Hans Nunnikhoven de snelste de beste


Hans Nunnikhoven de snelste de beste

DWD-Snelschaaktoernooi | Deze week was het weer zo ver. Op een zwoele dinsdagavond verzamelden elf fanatieke schakers zich bij de Trinitatiskapel om te strijden voor de felbegeerde titel van snelschaakkampioen van De Willige Dame.

Door Naomi en Tabitha Snikkers


Om de avond vlekkeloos te laten verlopen, had Cor Paans zich al weken van tevoren voorbereid om de beste indelingen te maken die we ooit gezien hadden. Niks kon er meer mis gaan. Na wat gemompel en gemopper over de korte speeltijd, begonnen we aan de eerste ronde. Er werd snel en goed geschaakt en alles verliep zonder problemen. Wel zorgde een opmerking van Willem Weerdesteijn naar Pearl Uyttenhove toe voor de eerste lachbui van de avond. Na discussies over superschaak en mythische wezens, kwam Willem tot de conclusie dat Pearl ook wel wat weg had van een mythisch figuur, namelijk de sater. Willem legde deze link door de korte broek van Pearl, waarin zijn benen op bokkenpootjes zouden lijken. Gelukkig kon Pearl hier ook de humor wel van inzien en hebben we hier de rest van de avond nog smakelijk om kunnen lachen.

Een "Hansje" uithalen

Toen was het tijd voor de topper van de avond. Hans en Johan troffen elkaar in de zesde ronde. Ook deze ronde werd weer waanzinnig gespeeld door Johan Went. Tot Hans Nunnikhoven zijn van vorige week bekende “Hansje” uithaalde; in een verloren stelling speelde Hans net snel genoeg om Johan door zijn vlag te laten gaan. De volgende zet zou hij mat staan. Hierna kwamen Johan en Hans op een gedeelde eerste plek te staan.

Cor Paans - Johan Went Snelschaken 8 mei 2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Cor Paans - Johan Went Snelschaken 8 mei 2018

 

Wanhoopsworst

Cor haalde tijdens zijn partij tegen Naomi Snikkers een minder effectieve truc uit; hij veegde in het heetst van de strijd zijn eigen toren van het bord, om pas naar het eindspel toe zijn fout te ontdekken. Helaas kon de bonustoren hem later niet meer aan de winst helpen, maar het zorgde wel voor gespreksstof voor de rest van de avond.

De worst werd opgediend en Hans was helemaal in zijn sas. Al snel werd deze worst “de wanhoopsworst” (en de Willige Dame werd “de Willige Worsten”. Of was het nou “de Worstige Dame”?) en het werkte als doping voor Hans. Johan liet in zijn partij tegen een weergaloos spelende Anne Meeldijk een puntje liggen en Hans maakte daar dankbaar gebruik van door de koppositie in te nemen. Tabitha Snikkers, Johan en Naomi volgden met een punt achterstand. Toen ook nog de kaas werd uitgedeeld en Hans hier lucht van kreeg, was de boel beslist. Hans zou niet meer verliezen en eindigde op de eerste plek. Tabitha, Johan en Naomi volgden op een gedeelde tweede plek.
Pearl Uyttenhove Snelschaken 8 mei 2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Pearl Uyttenhove Snelschaken 8 mei 2018

 

Toch tien plus één

Ondanks de zorgvuldige voorbereiding van wedstrijdleider Cor, barstte er na de 9e ronde een hevige discussie los over het aantal rondes dat nog zou volgen. Volgens de planning zou de 10e ronde de laatste worden, maar dan zou niet iedereen tegen elkaar gespeeld hebben en zou Johan bovendien benadeeld worden omdat hij dan als enige geen bye zou hebben gehad. Uiteindelijk werd besloten er een gesloten competitie van elf rondes van te maken.
Vlnr. Willem Weerdesteijn, Giel van der Waals en Rob Truijens Snelschaken 8 mei 2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Vlnr. Willem Weerdesteijn, Giel van der Waals en Rob Truijens Snelschaken 8 mei 2018

 

Gelijke lopers

Toch eindigden Johan, Tabitha en Naomi alle drie op de tweede plaats. Omdat deze prijs onmogelijk door drieën te delen was, kwam Cor met het idee van een driekamp met 1 minuut per persoon per partij. Het publiek werd meteen enthousiast en er werd begonnen aan de driekamp. De eerste ronde kwam Johan tegen Naomi. De partij ging zo snel dat er een stelling ontstond die nog nooit iemand eerder gezien had. Johan ging door zijn tijd met twee zwartveldige lopers op het bord.
Erik Brok - Anne Meeldijk Snelschaken 8 mei 2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Erik Brok - Anne Meeldijk Snelschaken 8 mei 2018

 

Surpriseprijs

De tweede beslissingsronde speelde Naomi tegen Tabitha. Ondanks het vlotte spel, kwam er een nette stelling op het bord. Helaas speelde Tabitha net te langzaam, waardoor ze in het eindspel door haar tijd ging, waar Naomi nog 5 seconden op de klok had. Naomi ging er dus uiteindelijk met de geldprijs vandoor. De video van dat 'blitzpartijtje' kun je onderaan dit verslag bekijken!

De verrassingsprijs was voor de zevende plek. Deze prijs werd onder luid applaus in ontvangst genomen door aanstormend talent Erik.
Naomi Snikkers - Tabitha Snikkers Snelschaken 8 mei 2018 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Naomi Snikkers - Tabitha Snikkers Snelschaken 8 mei 2018

 

Alle foto's kun je bekijken via "Intern" ⇒ "Foto's voorjaar 2018".
De eindstand en de uitslagen bekijk je via deze link.

© Naomi Snikkers, Tabitha Snikkers & Wim Platje 09-05-2018 15:33