Ronde 1: “Uithuilen en opnieuw beginnen” 2


Kijk, as jij hem schaak zet, ken hij jou netuurlijk nie meer schaak zette...
Huilende Wolf. Bron Pixabay: 18-11-2020

"Het begin is het belangrijkste deel van het werk." (Plato)

RONDEVERSLAG | Ik kreeg voor de aanvang van de eerste ronde van mijn tegenstander van een week eerder de vraag of ik de afgelopen week wel goed had geslapen. Nu had ik daar ondanks mijn verloren partij, waardoor ik niet eerste, maar derde werd in de competitie, geen enkele moeite mee gehad.

"Nee hoor, ik heb prima geslapen, maar we hebben wel een nieuw bankstel moeten kopen", antwoordde ik. Maar laten we wel wezen: op mijn niveau is een derde plaats ook mooi, ook al deden er nogal wat goede spelers vanwege coronaire redenen niet alle ronden mee. En voor alle andere niet-prijswinnaars schoot me de titel van de oudejaarsconference van Wim Kan uit 1960 als troostende woorden te binnen: "Uithuilen en opnieuw beginnen".

De avond van de eerste ronde van de najaarscompetitie begon traditiegetrouw met het uitreiken van de drie prijzen voor de beste drie van de afgelopen competitie. Zoals al eerder bericht is werd Hans Nunnikhoven kampioen van De Willige Dame. Het was zijn derde titel. Eén van de drie behaalde hij nog in de tijd dat we in Vissers' poffertjessalon speelden. De andere twee titels zijn door Hans in de Vriesestraat behaald.

In zijn overwinningstoespraak dankte Hans zijn oom Jan die hem als neefje had leren schaken, zijn tante Julia voor wie hij wel piano wilde spelen mits zij haar borsten van zijn schouders zou halen en z'n grote voorbeeld Bobbie Visser uit de flat aan de overkant. Verder gingen woorden van dank vanwege steun en onbegrijpelijk vertrouwen uit naar Brigitte Bardot, The Beatles, Bill Clinton, Joe Dalton, Julius Caesar, Anatoli Karpov, Gentle Giant, André van Duin, Joop Zoetemelk, Judith Polgar en Donald Trump.

Pearl Uyttenhove legde beslag op de tweede prijs en in zijn dankwoord ging zijn erkentelijkheid uit naar één man, één persoon zonder wiens bezielende oefensessies deze fenomenale prestatie er nooit geweest zou zijn, de man die de gangmaker is geweest achter alle successen van Pearl, de animator in tijden dat alles tegen leek te zitten en de niet aflatende stimulator op weg naar het allerhoogste, namelijk Johan Cruijff. ("Kijk, as jij hem schaak zet, ken hij jou niet meer schaak zette, Da's logisch...")

Wim Platje die de derde prijs van de voorzitter overhandigd kreeg dankte niemand: "Ik zou niet weten wie ik zou moeten bedanken, volgens mij heb ik alles helemaal moederziel alleen moeten doen." Hij had verder alleen nog wat te zeiken over de, in zijn woorden "vrij krenterige", hoogte van het prijzengeld die volgens hem niet meer was aangepast sinds de extreem strenge winter van 1928.

Voor degenen die er niet bij zijn geweest of mij niet kennen: Het bovenstaande is waarschijnlijk allemaal waar. Op naar de eerste ronde met tromgeroffel en vliegende vaandels...

Hans Nunnikhoven en Cor Paans tijdens uitreiking 1e prijs 17-11-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Hans Nunnikhoven en Cor Paans tijdens de uitreiking van de 1e prijs 17-11-2020

 

Vraag het zelf maar

 
De eerste vraag die moest worden beantwoord in de partij tussen Hans Nunnikhoven (wit) en John van Waardenberg was waarom John op de vijfde zet in de Steinitz-verdediging van het Spaans niet de witte pion op e4 sloeg toen dat zonder bezwaar kon. Aangezien ik, de schrijver van dit stukje, vergeten ben om dat aan John te vragen kunt u er wat mij betreft naar blijven gissen totdat u het John zelf vraagt, want ik doe het niet meer. In de partij kwam Hans beter uit de opening, maar zijn besluit om de zwarte koningsstelling open te breken met een ruil van een paard voor twee pionnen pakte niet echt lekker uit. Rond de 15e zet stond John vrijwel in gewonnen positie. Hans deed het enige wat hem restte en begon een pionnenstorm op de koningsvleugel. 25...Kh8 van John gaf al het voordeel dat zwart had weg, want dat kostte hem een paard en een achterstand van een pion. Langzaam maar zeker kwam Hans steeds ietsje beter te staan en kon hij uiteindelijk een pion laten promoveren. Dat wachtte John niet af.

Pearl Uyttenhove en Cor Paans tijdens de uitreiking van de 2e prijs 17-11-2020 (Foto: Wim Platje)

Pearl Uyttenhove en Cor Paans tijdens de uitreiking van de 2e prijs 17-11-2020

 

Weinig muziek ♪♫

 
De Steinitz-verdediging van het Spaans leverde Wim Platje (wit) een een tijdje het initiatief op tegen Willem Weerdesteijn, maar aan het begin van het middenspel maakte hij een foutje dat hem de kwaliteit kostte. Dit zeer tot ongenoegen van Wim: "Wat stom dat ik dat niet zag!" Omdat ook Willem niet sterk voortzette en wat ontwikkelingsproblemen moest zien op te lossen bleef de stand, mede door het loperpaar van Wim, toch in evenwicht. Nadat Wim, zeer tot ongenoegen van Willem: "Wat stom dat ik dat niet zag!", met een kleine combinatie een pion veroverde en met het nemen van nog een pion groot voordeel had kunnen behalen werden de dames geruild en zagen beide spelers weinig muziek ♪♫ meer in de stelling. Wim stond objectief gezien iets beter, dus accepteerde Willem de remise op voorstel van Wim.

Wim Platje en Cor Paans tijdens de uitreiking van de 3e prijs 17-11-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Wim Platje en Cor Paans tijdens de uitreiking van de 3e prijs 17-11-2020

 

Hoefbeest en galopdier

 
Pearl Uyttenhove (wit) haalde tegen Cor Paans maar weer eens de Trompowsky-opening van stal. Cor koos voor de hoofdvariant: 1.d4 Pf6 2.Lg5 Pe4. We zullen het Cor vergeven dat hij op zijn formulier Pe5 schreef in plaats van Pe4. Het werd een lang en zenuwslopend gevecht, zeker toen met name Cor in het eindspel in hevige tijdnood kwam te verkeren. Een zwart paard dat achter de witte linies was geposteerd kwam in grote problemen. Cor trachtte het hoefbeest nog te redden door een ander galopdier bij de verdediging in te schakelen, maar ook dat hielp door goed spel van Pearl niet. Er ging een paard verloren en met een loper meer kon Pearl het eindspel zonder problemen naar winst voeren.

Pearl Uyttenhove en Cor Paans 17-11-2020 (Foto: Erik Brok)

Pearl Uyttenhove en Cor Paans 17-11-2020

 

Reconstructiepijn

 
Gijs van Willigen (wit) bestreed Erik Brok in een Weense partij en deed dat in de opening goed. Toen verspeelde hij volgens zijn doorgaans excellente notatie een stuk door een pionvork, maar daarna is er helaas even geen goede partij-reconstructie meer van te maken. Erik won de partij tenslotte.

Gijs van Willigen en Erik Brok 17-11-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen en Erik Brok 17-11-2020

 

To sponsor not to sponsor

 
Er zijn momenteel nog geen sponsoren voor het seizoen 2020-2021. Vandaar dat er hier ook nog geen vermelding is van een rondesponsor. Natuurlijk zijn alle donaties ook komend seizoen weer zeer welkom!

Word donateur van De Willige Dame


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 18-11-2020 19:01


2 gedachten over “
Ronde 1: “Uithuilen en opnieuw beginnen””

Reacties zijn gesloten.