Ronde 10: “Spreuken van wijsheid”


"De bijbel zegt: 'Drink uw wijn van ganser harte'. Maar het tempo staat er niet bij." (Simon Carmiggelt)

RONDEVERSLAG | Aan de wand van onze speelzaal hangen tientallen bordjes waarop Bijbelse of aan de Bijbel ontleende spreuken te lezen zijn. Ongetwijfeld allemaal wijze woorden, die ons eraan herinneren toch vooral op de juiste, lees: met inachtneming van de Christelijke normen en waarden, manier vorm aan ons leven te geven.

En dus worden ze zelden gelezen, want er staat geen bij het schaken bruikbare informatie op. Dat zou trouwens wel eens aardig zijn. Stel je een hele wand vol openingstheorie, tactiek in het middenspel en eindspeltechniek voor. Verboden te raadplegen tijdens de partij natuurlijk. Het zou er waarschijnlijk de hele avond een gedrang van jewelste zijn. Of, ook wel leuk, een hele wand met bordjes waarop teksten staan als: "Wim Vink opent met wit doorgaans 1. f4, de Bird-opening", "Gijs speelt met zwart altijd 1. .., d6", "Op 1. d4 antwoordt Wim Platje vrijwel steeds met 1. .., Pf6" of "Naomi zet na 1. e4, e5 2. Pf3, Pc6 met wit steevast voort met 3. d4, de Schotse opening". Je hebt zo je voorbereiding op je tegenstander in ieder geval altijd bij de hand.

Maar goed, nog even terug naar de bordjes die er wel hangen. Het was Gijs die me erop attent maakte dat er toch één bordje een spreuk bevat die, met enige goede wil, wel met het edele schaakspel te maken heeft. Op het bordje dat zich precies achter de plaats waar ik doorgaans speel (de redactiebank) bevindt staat: "Houdt wat gij hebt, opdat niemand uwe Kroon neme". We waren het erover eens, dat je het in het Schaaks zou moeten vertalen met: "Ga behoudend met je stukken om, want anders ben je zo je koning kwijt".

Ik twijfel er geen moment aan dat jullie natuurlijk ook allemaal wel weten dat in Openbaring 3:11, de zesde zendbrief die Christus beveelt te schrijven aan Filadelfia, een der christelijke gemeenten in Klein-Azië, de hele passage te vinden is: "Zie, Ik kom haastelijk; houd dat gij hebt, opdat niemand uw kroon neme." Hoe ik dat weet? Nou, ik vind het altijd wel handig om te weten wat er in het Boek der Boeken staat en het komt weleens van pas als er weer eens iemand van een of andere sekte probeert een voet tussen de deur te krijgen om me tot het zijns inziens ware geloof te bekeren. Dan komt het verdomd goed uit om hem dan zo langs je neus weg toe te kunnen voegen: "Ja, dat kan wel zo zijn, maar wat te zeggen van wat er in Openbaring 3:11 staat? Daar staat 'Houdt dat gij hebt, opdat niemand uwe Kroon neme' en daar houd ik mij aan. Goedemiddag."

Maar, genoeg gebijbeld nu. Op vier december, aan de vooravond van het feest van Zijne Schijnheiligheid Sinterklaas, werd er ook nog geschaakt, maar alvorens over te gaan tot de korte besprekingen van de partijen wil ik er toch nog even op wijzen dat ik alle eventuele beschuldigingen van kwetsend taalgebruik voor bepaalde geloofsgroepen, discriminatie, blasfemie, arrogant atheïsme, anti-kapitalisme en etnisch profileren hierbij ten stelligste afwijs. Al het bovenstaande is vanzelfsprekend niet serieus bedoeld en het is bovendien al lastig genoeg om hier elke ronde weer iets neer te krabbelen dat hopelijk het lezen waard is.

Sinterklaas (Wie kent hem niet?)

Het gebeurt de besten onder ons weleens. We spelen voor Sinterklaas en geven zomaar een dame weg. Ik merkte aan de gesprekken rondom de plaats delict dat er weer eens zo'n voorval had plaatsgevonden: "Tja, als je verliest kun je beter om half tien verliezen dan om half twaalf. Dan heb je tenminste nog wat aan je avond." en: "Ja, inderdaad. Kun je ook nog wat van het voetballen zien." Tabitha Snikkers was de ongelukkige. Koos van Dalen nam meedogenloos als hij is de gratis dame en won de partij. Tabitha na afloop: "Ik heb vanavond alles weggegeven." Maar maakt u zich vooral geen illusies. Uit ervaring weet ik dat ze lang niet altijd in zo'n altruïstische stemming verkeert.

"Wie de laatste fout maakt verliest", was van toepassing op de partij tussen Rob Truijens en Piet Schuller. Nadat Piet, volgens eigen zeggen, een fout had gemaakt, waarvan Rob niet had geprofiteerd, deed Piet het op zijn beurt beter nadat Rob iets overzag. Rob kwam in het kruisvuur van een toren en een loper terecht en had nog geluk dat Piet niet eerste de hele tweede rij afgraasde, maar hem meteen door mat uit zijn lijden verloste.
Tabitha Snikkers 04-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers 04-12-2018

 

Een tochtige stelling

Zoals al eerder in dit bericht is aangegeven opent Wim Vink graag de partij door het het spelen van Bird's Opening 1. f4. De Britse schaakmeester Henry Edward Bird speelde het voor het eerst in 1855 en bleef dat doen gedurende de volgende 40 jaar. In ieder geval opende Wim ook zijn partij in de tiende ronde ermee tegen Paul de Roos. Tijdens de partij hoorde ik Wim, behulpzaam als hij is, zijn tegenstander toevoegen: "Je weet toch wel dat je schaak staat, hè?" Ik neem aan dat Paul dat wel wist en in ieder geval weten wij nu met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat Paul in ieder geval minimaal één keer schaak heeft gestaan in de partij. Naomi Snikkers, die even kwam buurten, beoordeelde de stelling van Wim weliswaar als "tochtig", maar dat weerhield hem er niet van om het punt naar zich toe te trekken.
Paul de Roos 04-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Paul de Roos 04-12-2018

 

Houdt wat gij hebt

Nu had Gijs van Willigen een gewaarschuwd man moeten zijn en zou hij behoudend met zijn stukken om moeten gaan, want anders ben je, zoals we van eerder al schreven, zo je koning kwijt. De partij ontwikkelde zich rustig. Na ruil van twee lichte stukken en de dames was er een remise-achtige stelling op het bord verschenen. Toen Gijs echter zijn eigen witveldige loper insloot en het stuk vervolgens verloor was het punt voor tegenstander Wim Platje.

Gijs van Willigen 04-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van Willigen 04-12-2018

 

Angstgegner

Cor Paans moest het opnemen tegen de in Connie Koomen gebundelde schaakkracht van de andere aanwezige spelers. Hij koos er zelf voor om met de zwarte stukken te spelen en als wit dan met 1. e4 opent kun je er donder op zeggen dat Cor dan met 1,.., c6 de Caro-Kann van stal haalt. Aldus geschiedde. Het werd de doorschuifvariant en na mijn tweede beurt had ik de indruk dat Cor iets beter stond. Niettemin stelde hij even later remise voor en na een korte vergadering werd door zijn tegenstanders op democratisch wijze, na stemming dus, besloten om dat voorstel aan te nemen.

De partij tussen Pieter Sandijck met wit tegen Dick Korteland werd een Nimzo-Indiër, waarin Pieter door een onoplettendheid in de opening een pion verspeelde. In het middenspel ontstond er een zwarte vrij-pion op de open d-lijn. Toen Pieter de traditionele stelregel "Sla nooit op b7, zelfs niet als het goed is" aan zijn laars lapte en toch op b7 sloeg met zijn dame en daardoor Dick in staat stelde om de dames te ruilen, werd de vrij-pion al snel een te grote troef. Dick speelde hem graag uit en incasseerde het punt. Het was niet de eerste keer dat Pieter het punt aan Dick moest laten hetgeen hem na afloop deed verzuchten, dat hij er een "Angstgegner" bij had.
Cor Paans 04-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans 04-12-2018

 

Klapstuk

De Siciliaanse partij die Jisk Liemburg met wit tegen Naomi Snikkers speelde was het klapstuk van de avond en tevens de langstdurende partij. Via de Boleslavsky-variant kwam de hoofdvariant van een klassieke Scheveninger op het bord, waarin de kansen wisselden, maar geen van beide spelers tot winnend voordeel kwam. Jisk ondernam een pionnenstorm op de koningsvleugel, maar die werd door Naomi bekwaam geneutraliseerd, waarna zij het beste van het spel kreeg en een pion veroverde. Jisk veroverde er echter zelf weer een en rond de dertigste zet leek de partij op remise af te stevenen. Dat was ook na veertig zetten het geval. Toen Naomi een door een loper gedekte vrij-pion op a3 kreeg dacht Jisk de promotie niet meer te kunnen tegenhouden en gaf hij op. Analyses van het electronisch brein achteraf lieten zien, dat dat echter wat te prematuur was en dat een remise zeker nog tot de mogelijkheden behoorde.
Jisk Liemburg 04-12-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Jisk Liemburg 04-12-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 07-12-2018 12:01

Sponsor van deze ronde:

Hans Berrevoets - Oud-speler en oud-kampioen van De Willige Dame