Ronde 12: “Zijn wij gestoord?”


...iedereen die in deze ruimte speelt is toch al gestoord...

"Het genie woont slechts één verdieping hoger dan de waanzin"
(A. Schopenhauer))

RONDEVERSLAG | Gijs van Willigen en Wim Platje zaten terwijl hun partij in een vergevorderd stadium verkeerde, op gedempte toon zo af en toe wat van hun gedachten aan de wereld prijs te geven. "Dat had ik wel gedacht, jij vindt ook steeds de goede zetten hè?"

Dit tot grote verbazing van een speler van het tweede team van CSV, die nadat zijn partij geëindigd was even bij de interne partijen van de 12e ronde kwam kijken. "Mogen jullie gewoon praten tijdens de partij?", zo klonk het ongelovig.

"Zeker", aldus Gijs, "We vinden het helemaal niet erg om zo nu en dan gestoord te worden." "Klopt", aldus Wim, "en bovendien.., iedereen die in deze ruimte speelt is toch al gestoord, dus dat maakt ook niet zoveel meer uit dan.. We hebben hiernaast trouwens ook nog een ruimte, waar acht mensen die wat storingsgevoeliger zijn ongestoord, dus storingsvrij zeg maar, kunnen spelen. Daar kan de deur dicht en dan hoor je niets meer. Dat is onze consistoringskamer en zo houden we iedereen tevreden.."

Met dat gestoord zijn valt het bij De Willige Dame wel mee natuurlijk. Er wordt wel eens beweerd dat de grens tussen genialiteit en waanzin flinterdun is, maar bij mijn weten lopen er in onze sociëteit weinig tot geen genieën rond.

Ook bij de grootmeesters van tegenwoordig ziet men lang zulke kleurrijke schiftelingen niet meer zoals ze vroeger de toernooien bevolkten. Nee, het tijdperk dat een aantal schaakmeesters op zijn minst enigszins getikt, krankjorum, maf, mesjokke of verknipt waren lijkt voorgoed voorbij.

De wereld is weliswaar zeker niet verstoken van figuren die geestesziek, waanzinnig, krankjorum, malende of volkomen knots en krankzinnig zijn, maar bij De Willige Dame zijn slechts enkelen soms enigszins.. ehh.. ehh.. bijzonder, zullen we maar zeggen. Ietsje eigenaardig misschien. Een klein beetje zonderling wellicht. Of ehh.., nou ja, gewoon een tikkie, vrij prettig overigens, gestoord dus..

Laat de Spelen van start gaan....!

Johan Went 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 26-11-2019

 

Waanzin

 
Over zijn waanzinnige partij met wit tegen Tabitha Snikkers schrijft Johan Went: "De partij werd gekenmerkt door een strijd naar een eindspel met vier torens, een paard tegen een loper en evenveel pionnen aan beide zijden. Voor Johan een kleine meerderheid van pionnen op de damesvleugel en voor Tabitha een kleine meerderheid op de koningsvleugel. Johan kreeg een open lijn voor een toren gesteund door zijn loper en uiteindelijk stonden zijn torens verbonden op de zevende lijn van Tabitha. Na veel geschuif leverde de kleine meerderheid op de damevleugel in combinatie met de torens op het nippertje de winst op."

Tabitha Snikkers 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers 26-11-2019

 

Maf

 
Cor Paans over zijn maffe partij met zwart tegen Erik Brok: "Na de opening 1.d4 Pf6 2.Pc3 d5 3.Lf4 Ld7, bouw ik na het doorschuiven van mijn c-pion tot aan c4 best wel een leuke stelling op. Omdat ik na de rokade van wit kansen ruik met het opstoten van de g- en de h-pion, kies ik ervoor niet kort te rokeren. Echter, aangezien ik mijn plan met de g- en h-opstoot te lang uitstel, kantelt de situatie op het bord enigszins. Mijn zwakste deel van de partij komt na zet 25. Ik maak vanaf zet 25 tot en met zet 33 zes keer een verkeerde keuze: rood, rood, roder! Op zet 39 geeft Erik aan: "Dat had je niet moeten doen!" Een paardvork op de toren en de dame volgt. Gelukkig, - en dat wist ik echt wel - had ik nog een schaakje dat zou leiden tot dameruil en een toren in de witte stelling. Hierna werd, gelukkig, toch nog tot remise besloten."

Cor Paans 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 26-11-2019

 

Niet goed snik

 
Piet Schuller leverde een puike prestatie af door Jisk Liemburg op remise te houden. Na de van Geet-opening van Piet, 1.Pc3, ging het lange tijd gelijk op. Piet had wat initiatief en kon het zich zelfs permitteren een remise-aanbod van Jisk af te slaan. Daar moet je dus eigenlijk niet goed snik voor zijn, want tegenwoordig staat dat zo ongeveer gelijk aan heiligschennis. Kennelijk heeft Piet er geen boodschap aan. Uiteindelijk werd het punt toch gedeeld.

Gijs van Willigen kwam met wit wat beter uit de opening, een Philidor met verwisselde kleuren, dan Wim Platje, die naliet te rokeren en idioot snel de aanval zocht. Gijs kreeg het initiatief, miste een goede kans op groot voordeel en Wim moest na het nemen van een pion heel secuur verdedigen om niet in het nadeel te komen. Dat lukte prima en na 37. Td5 stond Gijs toe dat zwart twee verbonden vrijpionnen in het centrum kreeg. Toen Gijs nog een stuk achter kwam was het pleit beslecht.

Gijs van Willigen 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 26-11-2019

 

Dwaas

 
Rob Truijens had wit tegen Willem Weerdesteijn en speelde na 1.e4 c5 2.Pc3. De Gesloten Siciliaan ontwikkelde zich tot een langdurige strijd, waarin beiden een muur van pionnen ineenschoven, waardoor er geen doorkomen aan scheen te zijn. Toch kon Rob van een redelijk dwaze storing bij Willem profiteren en een familieschaak leverde hem een dame op. Willem bleef zich echter in zijn egelstelling verschuilen en Rob zag uiteindelijk geen kans om de muren van Willems fort te doorbreken. Met een dame voor een paard valt het niet altijd mee om de partij te winnen.

Rob Truijens 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens 26-11-2019

 

Zot

 
Koos van Dalen won met wit een zotte partij van Ton van der Breggen. Behalve voortdurende hilariteit is me maar één ding van de partij bijgebleven. Op enig moment vernam ik vanuit de richting van de tafel van de heren het volgende buitenissige gesprek: Ton: "Ja zeg, ik ben vroeger bakker geweest hoor.." Koos: "Ja, was dat maar gebleven.." Zo, die kon Ton in zijn zak steken. Dan zat er in ieder geval iets in, want hij kreeg van Koos Meedogenloos nog geen half puntje mee naar huis.

Ton van der Breggen 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Ton van der Breggen 26-11-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 27-11-2019 21:01

Sponsors van deze ronde:

Onno hoefde geen foto

Onno Buijtenhek - Oud-speler van De Willige Dame

Joop de Jong - Oud-speler van De Willige Dame