
We arriveerden even voor 20.00 uur in 'De nieuwe banier', een soort buurthuis. De koffie en de thee stonden klaar en waren voor de bezoekers gratis. Al snel konden we beginnen met de wedstrijden en kennelijk had iedereen er zin in want de eerste uitslagen konden pas rond half elf worden genoteerd.
De eerste notering op het scorebord was gunstig voor De Willige Dame: Winst voor Fons door fouten van zijn tegenstander Jung Min Lee.
Volgens Fons offerde zijn tegenstander net iets teveel. Zijn eigen zet 19. Tb4 vond hij wel goed gevonden, aangezien deze hem een vijandelijke centrumpion opleverde. Een loperoffer van wit was volgens de DWD-speler wel gevaarlijk, maar tegelijk dubieus. Om daarna ook nog een wit paard weg te geven was ronduit fout. Wit dacht misschien een pion te promoveren, maar na 29.Tb8 schaak, voor wit, speelde Fons met 19...Tf8 eenvoudigweg een tweede toren naar de achtste rij en zo werd promotie voorkomen door de witte toren niet te slaan. Daarna was de materiële voorsprong te groot geworden en gaf Jungmin op.
Remise was er voor Han van Gorkom. Han zegt er zelf over: "Ik ging met zwart in de opening in de fout, waardoor ik na de 14e zet van wit compleet verloren stond. Uit wanhoop speelde ik een pion op en bedreigde daarmee de witte dame. Geen enkel gevaar voor mijn tegenstander en deze kon zijn dame gewoon naar een ander veld brengen. Waarschijnlijk overmoedig besloot mijn opponent tot een afruil te komen die minder goed voor hem verliep. Hij verloor hiermee een stuk, maar kreeg daar wel twee pionnen voor terug. Enkele zetten later sprokkelde hij er nog een pion bij. Daarbij kwamen wel mijn torens op één lijn te staan en stond zijn koning nog achter het ‘hekje’. Mijn tegenstander bood remise aan: met twee lopers tegen een paard en drie pionnen accepteerde ik dit."
Helaas een nul voor Willem Weerdesteijn. Willem zelf: "Na een redelijk begin bevond ik mij in een wat lastige verdedigende positie. Daarin koos ik voor een wat minder sterke oplossing. Dat kostte mij de witte loper en de partij.
Tot zover ging het dus nog gelijk op, maar een half uur later ging het mis bij Remco van Vaalen in, volgens mij (John), een soort aangenomen Damegambiet en bij Hans Nunnikhoven. Hans: "In een gesloten Siciliaan werd er in de opening veel afgeruild. Het paard van mijn tegenstander was veel sterker dan mijn loper. Na de opening verslikte ik mij ook nog in een paardvork, zodat ik het eindspel ook niet meer kon redden.
Captain John van Waardenberg kon toen nog wel een punt laten bijschrijven. In de opening kwam er een soort Keres-variant van een omgekeerde Siciliaan (1.c4 e5) op het bord, waarin de tegenstander moeite had om een goed plan te bedenken en wat overbodige damezetten deed. Hier kon ik van profiteren door een aanval op te bouwen en na pionverlies en met nog maar 30 seconden op de klok gaf mijn tegenstander op.
Het kwam er nu dus voor Cor Paans en Pearl Uyttenhove op aan om minimaal anderhalve punt bij elkaar te sprokkelen. Het begon bij Cor, die de winst kon pakken. Commentaar van Cor: "In de eerste zes zetten verliep mijn opbouw rustig. Op de zevende zet kies ik helaas niet voor een simpele oplossing. Aangezien mijn tegenstander ook even iets liet liggen kwam ik daar nog net goed mee weg. Op de negende zet speelde ik Ph4, want ik dacht: dan is zwarts angel er alvast uit (zijn loper op b7). Ik had de zet uitgevoerd en dacht meteen: "Oelewapper! Deze dwaling heb je in een grijs verleden ook al gehad!" En dat was dus toen helemaal niet goed uitgepakt. Dat was even schrikken. In de evaluatie is het dan ook na deze zet tot aan zet 22 een betere stelling voor zwart. Ik gebruikte tijdens de partij verschillende keren veel bedenktijd (was ook wel nodig), dus mijn tegenstander kreeg hierdoor wel een flinke tijdsvoorsprong. Ik kwam ook als eerste in de laatste 5 minuten. In de eindfase heb ik dan ook een moment op ongeveer 1 minuut 37 gestaan. Echter werd me door mijn tegenstander in het eindspel dameruil mogelijk gemaakt, waar ik dankbaar gebruik van maakte aangezien mijn paard tegen een zwarte loper flink in het voordeel zou zijn. Dit kantelde de partij volledig in mijn voordeel! De damevleugel lag open en een pion-opmars van wit was onvermijdelijk. Mijn tegenstander zag de bui ook al hangen en gaf op.
De stand dus weer gelijk en Pearl was op bord twee als enige nog aan het spelen Zijn tegenstander had een dreiging op de koning, maar dat leek meer dan het was. Alleen had hij dat zelf niet door en hij bleef maar spelen tot hij ook minder dan een minuut op de klok had staan en remise aanbood hetgeen Pearl accepteerde, want die had niet veel meer dan verdedigen. Grappig was dat beide spelers na afloop dachten dat door deze uitslag hùn team had gewonnen. Allebei fout. Al met al dus een nette remise (4-4).
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
Het verslag op de website van RSR-Ivoren Toren kunt u lezen door hier te klikken.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 RSB Klasse 2C".