In Memoriam:
Pierre Smeets


DORDRECHT | Ons bereikte het droevige bericht dat de meervoudig schaakkampioen van Schaakclub Groothoofd en Schaaksociëteit De Willige Dame Pierre Smeets op dinsdag 8 november is overleden.

 

Door Hans Berrevoets en Wim Platje

 
Tussen 1980 en 2011 zorgde Pierre Smeets (1949-2022) voor (schaak)historie in Dordrecht. Hij werd meermalen kampioen van de verenigingen Groothoofd en De Willige Dame dat toen nog speelde in poffertjessalon Visser.

Zijn maatschappelijke loopbaan als psycholoog in de verslavingszorg en later in de gevangenis in Dordrecht vergde ook veel energie. In de gevangenis vormde hij samen met ds. Aage Smilde een bijzonder team, dat mensen weer vertrouwen in een toekomst wilde geven

Pierre kon op bepaalde momenten zijn indrukwekkende schaakniveau tonen en dat ging verder dan de zogeheten ELO-rating. In 1995 won hij de schoonheidsprijs in het internationaal schaaktoernooi van Guernsey. Schaakjournalist Lex Jongsma besteedde er op een zaterdag in de Telegraaf zijn hele rubriek aan. Op het enige Groothoofd Internationaal Toernooi werd hij knap tweede achter de latere internationaal grootmeester Nigel Davies, die hij als enige op remise hield.

Na zijn verhuizing uit Dordrecht naar Den Bosch, in 2011, werd Pierre direct de seniorenkampioen van Brabant.

We verliezen in Pierre een zeer aimabele, vriendelijke oud-speler en kampioen die velen van ons in meerdere opzichten een lesje leerde.

De schaaksfeer in Poffertjessalon Visser was ongeëvenaard

 
Via de links hieronder kunnen jullie verschillende aan het (schaak)leven van Pierre gewijde artikelen bekijken:

Artikel op Schaaksite.nl
Artikel op Dordrecht.net
Artikel op site HMC Den Bosch
Schaakrubriek over Pierre Smeets
Limburg herontdekt Dordtse schaker Pierre Smeets
Pierre Smeets koploper schaaksociëteit De Willige Dame
Pierre Smeets voor derde keer kampioen van schaaksoos Willige Dame
Pierre Smeets naar negen uit negen bij De Willige Dame

© Hans Berrevoets & Wim Platje 15-11-2022 14:33