Roos 23-05-2017

Paul de Roos, die trouw alle ronden speelde in het voorjaarskampioenschap kon het in de laatste ronde met wit niet bolwerken tegen Fons Claessen, die me iets voor twee uur 's nachts de notatie toestuurde met de opmerking: 'Beetje rare partij, met aan het eind een onnodige en foute zet van wit die daardoor mat loopt'. Het was een damepionspel, waarin de openingswetten van het schaken aan de kant geschoven werden. Paul speelde f3 op de tweede zet. Fons speelde twee keer met hetzelfde paard en bracht de dame heel vroeg in het spel. Het resultaat was wel pionwinst voor Fons en het verlies van het recht om te rokeren voor Paul. Fons bouwde gestaag zijn voordeel uit tot een gewonnen stelling die eindigde zoals Fons hierboven beschreef.

Pearl Uyttenhove werd in de laatste ronde gekoppeld aan Willem Weerdesteijn en telegrafeerde de volgende Pearliaanse karakteristiek naar de redactie: 'Willem Weerdesteijn had zich met wit verheugd op een vlammende aanvalspartij met de Bird Opening. Na 1.f4,d6. 2.d4,Pf6. 3.Pf3,Lg4. 4.e3,Pbd7. 5.h3,Lxf3. 6.gxf3?!,e5! lost Pearl het witte centrum op en forceert dameruil. Met mooi afbraakschaak weet zwart af te wikkelen naar een iets beter eindspel met twee paarden tegen loper en paard. Wit heeft een geïsoleerde f- en h-pion te verdedigen. Willem biedt op het juiste moment remise aan. Dit eindspel in winst omzetten vergt iets meer stuurmanskunst dan Pearl in huis denkt te hebben, waarop hij tot remise besluit waarna samen met Cor Paans de partij uitvoerig uit wordt geanalyseerd. (½-½)'

Ton van der Breggen (l) en Rob Truijens 23-05-2017 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Ton van der Breggen (l) en Rob Truijens 23-05-2017

Koos van Dalen speelde met wit tegen Erik Wetselaar, die vanwege een aanstaande verhuizing wellicht zijn laatste wedstrijd bij De Willige Dame speelde. Het werd, om met de voorzitter te spreken een 'onregelmatige' Siciliaan, waarin Koos uitstekend uit de startblokken kwam, maar zijn voordeel zelf teniet deed, door de ontwikkeling van de damevleugel te verwaarlozen. In plaats daarvan begaf zijn dame zich diep in de zwarte stelling, waar ze vervolgens bij gebrek aan uitwijkmogelijkheden op de d-lijn slachtoffer werd van een vijandelijke toren.

Rob Truijens kwam met de witte troepen goed uit de Italiaanse Opening tegen Ton van der Breggen, maar door met een verkeerd stuk op f6 in te slaan vervlakte de stand. In het middenspel was Ton niet erg zuinig op een tweetal pionnen, maar miste ook nog eens kansen op de winst. 24.Pc5 zou de witte dame hebben gevangen en 31.Dxd5 zou de witte dame naast het bord hebben doen belanden vanwege een penning. Rond de veertigste zet miste Ton de derde kans. De witte koning kwam in een matnet terecht, maar Ton kon de juiste voortzetting niet vinden. En als jij de kansen niet benut doet de tegenstander dat wel. Ton verspeelde in het eindspel een paard en een punt.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

© Wim Platje 2017


2 gedachten over “
Ronde 14: “Hoera! Het is (weer) ‘n meisje!””

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.