Ronde 11: “Afscheid en Weerzien”


"Het leven is een voortdurend afscheid nemen" (Elisabeth van Heyking)

RONDEVERSLAG | Doorgaans heb ik er geen moeite mee om mijn fantasie de vrije loop te laten en een inleidend stukje te schrijven voor het wekelijkse rondeverslag. Het komt meestal vanzelf aangewaaid. Een verdienste vind ik het daarom dan ook niet.

Vandaag is het toch wat moeilijker en jullie begrijpen wel waarom. Niet alleen was ik gisteren niet bij de elfde ronde en zat ik 's avonds aan het bord in een uitwedstrijd van het tweede team, maar overdag was ik met de voorzitter op condoleancebezoek in Visser's Poffertjessalon, waar Jaap nog één keer thuiskwam. We hebben namens jullie geschreven dat we hem zullen missen.

's Middags waren we ook bij de afscheidsbijeenkomst in Kunstmin. Op beide locaties waren heel wat leden en oud-leden aanwezig. Op het podium, waar ook de witte kist stond, speelde een drietal musici het eerste en het laatste muziekstuk. Tussendoor werd gesproken en werd muziek ten gehore gebracht waar Jaap van hield.

Een neef van Jaap sprak namens de familie. Uit naam van de mantelzorgers, die ervoor zorgden dat Jaap elke dag bezoek kreeg in het verzorgingshuis, sprak goede vriend Willem Zikkenheiner en voor zichzelf en alle stamgasten en vaste bezoekers van Visser voerde Wim Roozen het woord. De herinneringen waren droef, maar soms ook vrolijk en hilarisch. Je maakt tenslotte heel wat mee als je zolang 'kroegbaas' bent geweest. Ook het schaken, De Willige Dame en het klaverjassen kwamen natuurlijk voorbij.

Heel veel kennissen heb ik na afloop in de foyer, sommigen na heel erg veel jaren, weer gezien en gesproken. Het zijn inmiddels wel 'oude' kennissen van me geworden. Ondanks de droeve gelegenheid was dat toch best leuk.

Eén ding ontroerde me zeer en zal me altijd bijblijven. Ik begrijp ook niet goed waarom. Op een tafeltje bij de kist lag een schaakbord. Naast het bord stond een ouderwetse analoge houten schaakklok en op het bord lagen in waaiervorm alle speelkaarten van een kaartspel. Niets bijzonders zou je zeggen, maar ik moest ineens toch even slikken. Gek hè?

Het verslag van de elfde ronde volgt hier, want we moeten toch door. Wedstrijdleidster, bedankt voor de foto's van de (meeste) notatieformulieren, zo kan er toch nog iets zinnigs over de partijen worden gezegd:
 

Dubbelfout (1)

 
Via zetverwisseling kwam Pearl Uyttenhove met zwart via de Scandinavische opening terecht in de Tal-verdediging van het Siciliaans in zijn partij tegen Naomi Snikkers. Na 20 zetten stond er een volkomen gelijkwaardige stand op het bord. Pearl had de dames moeten ruilen toen hij de kans kreeg. Hij deed het niet en zijn keuze 21...Tc8 was een grote fout, die tot stukverlies leidde. Naomi maakte er aanvankelijk niet optimaal gebruik van, maar een tweede verkeerde torenzet bezegelde Pearls lot.

Pearl Uyttenhove 19-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 19-11-2019

 

Dubbelfout (2)

 
John van Waardenberg speelde met wit tegen Tabitha Snikkers. Het werd een Koningsindische partij die aanvankelijk een licht voordeel voor wit te zien gaf, totdat John zomaar een pion ongedekt liet staan. Tabitha legde het kleinood meteen gretig in haar kluisje. Wellicht enigszins ontdaan door de blunder had John twee zetten later opnieuw een uitglijder die hem deze keer een stuk en de partij kostte.

Tabitha Snikkers 19-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers 19-11-2019

 

Sensationeel!

 
Van de partij tussen Pieter Sandijck en Ton van der Breggen is alleen de uitslag te melden. Ik zat namelijk, volgens de ANWB-routeplanner 10,9 kilometer verderop, in Hendrik Ido Ambacht te spelen en de verbinding met Dordrecht was vanwege een defecte camera de hele avond verbroken, zodat ik deze partij niet direct heb kunnen volgen. Verdomd jammer, want ik had me er zo op verheugd! Vanmorgen pas heb ik in de dagbladen kunnen zien dat Pieter een sensationele overwinning had behaald.

Pieter Sandijck 19-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 19-11-2019

 

Ondank is 's werelds loon

 
Rob Truijens kwam met zwart al snel in het voordeel tegen Koos van Dalen. Hij won een pion en had zelfs vrijwel beslissend voordeel kunnen verwerven, maar een aantal mindere zetten hielden Koos in het zadel. Als ondank trakteerde Koos Rob op een dodelijke paardvork, die Rob de dame kostte. Nog meer onvermijdelijk materiaalverlies betekende 12 zetten later dat Rob tot overgave moest besluiten.

Rob Truijens 19-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Rob Truijens 19-11-2019

 

..en Gijs zal doorgaan..♪♫♪

 
Gijs van Willigen koos maar weer eens voor de zwarte stukken en voor het Lengfellnersysteem van de Pirc-opening tegen 1.e4 van de verzamelde tegenstanders die het, onder de naam Willie Damen verenigd, tegen hem opnamen: 1.e4 d6 2.d4 e6. Het ging in eerste instantie niet geweldig. De zwarte koningsstelling werd geruïneerd en Gijs verloor een pion. Maar Gijs gaf niet op, omdat hij weet dat je daar geen punten mee scoort en de tegenstanders begrepen af en toe ook niet altijd elkaars bedoelingen, met pionverlies tot gevolg. Een blunder van Willie leverde Gijs zelfs een paard op dat vanwege een absolute penning niet gedekt stond door een pion. Na ruil van nog wat stukken ging de vrije a-pion van Gijs aan een niet te stuiten opmars beginnen en gaf de oppositie zich gewonnen.

John van Waardenberg (l) en Gijs van Willigen 19-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg (l) en Gijs van Willigen 19-11-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 21-11-2019 12:01

Sponsors van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame

Nick Kimenai

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame