Pearls’ parels: “Exit DWD bij RSB-beker”


WEDSTRIJDVERSLAG | Op 4 december trokken Hans Nunnikhoven en zijn jongens naar het honk van Schaakclub Dordrecht voor de bekerwedstrijd van de RSB. De tweede stadsderby van dit seizoen. Er komen er nog twee tussen De Willige Dame 1 en Dordrecht 2 en 4.

 

Door Pearl Uyttenhove

 

Door verplichtngen elders kon Hans niet de sterkst mogelijke opstelling neerzetten. Dus kregen John van Waardenberg en ik de eer om samen met Johan Went en Hans in de Crabbehoeve de kleuren van onze mooie club te vertegenwoordigen.

Teamleider Lennard Boer kon sterkhouder en veelvoudig clubkampioen Mark Timmermans - die een toernooi in het buitenland speelde - niet in de Dordrecht-equipe opstellen. Maar de jongens van Dordrecht wilden optimaal aan hun sportieve plicht voldoen en dus trad zwaargewicht René Krul aan op bord 1.

In een typische Dordrechtsfeer speelden we in een kamer met wandklok, terwijl in de hoofdzaal een intern snelschaak-evenement plaats vond. Hans Barrevoets en wedstrijdleider Kees van 't Hoff fluisterden de jongens van Dordrecht nog wat adviezen in en toen brandde het duel los.

De Dordrecht-ploeg overklaste ons met gemiddeld 400 ELO-punten - aan bord 2 bedroeg het verschil zelfs 600 punten in het voordeel van de gastheren.

Aan bord 4 trof John van Waardenberg met zwart de immer goed gehumeurde Jacques Hennekes. Jacques bleek een paar maatjes te groot voor John. Na een vlotte pionwinst in de openingsfase schoof Jacques de partij op routine uit. (1-0)

"Jongens, jongens. Kijk uit met Pearl. Je weet het nooit met hem." Rik de Wilde nam zich aan bord 2 dit advies ter harte en bleef er in volle aandacht bij. Met zwart had ik de partij iets te passief opgezet. In een Philidor ruil ik zelf op d4 en dat is goed voor wit. Een strategische blunder!

Rik speelt rustig rond, rokeert lang en bouwt dan aan zijn agressie tegen mijn koning die nog in het centrum staat. De druk blijkt onhoudbaar en als de witte dame en toren plunderend mijn centrum binnendringen gaan we analyseren. (2-0)

Het bekerteam van De Willige Dame 04-12-2018 (Foto: Ton Slagboom)

Het bekerteam van De Willige Dame 04-12-2018

 

Een mooi kijkspel is de partij tussen Lennard den Boer en Johan Went aan bord 3. Johan meent op de damevleugel een pion te winnen maar zijn enige actieve stuk - een paard - komt zo buitenspel te staan, terwijl een horde zwarte stukken over zijn koning heen valt. Johan meent een verdedigingslinie over de zwarte velden op te kunnen bouwen, maar Lennart kan met ongelijke lopers over de witte velden doorbreken. De nazit is leerzaam en leuk. Mocht Lennard zijn baan in het keiharde bedrijfsleven ooit zat worden, dan lijkt docent of publicist een goede optie. (3-0)

"We mogen blij zijn als we hier nog een half puntje weten weg te halen", verklaarde Hans onderweg naar de Crabbehoeve. Dan is René Krul je trawant. Bekend om zijn degelijke en solide spel beantwoordde hij het Schots van Hans met een gambiet. Hans weigerde en bouwde rustig zijn druk op. René moest weer stevig aan de bak om het halfje veilig te stellen. In een toreneindspel met aan beide zijden vier pionnen komen de heren remise overeen. Hans staat weliswaar iets beter maar stelt zich tevreden met dit resultaat:"Winnen kunnen we niet meer en met 300 ELO punten minder kan ik me ook nog verstappen."
(3½ - ½).

De jongens van Dordrecht gaan een ronde verder. Zen out. Wij mogen het 't volgend seizoen opnieuw proberen.
Het bekerteam van SC Dordrecht 04-12-2018 (Foto: Ton Slagboom)

Het bekerteam van SC Dordrecht 04-12-2018

 
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

© Pearl Uyttenhove 13-12-2018 18:53