Ronde 13: “Noodlot en onheil op uw pad”


"Velen hebben hun noodlot gevonden terwijl ze het trachtten te ontlopen." (Seneca)

RONDEVERSLAG | Schikgodinnen zijn in diverse mythologieën godinnen die het levenslot van mensen bepalen. In de Griekse mythologie worden ze voorgesteld als een drievuldige vorm van de godin Moira en bepalen ze gezamenlijk de levensloop van zowel stervelingen als goden. Dit doen ze door de "levensdraad" van de stervelingen te spinnen, te meten en af te knippen.

Het noodlot is in de literatuur en de kunst een altijd weer terugkerend thema. De Griekse tragedieën, de vijfde symfonie van Beethoven, de "noodlotssymfonie", het bekende gedicht over de tuinman en de dood van P. N. van Eyck. Voorbeelden te over.

Aan het noodlot kun je niet ontkomen zegt men. Het overkomt je en je kunt je er absoluut niet tegen teweerstellen. Het daalt van bovenaf op je neer en je kunt er niets tegen doen. Je hoort met name schakers na een blunder vaak het noodlot de schuld geven: "Onbegrijpelijk, straal gewonnen staan en dan zo de winst weggeven! Hoe kon dit gebeuren? Ik begrijp er echt helemaal niets van!"

Ik moet bij 'noodlot in het schaken' altijd denken aan de volle commentaarzaal waar de daar verzamelde schakers en journalisten opgewonden bezig waren om in een volkomen gewonnen stelling voor grootmeester Victor Kortsnoi de snelste weg naar de onvermijdelijke winst te vinden. Alle varianten die op het bord kwamen leidden naar Victors' victorie. Op hetzelfde moment gaf Kortsnoi in de speelzaal op. Ontsteltenis maakte zich van de verzamelde schaakelite meester toen dat bericht doorkwam. Wat bleek? Victor 'de Verschrikkelijke' had per ongeluk de verkeerde loper aangeraakt, moest er dus mee zetten en kwam daardoor op slag verloren te staan. Noodlot? Concentratieverlies doordat het karwei zo goed als geklaard was? Schaakblindheid of gewoon een stommiteit?

Meer dan in het onafwendbare van het noodlot te geloven voel ik voor wat Schopenhauer er over opmerkt: "Wat de mensen hun noodlot noemen, bestaat meestal uit hun eigen stommiteiten." En de Amerikaanse cartoonist Kin Hubbard slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop: "Een heleboel mensen verwarren een slecht beheer van hun zaken met het noodlot."

Teleurstellend is het natuurlijk wel als je op jammerlijke wijze een partij verliest, maar neem een voorbeeld aan het muisje hieronder dat het noodlot uitdaagt: "Never give up!"

Geef nooit op!

 
En nu verder met het verslag van de partijen van de dertiende ronde waarin het noodlot, zo u wilt, weer een voorname rol speelde:

Noodlotsklok

De leidster van het klassement, Naomi Snikkers, moest haar leidende positie met wit verdedigen tegen Hans Nunnikhoven. Het werd een uiterst spannende partij, waarin Naomi haar tegenstander een pion afhandig maakte. In het eindspel stond Hans, inmiddels twee pionnen achter, met de rug tegen de muur. De zwarte koning stond onbeweeglijk vastgepend op h8 bedreigd door pionnen, die elk moment voor een ramp zouden kunnen gaan zorgen. Hans enige kans op tegenspel was via de open b-lijn met zijn toren en dame. Hans slaagde er in tijdnood van Naomi in om de torens ruilen en drong met zijn dame binnen met als enige bedoeling remise door eeuwig schaak af te dwingen. Naomi had dat met nog twintig seconden op de klok moeten toestaan. In een poging alsnog te winnen sloeg ze een pion en dreigde mat in één, waarna het alsnog remise door eeuwig schaak zou worden ware het niet dat ze door een andere tegenstander werd geveld: De noodlotsklok tikte haar laatste seconde weg en zo kreeg Hans een half punt meer dan hij verdiende in de schoot geworpen. Ongetwijfeld een enorme teleurstelling voor Naomi, maar schaken is nu eenmaal niet altijd rechtvaardig.

We laten Naomi zelf aan het woord, die me haar partij met begeleidend commentaar toestuurde: "Hierbij mijn tragische partij van gisteren. Wit kwam erg goed uit de opening. Zwart zijn stukken stonden niet optimaal en het kostte veel tijd ze weer op een goede plek te krijgen. Hierdoor kreeg wit de kans om behoorlijk wat ruimte en goede velden te winnen. In het middenspel resulteerde dat in een pionwinst en daarna was de stelling zo goed als gewonnen. Maar de tijd begon inmiddels mee te spelen. Na een paar mindere zetten eindigde de stelling in een eeuwig schaak. Omdat ik nog te veel bezig was met uit de schaakjes te lopen, vergat ik mijn tijd en ging ik door de vlag. Al met al een erg sneu resultaat voor zo'n prachtige partij. Dat hadden die mooie witte stukken niet verdiend..."
Naomi Snikkers 1 mei 2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Naomi Snikkers 1 mei 2018

 

Willige heren

Van de partij Johan Went - Wim Vink heb ik weinig kunnen zien. De heren waren gelukkig zo bereidwillig me een korte karakteristiek van hun partij toe te sturen.

Johan meldde: "Was in een vorige ronde het voor Wim net niet mogelijk om zijn licht betere stelling tegen Johan te verzilveren tot winst in het eindspel en was toen het resultaat daarmee remise, nu waren de rollen omgekeerd. Reeds wat vroeg in de partij liet Wim - met zwart - ruil toe van zijn goede witte loper tegen een iets minder goed paard van Johan. Resultaat was dat de witte velden door wit (Johan) uiteindelijk beter konden worden beheerst. Na pionnenruil op de damevleugel werd het ondanks sterk verzet van Wim op deze vleugel te ingewikkeld aan de koningszijde. Het blijft echt toch altijd wat gokken. Een ruil bleek in dit geval op lange termijn een voor zwart te sterk loperpaar van wit."

Wim schreef: "Ik kwam slecht uit de opening: ik speelde mijn witte loper te ver naar voren (Lg6) en liet hem even later afruilen door Johan. Een toren en de zwarte loper opgesloten op de linkervleugel, die miste ik dus later in het spel. Ik kon niet echt rokeren. Ik heb daarna de hele partij achter de feiten aangelopen. Johan kon rustig ontwikkelen. Na 22 zetten opgegeven met een stuk en een pion achter en een hopeloze stelling. Johan speelde gedegen, ik speelde erg zwak. Terechte uitslag dus."
Johan Went 1 mei 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 1 mei 2018

 

Doemscenario

John van Waardenberg kreeg van Anne Meeldijk een Siciliaan voorgeschoteld en stond toe, dat zijn zwartveldige loper op e3 tegen een paard werd geruild. Na exf3 kreeg hij een dubbelpion, maar wel een half-open f-lijn. Anne begon vanaf de twaalfde zet aan een werkelijk indrukwekkende serie foutloze zetten die, geholpen door wat mindere zetten en een grote fout van John (18. Dc2) uitmondden in stuk- en partijwinst. Een doemscenario voor John en zeer sterk gespeeld van Anne die het levensdraadje van John vakkundig doorknipte.

Wim Platje kreeg van Jisk Liemburg eveneens een Siciliaan op zijn bordje en koos met 6. Lg5 voor de agressieve Richter-Rauzervariant. Beide spelers vermeden mogelijke rampspoed en kozen als motto "safety first" en hoewel Wim achteraf de beste kansen had op voordeel waren beide spelers gedurende de partij van mening dat de ander beter stond. Na dameruil werd op voorstel van Wim tot remise besloten in een stelling die geen van beiden redelijkerwijs nog kansen op meer bood.
Anne Meeldijk 1 mei 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Anne Meeldijk 1 mei 2018

 

Schaakconversaties

In het zogenaamde Lengfellner Systeem van de Pirc-verdediging, 1. e4-d6 2. d4-e6, liet Ton van der Breggen zich door Gijs van Willigen beetnemen door een dubbelaanval op twee paarden, waarvan er dus eentje roemloos verloren ging. Ton trachtte zijn lot te ontlopen en met een loperoffer op h6 de zaak te forceren, maar dat was wat al te optimistisch. Met twee stukken voorsprong leek Gijs op de overwinning af te gaan, maar als de notatie klopt miste Ton een kans om de dame te winnen. Nu viel hij aan om tenslotte mat in één te dreigen om vervolgens zelf mat te gaan. De conversatie tijdens de partij was nog interessanter dan de partij zelf: "Verroest, ik sta een paard achter." "Ja, ik viel twee paarden tegelijk aan met deze pionzet." "Helemaal niet gezien!" "Tjonge we zijn al bij zet 36." Commentaar van toeschouwer van Dalen: "Daar zou ik me geen zorgen over maken, veel meer zullen er wel niet meer bij komen..."

Pieter Sandijck zag met wit hoe Koos van Dalen een pion in de aanbieding deed en zijn koning op g8 zette. Dat moet je niet doen als de witte dame vanaf b3 onheilspellend de diagonaal a2-g8 bestrijkt. Dat gaf Pieter tactische mogelijkheden die hij bekwaam uitbuitte waardoor hij een snelle winst mocht noteren.
Pieter Sandijck 1 mei 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 1 mei 2018

 

Lotsbestemming

Cor Paans opende gewoontegetrouw met het niets goeds voorspellende 1. c4. Het antwoord van Piet Schuller 1. .., c5 bracht het symmetrische Engels op het bord. Een pionvork kostte Piet de dame, wier trieste lotsbestemming dus het droevige schaakstukkendoosje werd en nadat ook een gepende toren tweemaal werd aangevallen was de winst voor de voorzitter een feit.

In het damepionspel tussen Fons Claessen met wit en Erik Brok werden al snel nogal wat lichte stukken en een stel torens van het bord gehakt. Het was Erik, die het meeste profijt van de rondvliegende spaanders had, want hij kwam zeer goed te staan. Goed verdedigend werk van Fons voorkwam echter dat Erik al te grote brokken zou maken. Na een lange partij werd tot remise besloten.

Stefanie van den Bos en Rob Truijens deelden na een lange partij eveneens het punt. Rob gaf zo goed schaakonderricht aan zijn opponente dat remise uiteindelijk onvermijdelijk bleek.
Cor Paans 1 mei 2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 1 mei 2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".

© Wim Platje 02-05-2018 13:40

Sponsor van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame