Ronde 12: “Om des keizers baard…”


Het was zoals men dat zegt: spelen om des keizers baard.

"Bij een goed einde hoort een goed begin." (Confucius)

RONDEVERSLAG | De laatste ronde van  de najaarscompetitie 2020, de twaalfde,  vond plaats op 20 juli 2021. Het verhaal is bekend: coronastop, coronastart, uitstel, hervatting, schorsing en weer doorgaan. Een hort-en-stoot-competitie.

Veel stond er niet meer op het spel. Hans Nunnikhoven was na elf ronden ongeslagen gebleven en niet meer in te halen. Alleen stond nog niet vast wie de plaatsen twee en drie zouden gaan bezetten. Er kwam een vreemde loting uit de electronische krochten van het indelingsprogramma. Waar verwacht werd dat John van Waardenberg en Pearl Uyttenhove om de tweede en derde plaats zouden strijden en Wim Platje misschien bij een remise tussen die twee lachende derde of tweede zou kunnen worden besliste het programma anders. Veel maakte het natuurlijk niet meer uit. Het was zoals men zegt spelen om des keizers baard. De belangrijkste plaats was immers al vergeven.

Zelfs uw vaste verslaggever maakte geen haast met dit verslag. Pas op 20 september, twee maanden later dus, werd het verslagje geplaatst. In ieder geval zijn de kronieken van een memorabele competitie nu compleet.

Ton van der Breggen 20-07-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ton van der Breggen 20-07-2021

 

Saai solide

 
Dick Korteland opende met 1.e4 en daar zet Pearl Uyttenhove doorgaans 1...d6 tegenover. Ook deze keer was dat zo. De Pirc-verdediging geldt als solide, maar niet erg avontuurlijk. Dick koos wel het avontuur en offerde een pion in het middenspel, maar veel leverde dat niet op. Pearl behield lang goede vooruitzichten, maar na een zet of twintig hielden de heren de partij en de hinderniscompetitie voor gezien. Door dit resultaat eindigde Pearl op de derde plaats in het eindklassement van de najaarscompetitie 20202. (Dick Korteland - Pearl Uyttenhove ½−½)

Dick Korteland 20-07-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Dick Korteland 20-07-2021

 

Onomkeerbaar tij

 
Piet Schuller opende maar weer eens met de Van Geetopening (1.Pc3) tegen John van Waardenberg en kwam in een wat gedrukte stelling terecht. John bouwde op de hem eigen wijze geduldig aan een steeds iets betere stelling en toen Piet een centrumpion verloor en John een vrijpion in het hart van de witte stelling op d4 kreeg was de partij in hogere zin beslist. Ook een torenoffer hielp Piet later niet meer om het tij te keren en met een zwarte pion op promoveren gaf hij op. De overwinning bracht John in het eindklassement op de tweede plaats. (Piet Schuller - John van Waardenberg 0−1)

Piet Schuller 20-07-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Piet Schuller 20-07-2021

 

Wel tam, niet wild

 
Via zetverwisseling ontstond in de partij tussen Ton van der Breggen en Wim Platje het Italiaans vierpaardenspel. Dat lijkt een tamme opening, maar Wim ging al op de zevende zet in de fout. Gelukkig voor hem profiteerde Ton niet. Het had hem een pion en een sterke aanval op een geruïneerde zwarte koningsstelling kunnen opleveren. Het werd helaas geen wilde partij, want zoals het ging kostte het hem een pion. Dameruil ten koste van een dubbelpion hielp Ton alleen maar verder achterop en het verspelen van een loper beslechtte het pleit. (Ton van der Breggen - Wim Platje 0−1)

Wim Plathe 20-07-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Wim Platje 20-07-2021

 

Steekstok

 
Commentaar van Cor Paans op zijn partij tegen Koos van Dalen: "In een gelijkopgaande partij, waarin ik de grootste brokkenmaker ben, gaan we vijftien zetten lang gelijk op. Op de 15e, 16e zet doet Koos het niet zo handig, maar na mijn 18e zet is dat helemaal niet meer zo belangrijk, want ik geef de zeer belangrijke c-pion weg, waardoor de b- en de c-lijn nu geheel open liggen voor Koos. Op zet 21 doet Koos een flink verkeerde zet en daardoor kon ik zijn b-pion winnen. We stonden dus weer gelijk in materiaal. Vervolgens moest ik nog wel oppassen dat Koos zijn a-pion niet te snel doorliep, maar daar kon ik met beide lopers een daadwerkelijk stokje voor steken. Gelukkig stond er van mij, vanaf zet acht al, een pion op d4, want met de loper op a7 kon ik op het moment dat Koos zijn paard op c4 er tussenuit haalde, de pion naar d3 doorschuiven met schaak. Daarmee was de partij in mijn voordeel beslist, omdat promotie naar een gedekt veld nog slechts twee zetten verwijderd was." (Koos van Dalen - Cor Paans 0−1)

Gijs van Willigen 20-07-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen 20-07-2021

 

Winstvork

 
Na een gelijk opgaande Pirc-opening liet Fons Claessen een kans op stukwinst liggen maar veroverde hij wel de kwaliteit op Gijs van Willigen. Fons bleef pionnetjes oprapen en toen hij ook nog via een paardvork een toren zou gaan winnen vond Gijs het verder wel OK. (Fons Claessen - Gijs van Willigen 1−0)

Fons Claessen 20-07-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Fons Claessen 20-07-2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 20-09-2021 18:00