Ronde 12: “Play-off perikelen”


"Het toppunt van concentratie is absoluut denken aan niets." (Freek de Jonge)

RONDEVERSLAG | Ieder van ons maakt het waarschijnlijk wel eens mee. Je zit ogenschijnlijk vol aandacht geconcentreerd naar een stelling te kijken en ineens betrap je jezelf erop dat je gedachten al geruime tijd bij heel andere zaken zijn.

Uit onderzoek zou blijken dat mensen zich eigenlijk maar twintig minuten achter elkaar optimaal kunnen concentreren. Er wordt ook wel eens beweerd, dat zelfs bij topschakers de concentratie weliswaar heel diep kan zijn, maar dat veel van de tijd tijdens een partij op gaat aan dagdromen. Tijdens mijn eigen partij in de twaalfde ronde dachten sommigen dat ik erg verstrooid was, maar in werkelijkheid was ik tijdens de partij zo bezig met wat er allemaal nog moest gebeuren bij de renovatie van mijn huis, dat ik geruime tijd verspeelde met het wachten op een zet van mijn tegenstander Erik, terwijl ik toch echt zelf aan de beurt was. Verschillende keren ook vergat ik mijn klok na een zet in te drukken.

Gelukkig overkomt het ook de grootsten onder ons. De Russische grootmeester David Bronstein dacht op een toernooi eens 40 minuten na over zijn eerste zet. Toen men hem later vroeg waarom hij zo lang zo strak naar het bord had zitten kijken, antwoordde hij: "Ik vroeg me voortdurend af waar ik mijn huissleutels had gelaten!"

Heel sluw ben je als je van de mogelijkheid tot verstrooid-zijn misbruik maakt. Het verhaal gaat dat in de loop van een belangrijke partij grootmeester Tigran Petrosian zijn dame beetpakte om er een zet mee te doen. Omdat hij toen inzag dat de bewuste zet zonder meer de verliezende zou zijn, stak hij de dame in zijn koffie en begon te roeren alsof hij totaal verstrooid was. Vervolgens excuseerde hij zich bij zijn tegenstander en na de dame zorgvuldig te hebben afgedroogd, zette hij het stuk terug op het schaakbord en vervolgde hij de partij alsof er niets gebeurd was.

Maar liefst elf partijen telde de twaalfde ronde van de najaarscompetitie 2018. De eerste ronde van de play-offs zorgde dus voor enig inschikken in de weinige beschikbare ruimte. Een extra tafel moest in het speelzaaltje worden ingezet. De partij van Rob Truijens tegen multi-brein Connie Koomen werd aan de grote tafel bij de deur gespeeld en de consitoriekamer zat met acht spelers ook helemaal vol. Onvermijdelijk zal het concentratievermogen hier en daar wat te lijden hebben gehad onder de grote drukte, maar een goed bezochte interne competitie is ook heel wat waard. De wedstrijdverslagen:

Eigen fort eerst

Pearl Uyttenhove voerde de witte stukken aan tegen Naomi Snikkers. In de partij in de top van het klassement tussen de nummers een en twee besloot hij om weer de Trompowsky-opening te spelen: 1. d4 Pf6 2. Lg5 g6 3. Lxf6 exf6. Een direct 14. .., f4 had Naomi meer voordeel kunnen brengen dan de matdreiging met dame en paard die ze in de partij op het bord bracht. Opnieuw had de zet 17. .., f4 Naomi goede kansen geboden, maar zoals het nu liep bleef de stand in evenwicht en stevende de partij regelrecht op een remise af. Pearl deed evenwel kort na elkaar een aantal strategisch onverantwoorde zetten en Naomi kon een geduchte koningsaanval inzetten. Pearl verloor de kwaliteit en zijn stelling was tot een ruïne verworden toen hij in verloren positie door zijn vlag ging.

Dick Korteland en Jisk Liemburg speelden een Engelse partij waarin beide spelers hun eigen fortificaties eerst goed op orde brachten, vervolgens alle complicaties vermeden en remise overeen kwamen nog voor de strijd echt los kon barsten.
Naomi Snikkers 18-12-2018 (Foto: Tabitha Snikkers)

Naomi Snikkers 18-12-2018

 

Nuchtere winst

Willem Weerdesteijn over zijn partij met zwart tegen Piet Schuller: "Het was in elk geval voor mij een leuk potje. De opening was e4 – c5. Piet speelde ergens in het begin van het middenspel g4, vermoedelijk om bij de volgende zet mijn paard op f6 te kunnen wegjagen. Laat ik nu net een loper en een dame hebben staan op respectievelijk d7 en c8! Ik heb nog wel even geprobeerd erover na te denken, maar al ras speelde ik ..-Lxg4; hxg4-Dxg4 schaak. Piet verdedigde zich listig, maar er was geen houden aan. Ik kon geen directe weg naar mat vinden, maar Piet gaf het op toen ik wat materiaal (twee torens, een loper en een pion of vier) voor stond."

Johan Went speelde met zwart tegen kampioen Hans Nunnikhoven en schreef daarover: "In een Siciliaan werd het een stevig schaakgevecht om het bezit van het centrum. Hans had zijn pionnenformatie goed opgebouwd: d3, e4, f5, g4 en h3 en daartegenover stelde Johan o.a. drie zwarte pionnen op c5, d5 en e5. Zwart nam net teveel initiatief om door het centrum heen te willen stoten, net teveel risico, en om een heel complex verhaal kort te houden: achteraf had Johan het initiatief aan Hans moeten overlaten om te kiezen tussen een snelle remise door herhaling van zetten of een toch lastige winstvoering vanaf zijn kant. Eind van het liedje was dat zwart in het begin van het middenspel rustig had moeten blijven en dat Hans terecht nuchter won door het kalmpjes aan te doen. Wel heel terecht maar toch ook wel een heel klein beetje jammer. Volgend jaar maar beter."
Willem Weerdesteijn 18-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Willem Weerdesteijn 18-12-2018

 

Vriendelijkheid troef

Tabitha Snikkers bestreed met zwart Wim Vink en kreeg als vanzelfsprekend 1. f4, de Bird-opening door Wim voorgeschoteld. Ze maakte met 16. .., a6 een fout die haar duur had komen te staan, maar Wim profiteerde niet. Langzamerhand ging het initiatief over naar Tabitha hetgeen resulteerde in kwaliteits- en pionwinst. Een op de eerste rij binnengedrongen toren besliste tenslotte de partij, omdat nog meer materiaalverlies niet te vermijden was. Tabitha: "Ik heb de partij gewonnen met een aantal tactische trucjes, verder weinig bijzonderheden eigenlijk!"

Koos van Dalen en Gijs van Willigen troffen elkaar in de Pircverdediging, want op 1. e4 speelt Gijs nu eenmaal altijd 1. .., d6. Koos was zo vriendelijk om op de vierde zet even de dekking van pion e4 achterwege te laten en Gijs pikte die even mee. Op de 12e zet verspeelde Gijs op zijn beurt al even vriendelijk een pion en na deze hoffelijke uitwisseling van kleine cadeautjes om de vriendschap te onderhouden kon de partij echt beginnen. Koos bouwde een batterij Lb1 - Dc2 op en in het verloop van het middenspel ontsnapte dat latente gevaar aan de aandacht van Gijs, die uiteindelijk de keus kreeg om de dame te geven voor een toren om erger te voorkomen. Hij koos er echter voor om de witte dame aan te vallen en werd prompt mat gezet.
Koos van Dalen 18-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Koos van Dalen 18-12-2018

 

Mazzelremise

Rob Truijens moest het met zwart opnemen tegen Connie Koomen en liet zich door de gebundelde schaakkracht van deze virtuele Willige Dame niet van de wijs brengen. In een Slavische partij kwam Rob al snel een pion voor en later zelfs een heel stuk. Ondanks de gebruikelijke "Koomenchaos" maakte Rob de partij keurig af en trok zo op knappe wijze het punt naar zich toe.

In de Anderssen-variant van het Spaans die Erik Brok met de witte stukken op het bord bracht tegen Wim Platje, greep de laatste in de opening bij een poging een inslag op f7 te voorkomen helemaal mis. Erik maakte er gelukkig voor Wim geen gebruik van. In het middenspel hielde beiden elkaar in evenwicht, totdat Wim door een fout op de damevleugel pionverlies leed. Wim probeerde in troebel water te vissen door een tweede pion te offeren, maar die ging zonder enige compensatie verloren. Erik kon de partij op vele manieren winnen, maar door de laatste lichte stukken te ruilen ontstond er een dame-eindspel, waarin Erik zo zeer bezig was om de dreiging van eeuwig schaak te voorkomen, dat hij daarbij fouten maakte die hem zijn twee pionnen weer kostten. Wim zwendelde zich zo naar een mazzel-remise.
Rob Truijens 18-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens 18-12-2018

 

Hoe pluk je een Roos?

Door verwisseling van zetten kwam er bij Cor Paans en Anne Meeldijk een Geweigerd Damegambiet op het bord. Omzichtig spelend hielden ze elkaar in de opening en het begin van het middenspel in evenwicht, totdat Anne op de damevleugel onnodig een pion verloor. In zijn pogingen om dat verlies goed te maken startte Anne een initiatief met torens en dame op de damevleugel, maar liet daarbij zijn dame insluiten en gaf op.

Paul de Roos won net als een week eerder van Ton van der Breggen. Op het moment dat het kennelijk mis ging konden we Ton horen zeggen: "Ik had erop gerekend, maar ik dacht misschien ziet hij hem niet .." Tja, dat lijkt me nu niet de aangewezen manier om een Roos te plukken beste Ton.

"Van het westelijk front geen nieuws" ("Im Westen nichts Neues") is een boek van Erich Maria Remarque, een Duitse veteraan van de Eerste Wereldoorlog, over de gruwelen en de zinloosheid van oorlog. Ook van het front in de partij tussen Pieter Sandijck en John van Waardenberg kwam deze ronde geen nieuws. De uitslag werd wel genoteerd: remise.

Na het ter perse gaan van dit artikel ontving ik nog een nagekomen bericht van John van Waardenberg: "Na vijf zetten stond er een stelling op het bord uit het Koningsfianchetto. Wit kon op zijn 14e zet een paard zetten op e6 wat erg vervelend was voor zwart, maar ruilde het twee zetten later voor een loper. Interessant had op dat moment ook een paardoffer op h7 kunnen zijn. Hierdoor was de meeste dreiging uit de partij en werd remise overeengekomen."

Ton van der Breggen 18-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Ton van der Breggen 18-12-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 23-12-2018 23:01

Sponsor van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame