In Memoriam
Anne Meeldijk


Jaap Mol

In Memoriam | Ons bereikte het droevige bericht dat op dinsdag 7 januari onze zeer gewaar­deerde schaakvriend Anne Meeldijk is overleden.

Juist nu de meldingen omtrent de mogelijkheden tot herstel van zijn ziekte gunstig waren en ook Anne zelf nog recentelijk te kennen gaf met vertrouwen de volgende fase in zijn behandeling tegemoet te zien, treft het bericht van zijn onverwachte overlijden ons des te harder.

Ons medeleven gaat uit naar Annes naasten en familie. Het overlijden van een dierbare gaat altijd gepaard met grote verslagenheid en intens verdriet. Wij wensen hun veel kracht en sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Het In Memoriam voor Anne hieronder is samengesteld uit de bijdragen van Annes vele schaakvrienden.

We zullen hem heel erg missen.
Bestuur en leden van Schaaksociëteit De Willige Dame


Rouwkaart Anne


"Het overlijden van Anne Meeldijk is voor Schaakgroep De Klockelaer een groot verlies. Hij was ruim 10 jaar een vaste en zeer gewaardeerde deelnemer.
Anne was niet alleen een goed schaker maar ook een heel goede schaakvriend. Wanneer hij verloor dan was er nooit een verontschuldigende opmerking als bv. "Ja, maar jij ..." Nee, hij nam zijn verlies, feliciteerde zijn tegenstander en bleef de vriendelijkheid zelf. Overigens, hij verloor weinig, want schaken kon hij.
Wij zullen zijn altijd sportieve, sympathieke en rustige aanwezigheid node moeten missen. Hij laat een erg lege plaats achter.
We wensen zijn vrouw en dochter alle energie die nodig is om zonder man en vader verder te gaan."

Tom van Bokhoven - Schaakgroep "De Klockelaer"


"Wat een verschrikkelijk slecht nieuws. In nagenoeg alle schaakclubs in Dordrecht heb ik met en soms tegen Anne geschaakt. Een ongelooflijk aimabel mens, bij wie de uitslag van een partij duidelijk secundair was ten opzichte van een plezierige avond in een aangename ambiance. Zijn bescheidenheid was kenmerkend en verhulde soms zijn kwaliteiten als schaker die moeilijk te verslaan was. Regelmatig kwam ik Anne met zijn hond Sara tegen in de Elzen als we beiden onze hond uitlieten. We liepen dan samen op en wisselden dan de nodige wetenswaardigheden uit. Zijn overlijden raakt me."

Han van Gorkom - Schaaksociëteit De Willige Dame


"Anne is wellicht de vriendelijkste schaker die ik heb gekend, die veel beter kon schaken, maar het leek er soms op dat hij dat zijn tegenstanders niet wilde aan doen. Ik heb eens een toernooi gewonnen en had toen alleen van Anne behoren te verliezen, maar hij is tot het uiterste gegaan om dat te verhinderen. "Als je zo altijd speelt, kan je zelfs tegen Karpov op", zei ik toen tegen hem. Extern was Anne in mijn herinneringen ook altijd trouw en eens toen ik clubkampioen werd, werd ik nog geveegd door Anne die via open lijnen zijn schaakwil aan me oplegde. Winnen kon hij ook, maar hij verontschuldigde zich dan na afloop. Anne ken ik al als schaker van het team "Het Avontuur" bijna 45 jaar geleden."

Hans Berrevoets - Ere-lid Schaaksociëteit De Willige Dame


"Anne kende ik al heel erg lang en we hebben talloze partijen gespeeld. Ze eindigden heel vaak in remise, want als de stelling na de nodige schermutselingen ook maar enigszins in evenwicht was, dan kon je Anne een remise-aanbod doen dat hij dan vaak heel goedmoedig aannam. Het helemaal doorspelen van een stand tot het 'bittere' einde vond hij helemaal niet leuk en deed hij liever niet ook al kostte het hem dan wellicht weleens een half punt."

Wim Platje - Schaaksociëteit De Willige Dame


Anne Meeldijk 03-10-2017


"Ongelofelijk het bericht van het overlijden van Anne, ik heb menig schaakmoment met Anne beleeft, en dan het bericht: Anne is niet meer. Ik kan het nog niet bevatten. Voor de nabestaanden, mijn hartelijke meeleven met dit verlies."

Ton van der Breggen - Schaaksociëteit De Willige Dame


"Zachtaardig en vriendelijk. Heel lang vrijgezel, toch nog vader geworden. Zeer gewaardeerd door zijn medeschakers."

Kees van Tol - Oud-speler van De Willige Dame, SC Groothoofd en teamschaker


"Tijdens zijn aanwezigheid op donderdagmorgen in de Klockelaer heb ik vele keren tegen Anne mogen schaken. Het waren niet alleen de partijen die belangrijk waren, maar we hebben ook veel gesproken over allerlei zaken zoals Griekenland en vakanties. Vooral Griekenland kwam nogal eens ter sprake. Zo leerde ik Anne kennen als een warm en sympathiek mens. Daarnaast kwam Anne regelmatig op maandagmiddag naar de schaakmiddag bij Ernst Berens. Daar waren we met vier tot zes schaakliefhebbers bij elkaar, waarbij we vooral een gezellige middag beleefden.Ik heb Anne leren kenen als een fijn en goed mens. Wij zullen hem echt missen."

Aart Harms - Schaakgroep "De Klockelaer"


"Het externe spelen van Anne begon voor de Willige Dame in het seizoen '88-'89 als speler van "Team Groothoofd 6". Anne ging dat seizoen ook bij ons intern meespelen, daarvoor speelde ik met Anne in een team voor Groothoofd. In seizoen '90-'91 werden we met Groothoofd 6 kampioen. In '91-'92 gingen we spelen onder de naam De Willige Dame 1 en werden we kampioen in de 4e klasse E van de RSB. Vanaf '92-'93 gingen we met twee teams spelen in de RSB, na toevoeging van de Schaaksoos van Hans Berrevoets. Het zal veel vaker worden genoemd: Anne was een uiterst aimabel mens, een verschrikkelijk aardige kerel, met een eeuwig jongens-uiterlijk."

Cor Paans - Voorzitter Schaaksociëteit De Willige Dame


IM ANNE

Internationaal Meester Anne (Haast)? Was het maar zo. Dit stukje gaat helaas over onze overleden schaakvriend Anne Meeldijk. Schaakvriend? JA, dat zal voor velen gelden en voor mij, na hem ruim 40 jaar gekend te hebben, zeker.

Vlnr: Anne Meeldijk, Rob Klop en Ton SlagboomDie contacten dateren vanaf 1979. De gebroederlijke schaak-connectie Sliedrecht-Dordrecht bestond toen al en Anne was een tijdje lid van SC Sliedrecht. In het 1e team daarvan speelden o.a. vrienden Rob Klop en Ton Slagboom (rechts op de foto. Klik voor een vergroting). Of Anne wilde invallen? Wie, ik….? Je hoort het hem in bescheidenheid zeggen en het werd er niet beter op toen hij zijn bord hoorde: op ‘vier’. Bij Sliedrecht was het gebruikelijk om op hetzelfde bord in te vallen.

Natuurlijk haalde Anne er remise uit, want schaken kon hij: rustig positioneel, zoals iedereen hem ook kende. Het zal vele malen genoemd worden: Anne was de vriendelijkheid in eigen persoon. Met een vleugje droge humor en vaak een gele rakker: een ideale combinatie…

Anne Meeldijk (l) Guernsey 1979In die wilde jaren trokken we er nog wel eens op uit. Befaamd is het uitstapje met 8 man en 2 auto’s naar Guernsey. De rustige mini van John met Jan Willem, Ron en Wim (achternamen bekend bij de redactie..) reed rechtstreeks. De R4 van Ton met Anne, Jan en Jerry vond zijn weg via Parijs, maar daar geen fatsoenlijke slaapplaats. Drie sterren bleek 3 kakkerlakken per kamer te zijn, dus het kwartet zag de ochtendzon in de R4 opgaan. DE lucht (welke?) viel niet te beschrijven.

Door diverse verhuizingen, zowel fysiek als schaakclubs, raakten we elkaar wat uit het zicht. Gelukkig kwamen we elkaar weer wekelijks tegen op de Klockelaer zo’n 3 jaar geleden. Van de 3 partijen die we ooit ‘officieel’ speelden had Anne alle 3 wit, maar was toch ‘al blij’ dat hij gemiddeld de 25 zetten haalden. Het tekent Anne zo treffend, het (wederzijdse) respect zou in deze wereld een voorbeeld moeten zijn voor iedereen.

Laat ik met die troostende gedachte afsluiten dat Anne zijn boodschap nooit verloren zal gaan. Zijn hoop blijft leven.

Ton Slagboom, SC Sliedrecht / SC Dordrecht / SG Klockelaer 10-01-2020


Anne Meeldijk 2013 in Visser's Poffertjessalon


Anne Meeldijk: een heel mooi mens met veel aandacht voor iedereen. Ik heb altijd fijn met hem kunnen praten over van alles.
Hij verstond als geen ander de kunst van het luisteren naar een ander, wat heel erg belangrijk is voor een goede communicatie. Anne: ik zal hem heel erg missen!

Gert Zwartjes - Speler van SC Dordrecht en SG De Klockelaer


"Als in de maand januari het Hoogoven-, respectievelijk het Corus-, respectievelijk het Tatasteel-schaaktoernooi werd gehouden dan maakten wij een afspraak om daar een dag naar toe te gaan. Daar bewaar ik dierbare herinneringen aan. Met de auto er naar toe. Door de tochtdeuren naar binnen en met een kop koffie en een gevulde koek voorzichtig manoeuvrerend richting de Masters.
Af en toe een break voor het commentaar van Hans Böhm of een kop erwtensoep. De partijen volgen via de monitoren. De tijd vloog. Na afloop in een etablissement een hapje eten en dan naar huis. Onderweg nog eens de dag doornemen. Ik zal het missen."

Piet Schuller - Schaaksociëteit De Willige Dame


IM ANNE MEELDIJK

Ik leerde Anne kennen in het jaar 1976, nadat ik in Dordrecht was komen wonen, bij enkele regionale schaaktoernooien. Omdat ik destijds op zoek was naar een schaakclub om mij bij aan te sluiten en ik geen voorkeur had voor Schaakclub Dordrecht, was de aanwezigheid van Anne en John van Waardenberg doorslaggevend om voor Schaakclub Groothoofd te kiezen.

Bij Groothoofd speelden Anne en ik vaak in hetzelfde team en heb ik Anne leren kennen als een constante factor met een fijne persoonlijkheid. Hij was zeker iemand die bij iedereen goed lag en met hem kon je gewoon geen ruzie krijgen, dat was gewoon uitgesloten.

Zo nam ik Anne op 4 oktober 1986 mee naar het grootste eendaagse schaaktoernooi van Europa, dat in Brussel werd gehouden onder de naam Europ Chess, samen met Ruud Leeflang en Jan Molema die inmiddels al weer geruime tijd geleden is overleden. Onderweg in de auto fantaseerden we met zijn vieren of een van ons in de eerste ronden tegen een grootmeester moesten aantreden en als dat zo was hoe lang we dachten het vol te kunnen houden. Immers onder de deelnemers waren een behoorlijk aantal grootmeesters en internationaal meesters, waarvan de namen Korchnoi en Spassky het meest tot de verbeelding spraken. Maar helaas, dat mocht niet zo zijn.

Na zijn Groothoofdtijd koos Anne voor toetreding bij De Willige Dame en hoewel we niet meer voor dezelfde club uitkwamen bleven we schaakvrienden.

Toen in 2015 ik langs kwam bij het Klockelaerschaak om mij aan te melden als lid was het Anne die als eerste opstond en zei dat hij het fijn vond dat wij weer samen konden spelen en haalde herinneringen boven van destijds die bij mij al enigszins waren vervaagd.

Rust zacht Anne, het was een voorrecht je te mogen kennen.

Bert Dobber - SC Groothoofd – SG De Klockelaer – SV Sliedrecht