
In Memoriam | Ons bereikte het droevige bericht dat ons sociëteitslid Paul de Roos op maandag 3 mei jl. is overleden.
Woorden als eigenzinnig, gul, zorgzaam, kunstzinnig, ondeugend, jeugdig, goed, nors, spiritueel, speels en lief worden op zijn rouwkaart gebruikt om Paul te karakteriseren. Van die karaktereigenschappen zullen de leden van De Willige Dame, zijn tegenstanders sinds zijn lidmaatschap in 1998, er vast wel een aantal herkennen.
Schaker Paul de Roos was in zijn jongere jaren van landelijk KNSB-niveau en zat in het Spangen-team met de legendarische Chr. Vlagsma. Daarover wist hij met trots te vertellen. Pakweg een jaar of veertig geleden kon hij gerust zeggen: "Ik blijf net zolang doorgaan met schaken totdat ik kampioen van Dordrecht ben." Dat kondigde Paul dan ook publiekelijk aan.
Het is er echter niet van gekomen. Paul had immers een zeer aanvallende stijl. Hij kon met zijn spel de stelling van zijn tegenstander overspoelen, maar sterke schakers zochten naar en vonden soms een zwakte in zijn verdediging. Paul wist zowel bij schaakclub Dordrecht als bij De Willige Dame toch leuke resultaten te boeken. Bij De Willige Dame speelde hij extern nog jaren in het tweede team.
Paul speelde lange tijd zowel in poffertjessalon Visser bij DWD als bij het lunchschaken in hetzelfde etablissement. Hier, in de voormalige huiskamer van De Willige Dame, is een mooie tekening te vinden van het fraaie pand aan de Groenmarkt 9, waarin de poffertjessalon al sinds 1932 is gevestigd.
Paul de Roos, genoemd naar de apostel Paulus, groeide op in een Nederlands-hervormd gezin. Hij kon vertellen dat er bij hem thuis vaak belangrijk kerkelijk overleg plaatsvond. Onder andere over het nieuwe liedboek dat na vele, vele jaren in 1973 formeel werd gepresenteerd. Hij kon trots melden dat zijn vader op de namenlijst van medewerkers stond. Toch reisde religie als geloof niet met hem mee, hoewel hij bijvoorbeeld wel grote belangstelling had voor de historie van Israël. "Weet je wat het vandaag voor dag is? In het jaar 70 na Christus werd op deze dag de tempel verwoest".
De zoon van hervormd predikant Paulus L. de Roos was eerst gemeenteambtenaar in Dordrecht, maar op een bepaald moment was het voor zijn vrije geest én voor zijn baas beter om een creatievere wereld in te gaan. Zo ging hij schilderen en maakte hij o.a. enkele keren een populaire kalender samen met dichter Jan Eijkelboom. Zijn samenwerking met de stadsdichter heeft zijn bekendheid zeker vergroot.
In de stad was Paul een bekende Dordtenaar. Wie kende Paul niet in het centrum van de stad? Ook in de wat nachtelijker uren. De kunstenaar met zijn onafscheidelijke hoed, een grote dikke sigaar en zijn hond als vaste metgezellen. Toen zijn viervoeter overleed, kwam er een groot artikel in Dagblad De Dordtenaar te staan. Hij liet Loci begraven op de hondenbegraafplaats in Etten-Leur.
We gaan Paul enorm missen.
Bestuur en leden van Schaaksociëteit De Willige Dame,
Het gedicht "Onbetaalde overuren" op de rouwkaart
Paul is ook 19 jaar lang tussen 1992 – 2011 een markante schaker bij Schaakclub Dordrecht geweest.
Uiteraard zullen wij ook aandacht vragen voor zijn overlijden.
Ton Slagboom, adjunct SC Dordrecht.