Ronde 13: “Pechvogels en stropdassen”


Zo'n man geef je dan maar gauw een extra borrel...
Murphy's Law

"Wie pech heeft, verdrinkt in een zitbad" (Otto Weiss)

RONDEVERSLAG | Je hebt vast de uitdrukking "dat is een typisch geval van de wet van Murphy, wel eens horen bezigen als er iets misliep.

Als vader van de wet van Murphy wordt meestal ruimtevaartingenieur Edward Murphy genoemd. Hij hield zich beroepsmatig bezig met veiligheidskritische systemen. Tijdens zijn werk observeerde hij dat zelfs als de kans dat iets mis zou gaan klein is, het toch een keer mis zal gaan, zolang je het maar vaak genoeg doet. In zijn eigen woorden: If anything can go wrong, it will.

Zijn collega´s gingen deze uitdrukking 'de wet van Murphy' noemen en van daaruit veroverde deze wet de wereld. Later werd de uitdrukking in een steeds breder kader gebruikt en staat nu model voor alles wat misgaat.

In de loop der jaren zijn er talloze variaties op het Murphy-thema bedacht, die allemaal te maken hebben met de grondregel "Als iets mis kan gaan, dan zal het ook misgaan":

o Als je iets zoekt, dan vind je het altijd op de laatste plek waar je zoekt.
o De kortste rij bij de kassa duurt altijd het langst.
o Hoe groot je probleem ook is, morgen is het nog groter.
o Als je net iets gekocht hebt, dan vind je het ergens anders goedkoper.
o Als iets kapot is en je laat het aan een professional zien om het te repareren, dan werkt het ineens weer.
o Elke oplossing zorgt voor een nieuw probleem.
o Als je kleren of schoenen mooi vindt, dan hebben ze net jouw maat niet.
o Wat je ook wil gaan doen, er is altijd iets wat belangrijker is.
o Als alles goed gaat, dan heb je duidelijk iets niet in de gaten.
o Hoe duurder de vloerbedekking, hoe groter de kans dat er een vlek op komt.
o Als er meerdere dingen kunnen misgaan, dan gaan ze op hetzelfde moment mis.
o Als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is het niet waar.
o Alle dingen gaan fout op het meest ongelegen moment.
o Als je iets laat vallen, rolt het altijd ergens onder waar je er niet bij kunt komen.
o Als je in de file van weghelft verandert, dan gaat de andere rij opeens rijden.

Godfried Bomans beweerde ook een van Murphy's wetten op zijn naam te hebben, namelijk die waarbij een met jam besmeerde boterham altijd met de besmeerde kant naar beneden op het tapijt valt.

Maar is Murphy's law eigenlijk niet datgene dat we doorgaans gewoon pech noemen? Tja, Wat is pech? Pech is wat mij betreft meer mijn tante, die op skivakantie haar been brak toen ze over het badmatje struikelde. Pech is als je, zoals ik tot tweemaal toe, bij een verkeerslicht staat te wachten en er een andere auto achter op je knalt. Pech is als je net je postcodeloten hebt laten omzetten naar je nieuwe adres en een week later valt de hoofdprijs in de straat waar je woonde. Pech is wat Tsutomu Yamaguchi overkwam. Hij overleefde de atoombom op Hiroshima en besloot na een nacht in een schuilkelder naar huis in Nagasaki te gaan. Net op tijd om ook de tweede atoombomexplosie mee te maken. (Hij overleefde ze allebei en werd 93. Kijk da's dan weer mazzel...)

Sommige mensen schijnen voor het ongeluk geboren te zijn. Ze zijn echte pechvogels. (of stropdassen zo u wilt als we het toch over ongeluksdieren hebben.) Ze zijn altijd de schlemiel. "Ach meneer", zei de kleine weemoedig ogende man aan de bar naast me met droevige stem. "Ik heb mijn hele leven al pech gehad. Ik ben werkelijk voorbestemd voor het ongeluk. Ik zweer het u, als ik morgen een hoedenzaak begin, dan worden overmorgen de mensen zonder kop geboren..." Zo'n man geef je dan maar gauw een extra borrel.

Gelukkig hebben we bij het schaken nooit pech. Ook niet in dertiende ronde! We begaan gewoon zelf onze stommiteiten. De een wat meer dan de ander, maar verschil moet er nu eenmaal zijn...

Drie partijen in de dertiende ronde 03-12-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Drie partijen in de dertiende ronde 03-12-2019

 

Pech (1)

 
In de Boleslavsky-variant van het Siciliaans zette Naomi een offensiefje in op de koningsvleugel met de formatie e4, f4 en g4. Toch kreeg Johan eigenlijk de beste kans. Met 22... e5 had hij voordeel kunnen behalen, maar hij koos ongelukkigerwijs voor het ruilen van de witveldige lopers. (Pech!) Daarna werd in gelijkwaardige stelling tot remise besloten.

In de slotstelling van de partij tussen Cor Paans en Pieter Sandijck zou Cor een tweede pion achter gaan komen. Cor gaf tot lichte verbazing van Pieter op, want in de analyses achteraf bleek inderdaad dat Cor beter had door kunnen spelen. Wellicht had hij een pion terug kunnen winnen, maar in ieder geval zou Pieter er nog een hele kluif aan hebben gehad om de partij in zijn voordeel te beslissen. (Pech gehad Cor.)

Cor Paans 03-12-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 03-12-2019

 

Pech (2)

 
Na 1.d4 d5 kwam Pearl met zijn favoriete zet 2.Lg5. De naam van de opening luidt voluit Hodgson-Attack (Trompowsky vs 1.d5). Een mooie naam, maar Fons was van het spel van Pearl niet onder de indruk. Pearl tastte met 10.Tb1 faliekant mis (Pech!) en Fons was er als de kippen bij om een stuk te winnen. De winst was een kwestie van tijd, totdat Fons op zijn beurt met 26.e5 in de fout ging. (Bijna pech!) Dat zou Pearl een stuk hebben moet opleveren, maar hij zag dat kennelijk niet en dus was de winst voor Fons, ware het niet dat er toch een remise uit de bus kwam.

Fons Claessen 03-12-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen 03-12-2019

 

Pech (3)

 
In de gesloten Siciliaan die in de partij tussen Wim Platje en Jisk Liemburg op het bord kwam maakte Wim het Jisk niet moeilijk en Jisk maakte het Wim ook niet echt moeilijk. Een klein plaagstootje van Jisk werd door Wim adequaat gecounterd (Pech voor Jisk!) en wat er overbleef was een gelijke stand. Remise was terecht.

Piet Schuller speelde maar weer eens door tot de overgebleven toeschouwers begonnen te gapen en vervolgens de een na de ander omvielen. Hij had er overigens het volste recht toe, want wat Han van Gorkom, die een pion meer had, ook probeerde, de verdediging van Piet zag er onneembaar uit. In het eindspel met gelijke lopers en pionnen had Piet zijn loper op de diagonaal a1-h8 moeten handhaven. Nu speelde hij hem naar e3 (Pech!) en kwam hij in een vorm van zetdwang. Hans' koning stormde de witte stelling binnen en ging vrolijk pionnen en de winst roven.

Piet Schuller 03-12-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller 03-12-2019

 

Pech (4)

 
Arme Gijs. Wat een pech. Had hij het in de twaalfde ronde Wim Platje al erg lastig gemaakt en lang stand gehouden om pas in het eindspel te moeten zwichten, nu overkwam hem hetzelfde in zijn partij tegen John van Waardenberg. In een Scandinavische partij was de stand na 25 zetten pot-remise. Toen maakte John een fout, die hem de partij had kunnen kosten, maar Gijs greep de kans niet. (Pech!) Tussen de 40e en de 50e zet werden pion- en kwaliteitsverlies Gijs fataal.

Koos van Dalen schatte een vermeende combinatie naar winst verkeerd in in zijn partij tegen Rob Truijens. In plaats van mat op te leveren kostte het inslaan van de dame op h3 hem zijn koningin. (Pech!) Daarna was het voor Rob verder niet moeilijk meer om de winst naar zich toe te trekken.

Gijs van Willigen 03-12-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 03-12-2019

 

Pech (5)

 
In alweer een onrustige en ongeorganiseerd verlopen Willie Damen-partij hield Dick Korteland het hoofd koel tegen de gecombineerde schaakkracht van de overige spelers, die elkaars bedoelingen lang niet altijd begrepen en elkaars plannen voortdurend dwarsboomden. (Mazzel voor Dick) In een Richter-Veresov-aanval kwam Willie het best uit de opening, maar maakte rond de 20e zet de beslissende fout. Toen er vervolgens twee stukken aan de heer Korteland werden aangeboden sloeg hij die gulle gaven niet af en incasseerde en-passant het punt.

Willie Damen 03-12-2019

Willie Damen 03-12-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom! Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 05-12-2019 16:01

Sponsors van deze ronde:

Nick Kimenai

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame

Erik Brok - Speler van De Willige Dame