Ronde 10: “College in ‘t studiehoekje” 4


"Hoe meer studie, hoe meer twijfel. En zo is het gekomen." (Fons Jansen)

RONDEVERSLAG | Meneer van Dalen, overigens niet die van het oeroude - en foutieve - ezelsbruggetje: 'Meneer van Dalen wacht op antwoord', is al jaren een gerespecteerd schaker van onze vereniging. Beroemd om zijn snedige opmerkingen en berucht vanwege zijn vernietigende loperoffers op f7. Maar dat Koos, want zo luidt zijn voornaam, ook een begenadigd schaakleraar is was ons allen tot nu toe nog onbekend.

De Willige Dame beschikt niet over een schaakopleiding. Wie wil komen spelen en min of meer beginneling is, moet het op de harde manier leren: spelen, spelen, spelen en verliezen tot het eerste halve puntje behaald kan worden. Natuurlijk zijn we allemaal bereid om de novice - na het binnenhalen van het punt, dat dan weer wel - na afloop te wijzen op wat er beter had gekund.

Terwijl de andere partijen vorderden gaf Koos evenwel nieuwelinge Stefanie van den Bos reeds tijdens hun partij voortdurend waardevolle aanwijzingen over hoe ze beter had kunnen spelen. Hier en daar spitsten ook de andere spelers hun oren om een graantje mee te pikken van het gratis college dat Professor Koos in het 'studiehoekje' gaf...

Dwars geboomte

Johan Went en Wim Platje zullen het niet geweten hebben, maar na verwisseling van de beginzetten stond de Maroczy-variant van de Aljechin-verdediging op het bord. Aan het eind van de opening stond Wim met zwart iets beter. Na de ruil van de dames probeerde hij door stukkenruil af te wikkelen naar een toreneindspel, dat goede remisekansen bood. Die kans kreeg hij wel, maar greep hij niet. Integendeel, een slechte torenzet speelde Johan de half-open c-lijn in handen. Johan greep de kans op winst wel en kwam met zijn toren de zwarte stelling van Wim binnen, waar hij te veel pionnen buitmaakte. Wim trachtte nog wat vallen op te zetten, maar daar trapte Johan niet in. Wim: "Johan boomde mijn snode plannen voortdurend dwars!"

Studiehoekje: "Ken je de en-passantregel? Een lastige regel en je moet onmiddellijk en-passant slaan als je dat wil, want daarna mag het niet meer..." Johan Went 10-04-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 10-04-2018


Onzinnig zinnig

Bij Naomi Snikkers versus Pearl Uyttenhove kwam het Schots op het bord en Pearl speelde volgens Wim Platje, die even kwam buurten, heel netjes een van de hoofdvarianten met 5. .., Df6. Naomi was het daar mee eens: "Inderdaad, heel netjes." Wim: "Ja, buitengewoon netjes." Naomi: "Eigenlijk heb ik het, eerlijk gezegd, zelden zo netjes gezien." Wim: "Goh nou, dit is wel het summum van netjes he?" Na de onzin volgenden flink wat zinnige zetten. Pearl kwam langzaam wat beter te staan en miste een goede kans op de winst door 22. .., Pe5! na te laten en in plaats daarvan een toren voor een paard en een pion te ruilen. Naomi's antwoord was ook niet het sterkste. Pearl profiteerde niet. Na 29. .., h5 had hij het punt zo goed als binnen kunnen halen, maar zoals het orakel van Vinkeveen ooit al eens opmerkte: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt". En dat gold ook hier maar weer eens. De aanval van Pearl liep dood en de partij eindigde een beetje in een anticlimax. Bij de e-mail met de foto's schreef Naomi: "Mijn (niet zo heel goed gespeelde) partij is ook toegevoegd. Gelukkig kwam er uiteindelijk een gelijk eindspel op het bord. Pearl is daarna door zijn vlag gegaan..."

Studiehoekje: "Als je schaak staat, dan moet je er direct iets aan doen..." Pearl Uyttenhove en Naomi Snikkers 10-04-2018

Pearl Uyttenhove en Naomi Snikkers 10-04-2018


Onverklaarbaar jammer!

John van Waardenberg bestreed de Bird-opening van Wim 'Bird' Vink (1. f4) met 1. .., d5 en de Koningsindische opstelling van zijn zwarte stukken. In de opening kwam John wat minder te staan, maar Wim vond niet de sterkste voortzetting. John vond die op zijn beurt ook niet, want 23. e6? bleek een loper te kosten zonder dat daar volgens John ook maar enige compensatie tegenover stond. Onverklaarbaar jammer. De rest was een robbertje knokken tegen de bierkaai. Het kan ook zijn dat het de Bierkaai was die tegen Robbertje knokte. Ik ben daar echter niet geheel zeker van.

Ook bij Anne Meeldijk die met wit aantrad tegen Tabitha Snikkers was het blunderspookje aanwezig. In een Koningsindische partij speelde Tabitha te vroeg de zet f5 en overzag vervolgens na het openen van de diagonaal h1-a8 dat Anne de pion op b7 en vervolgens de toren op a8 kon nemen. Een toren en een pion tegen een paard is behoorlijk onvoordelig. Anne pikte nog een pion mee en toen hij dameruil afdwong was het pleit beslecht.

Studiehoekje: "Als je wil rokeren, moet je wel opletten of je niet met je koning door een schaak heen gaat, want dan mag het niet ..." Tabitha Snikkers 10-04-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Tabitha Snikkers 10-04-2018


Herhaal-Dick

Dick Korteland koos in het Open Siciliaans tegen Gijs van Willigen dezelfde variant als de week tevoren tegen Pieter Sandijck. Ook nu had hij met de zwarte opzet succes. Gijs gaf een belangrijke centrumpion op e4 weg en Dick stelde even later met een pionvork die een stuk opleverde de winst zeker. Gijs speelde door en gunde zijn tegenstander de matzet.

Erik Brok koos de witte stukken tegen onze virtuele Willi Daamen, die vanavond erg op dreef was/waren. Het enige dat er, vanwege de niet geheel foutloze notatie - ik kon er echt geen marsepein of andere zoetigheid van maken - over te zeggen is, is dat Erik niet was opgewassen tegen de samengebalde schaakkracht van de overige spelers.

Studiehoekje: "Na het voltooien van de rokade mag je niet schaak staan, want je mag jezelf niet schaak zetten ..." Erik Brok 10-04-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Erik Brok 10-04-2018


Nieuwtje van Piet

Ton van der Breggen speelde de Smith-Morravariant van het Siciliaans tegen Pieter Sandijck: 1. e4-c5 2. d4-cxd4 3. Dxd4. Pieter kwam na het afruilen van de witte paarden in het voordeel, bezorgde Ton een dubbelpion en maakte vervolgens een stuk buit. Na dameruil was de rest een kwestie van techniek.

Piet Schuller probeerde het met wit deze keer eens met 1. Pc3 tegen praeses Cor Paans. De partij ging lang gelijk op, maar Piet leverde hier en daar een pionnetje in. Cor dacht dat hij met drie pionnen tegen één pion de winst wel zou kunnen binnenhalen. Cor: "... maar door de beroemde ongelijke lopers ging dat mooi niet door. Ergo remise."

Studiehoekje: "Als je aan de overkant komt met een pion, dan moet je er een stuk voor in de plaats zetten, maar je mag kiezen welk stuk dat dan wordt..."
Opgelucht commentaar uit de speelzaal: "Hè, hè, eindelijk vertelt ie haar eens iets wat er niet persé moet. Ik dacht dat bij schaken bijna niets hoefde, maar als ik zo luister lijkt het verdomme wel of we zitten te dammen..." Pieter Sandijck 10-04-2018 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 10-04-2018


Met grote dank aan: Naomi voor de (vroege!) foto's en de door haar ingezonden partij. John voor het insturen van de partij via de Pgn-Maker op de website. Cor voor zijn opmerkingen bij de partij via de e-mail en Anne en Gijs voor het uitlenen van hun notatieformulier. De notaties van Ton en Erik heb ik meegenomen, omdat ze op de speeltafels waren achtergebleven. En zo werd uw redacteur ook nu weer een gelukkig mens.

P.S. Koos van Dalen won zijn partij tegen Stefanie van den Bos.

De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van de tiende ronde vind je bij "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".

© Wim Platje 11-04-2018 14:31

Sponsor van deze ronde:

Joop de Jong - Oud-kampioen en oud-speler van De Willige Dame


4 gedachten over “
Ronde 10: “College in ‘t studiehoekje””

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.