Ronde 12: “Wangwrijven en rimpelgepeins”


"A fronte praecipitium, a tergo lupi (Erasmus)
Van voren een afgrond, van achteren wolven

RONDEVERSLAG | Hoewel er bij nauwkeurige observatie van grootmeesters tijdens hun partij altijd wel iets te zien is van wat er zich aan spanning in hun hoofd afspeelt, stralen de meesten op die momenten van opperste concentratie een serene rust uit.

Dat gold zeker niet voor grootmeester Walter Browne, een van de sterkste grootmeesters uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Nadat ik hem aan het werk gezien had bij het Hoogovenstoernooi van 1975 schreef ik in 2007 in een verhaal met de niet bijster inventieve titel "Walter" het volgende:

"De tweede tafel aan mijn rechterhand. Hij valt me op. Beide spelers zijn zijdelings te zien. Hij heeft een zwarte snor en haar van dezelfde diepzwarte kleur. Vrij lang, zoals de meeste haren overigens van de wat jongere schakers in deze tijd. De ellebogen op de tafel geplant alsof ze er absoluut eens doorheen zouden moeten. De handpalmen langs beide wangen, duimen achter de oren en de vingers met kracht in het voorhoofd gedreven Denkrimpels op en neer woelend, wat overigens ook steeds met de haren op het voorhoofd gebeurt. Onder de tafel bewegen z'n benen rusteloos heen en weer, maar nog vaker vinden ze een ritme dat de tafel doet trillen. Naarmate de partij vordert en zijn bedenktijd bedenkelijk slinkt, bewegen zijn knieën in razender tempo op en neer. De hakken van de vloer, de tenen gekromd tegen het tapijt gedrukt. Dan volgt zijn moment van beslissing. Dit! Deze zet! Niets anders! Nooit even rechtop zitten om zich dan nog even van de juistheid van een zet te overtuigen en vervolgens in volstrekt zeker weten een kalme zet te doen… Zeker niet! Nee, in tegendeel: Een hand vliegt naar het stuk dat moet worden gezet, zwiept het naar een veld waar het grootste kwaad aangericht zal gaan worden, waarna dezelfde hand een bijna vernietigende klap aan de klok uitdeelt...

Steevast stond hij dan op. Spetterde zijn stoel achteruit en beende in hoog tempo naar de plaats vanwaar hij thee (meestal thee, meen ik me te herinneren) of iets anders te drinken meenam. Dat knalde hij dan naast zich neer. Noteerde dan pas zijn zet en verviel weer in wangwrijven, oorduwen, rimpelgepeins..."

Gisteren bij de twaalfde ronde moest ik ineens weer eventjes aan hem denken toen ik bij een partij stond te kijken. Iedere vergelijking met Browne gaat overigens mank. Het was maar een vluchtige associatie in mijn hoofd. Verderop in het verslag wordt het je ongetwijfeld duidelijk hoe dat kwam...

Staatsgreep

Koploper Johan Went trof in de eerste play-offronde Naomi Snikkers, waarbij niets minder dan de eerste plaats op het spel. In een zoals gebruikelijk zeer geanimeerd verlopen partij kwam het Konings-Indisch driepionnenspel op het bord, waarin Naomi als eerste van de gebaande paden afweek met 6. Pfd7 in plaats van het gebruikelijke 6. e5. Johans antwoord 7. g4 was wel wat aan de optimistische kant. Doordat in het vervolg beiden niet steeds de beste voortzettingen kozen stond er na de opening een gelijke stelling op het bord, maar Johans keuze voor de lange rokade bracht hem in het nadeel. Toen Johan een pion verloor en later door een fout ook nog een loper was het punt voor de huidige kampioene, die door deze 'coupe' de leiding in het klassement nu weer heeft overgenomen.

Naomi Snikkers becommentarieert zelf de partij in haar e-mail (dat zouden meer van jullie mogen doen) als volgt: "Ik had deze week de eer om tegen de nummer 1 van de ranglijst te spelen. In de opening maakte Johan een foutje door het paard te vroeg in het spel te brengen. Daarna bleef de stelling telkens iets beter voor zwart. Toen Johan door de druk een pionnetje verloor viel de stelling van wit uit elkaar. Gelukkig is Johan nu weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze opening, dus vanaf nu moet iedereen die Konings-Indisch speelt goed oppassen. Wees gewaarschuwd!"
Johan Went - Naomi Snikkers 24-04-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Johan Went - Naomi Snikkers 24-04-2018

 

Steeplechase

Bij Anne Meeldijk en Wim Platje kwam het Schots Vierpaardenspel op het bord. Wim speelde de opening wat te passief en Anne greep het initiatief, maar veel had dat niet te betekenen. De spelers besteedden veel tijd aan het vinden van de beste verdedigende zetten. In vrijwel gelijke stelling werd al vlot tot remise besloten.

De partij tussen John van Waardenberg en Willem Weerdesteijn was wat je van een toppartij mag verwachten. In een Geweigerd Damegambiet stond er na de opening een volkomen gelijke stand op het bord en leek de partij op remise af te stevenen, maar het was spannend, inspannend en zenuwslopend. Willem zat als vanouds hoofdschuddend te briesen en te snuiven als een amechtig paard in de laatste meters van een steeplechase. Hij doet me dan altijd denken aan mijn favoriet van lang geleden: Walter Browne. Helaas, in het middenspel koos Willem voor een verkeerd plan. Na het ruilen van een stel torens en ging hij met zijn dame op weg naar b2, waar ze eigenlijk allebei niets te zoeken hadden. John kwam hierdoor uitstekend te staan en manoeuvreerde zijn stukken naar minimaal torenwinst, terwijl de computer na afloop aangaf dat er ook mat in 5 mogelijk was.
John van Waardenberg (l) en Nick Kimenai 24-04-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

John van Waardenberg (l) en Nick Kimenai 24-04-2018

 

Hoofdbrekens

"Het was wel even zweten", aldus de eerste opmerking van Jisk Liemburg na zijn partij met zwart tegen Tabitha Snikkers, die na afloop de opmerking had gemaakt dat ze zich "mooi uit de problemen had gewerkt". De stelling die in het middenspel op het bord stond was er inderdaad eentje die voor beiden constante dreiging inhield. Gepende stukken en aanvallen op dames brachten tactische mogelijkheden, die nauwkeurig dienden te worden beoordeeld. Tabitha bood remise aan en Jisk accepteerde dat zonder nadenken.

Cor Paans, die met 1. c4 opende, brak zich na de partij het hoofd over het waarom van zijn besluit om een loper niet direct terug te slaan met zijn loper in z'n partij tegen Pieter Sandijck. Dat had hij achteraf gezien dus maar beter wel moeten doen om in ieder geval geen materiaalverlies te lijden. Nu bleef hij een stuk achter en dat was fataal.
Cor Paans - Pieter Sandijck 24-04-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Cor Paans - Pieter Sandijck 24-04-2018

 

Magister sinister

Koos van Dalen en Gijs van Willigen ruilden er op los in de beginfase van de Pirc-verdediging die na zetverwisseling op het bord gekomen was. Gijs zette een loper op een verkeerd veld en een dubbelaanval van de witte dame die gepaard ging met schaak ging hem die loper kosten. Koos koos voor een andere, uiterst sluwe voortzetting en leek Gijs de mogelijkheid te bieden zijn loper te redden. Toen Gijs daarop inging bleken de duistere plannen van Koos die zich, gelijk een magister in de zwarte kunsten, op sinistere wijze naar torenwinst en een tweede dame combineerde. Gijs hield het nog een paar zetten op de pijnbank uit alvorens op te geven. Zijn nuchtere commentaar na afloop: "Ik kan in ieder geval vroeg naar huis".

Piet Schuller speelde met wit tegen de het bye-alternatief Willi Daamen en kwam een stuk voor te staan. De compensatie voor zwart bestond uit een aantal pionnen. Toen een zwarte vrijpion op de a-lijn het Piet lastig begon te maken ging hij in de fout en verspeelde een paard. Gelukkig voor Piet was één van Willi's vele persoonlijkheden zo vriendelijk om het remise-aanbod van Piet te accepteren.
Gijs van Willigen - Koos van Dalen 24-04-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Gijs van Willigen - Koos van Dalen 24-04-2018

 

Trouwe bezoeker

Erik Brok speelde deze twaalfde ronde voor de twaalfde keer mee en is daarmee koploper voor wat betreft het trouw bezoeken van de interne competitie. Tegen een zich taai verdedigende Rob Truijens kwam de met wit opererende Erik een pion voor en begon hij in een eindspel met pionnen en alle zware stukken nog op het bord met zijn pionnen op de koningsvleugel op te marcheren. Rob bleef op een gegeven moment het antwoord op de vele dreigingen schuldig.

Stefanie 'Stevie' van den Bos had zwart tegen Nick Kimenai. Een echte Stevie Nicks-partij zou je dus kunnen zeggen. Stefanie deed haar best, maar de winst was voor 'de man met de zwarte hoed'.
Erik Brok - Rob Truijens 24-04-2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Erik Brok - Rob Truijens 24-04-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".
Wie het verhaal over Walter Browne in zijn geheel wil lezen kan dat hier doen: "Walter".

© Wim Platje 25-04-2018 13:44

Sponsor van deze ronde:

Edwin van Dongen - Speler van De Willige Dame