Team 1: “Remise met een ivoren randje” 4


WEDSTRIJDVERSLAG | Als van iemand wordt gezegd dat hij in een ivoren toren zit of leeft, wil dat zeggen dat hij zich afzondert van het 'gewone leven'.

"Op" een ivoren toren

 

Hij leeft teruggetrokken, of omringt zich alleen met 'zijn soort mensen'. Daarmee wekt hij de indruk zich verheven te voelen boven 'de gewone mensen'. Zij verwijten hem vaak dat hij niet weet wat er écht aan de hand is in de maatschappij of bij andere groepen in de samenleving, en vinden daarom – als hij daar iets over zegt – dat hij geen recht van spreken heeft. De uitdrukking wordt vanaf de negentiende eeuw gebruikt, vaak met betrekking tot kunste­naars, wetenschappers, politici enz. die weinig of geen aandacht hebben voor de gemeenschap, maar zich in hun eigen wereld opsluiten. In het Nederlands is ze voor het eerst op schrift aange­troffen in 1901.

Anno 2017 lijken de excentrieke schakers van weleer verdwenen. In een Ivoren Toren zitten de schakers van tegenwoordig niet meer, maar als er gespeeld wordt gaan ze toch even op in een wereld begrensd door acht bij acht velden en bestaat de rest die wij realiteit noemen daar even niet.

De tegenstander van het eerste team, RSR Ivoren Toren 3, bleek zich in die wereld goed thuis te voelen, want ze boden taai weerstand en lang was het ongewis wat de uitslag van de wedstrijd zou worden. Tijd voor de partijverslagen. Ik zal trachten ze in volgorde van afloop enigszins zinnig weer te geven:

Tabitha Snikkers speelde met zwart tegen de jonge Sebastiaan Janse en maakte er een Siciliaanse partij van. Na een paardmanoeuvre slaagde ze erin om met de dame op b3 een pion te winnen, maar het gevaar van opsluiting van die dame dreigde. Ze slaagde er helaas niet in de juiste zet te vinden om dameverlies te voorkomen en moest rond half tien opgeven. 0-1.

Overzichtsfoto DWD 1 - RSR Ivoren Toren 3 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Overzichtsfoto DWD 1 - RSR Ivoren Toren 3

Edwin van Dongen speelde deze keer aan het eerste bord. Met zwart, tegen Michael Fung, koos hij na e4 voor d5, het Scandinavisch. Edwin vond achteraf, dat hij met Pc6 een fout had begaan. Hij kon geen goed plan meer vinden en de witte stelling speelde zich als vanzelf. Dat werd keepen dus. Nadat alle lichte stukken waren geruild begon Michael op de koningsvleugel te drukken en bracht daar zijn torens in stelling. Edwin pareerde, metselde de h- en de g-lijn dicht en viel een van de torens aan met zijn dame. De toren werd teruggetrokken, maar daardoor kwam de andere toren en prise te staan. Een onverhoeds en bitter einde voor Michael. Het citaat van Schiller: “Liever een einde met verschrikking dan een verschrikking zonder einde”, hield ik als toeschouwer bij de post-mortem in de consis­toriekamer maar wijselijk voor me. 1-1.

Een grieperige Johan Went kreeg met wit Arend Bongers tegenover zich. Het werd de Breyer-variant van de Caro-Kann. Johan ruilde zijn g pion voor de zwarte h-pion en verkreeg aanvalsmoge­lijkheden op de koningsvleugel langs de geopende g-lijn. Arend bouwde een machtig centrum met c5-d5-e5 op en zette Johan, die lang rokeerde, op de damevleugel onder druk. Tegen de klok van elf uur verloor Johan de kwaliteit en moest hij door de dreiging van ver opgerukte pionnen de vlag strijken. 1-2.

Tien minuten later trok Remco van Vaalen, met wit op het tweede bord, de stand weer gelijk door Paul Dekker te verslaan. Beiden hadden hun koningslopers gefianchetteerd. Na ruil van een paard op d5 kreeg Remco de beschikking over het loperpaar en een gevaarlijk pionnenduo op c5 en d5 ondersteund door torens op c1 en d1. De d-pion werd een vrijpion, een loper kwam zich mengen in de strijd en Paul moest opgeven. 2-2.

Paul Dekker en Remco van Vallen (r) (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Paul Dekker en Remco van Vallen (r)

Joop de Jong was na afloop niet tevreden: “Ik had moeten winnen, maar speelde een onnauwkeurige zet”. Met zwart speelde hij een Pirc-verdediging tegen Dick Straathof, waarbij de dames al snel in de doos verdwenen. Beide spelers rokeerden niet en de toeschouwers vreesden even het ergste voor Joop toen zijn pionnenopmars op de damevleugel niet het gewenste resultaat opleverde. Een eindspel met koning en loper en een pion minder voor Joop was echter gemakkelijk remise te houden. 2½-2½.

Om tien uur stonden bij Hans Nunnikhoven, met zwart aan bord vijf, en Maarten van Doorn nog alle stukken op het bord. Hans kreeg het in een Hollandse partij zwaar te verduren. Een wit paard verscheen op e6 en ruilde Hans sterke loper van g7 af. Even later leverde Hans een toren in voor een loper en een pion, maar hij dirigeerde op de koningsvleugel een imposant pionnenfront naar voren. Hans’ remisevoorstel werd door Maarten even met de Ivoriaanse captain besproken en vervolgens werd de vrede getekend. 3-3.

Aan bord zes moest Naomi Snikkers toen wel met wit winnen van Bob Hoos om het eerste team in ieder geval één matchpunt te bezorgen. In een Siciliaanse partij ging het lang gelijk op. Na een algehele afruil resteerde er een eindspel van toren, ongelijke lopers en vier pionnen voor beiden. Ze slaagde erin om op f7 een pion te verschalken en begon vervolgens op de koningsvleugel een ondersteunende opmars met de koning. Maar ook haar klok begon aan een bedenkelijke opmars en ze ging als eerste onder de één minuut bedenktijd. Dan is ze, zoals wij wel weten, vaak op haar best. Ze vlocht waar ze dat kon wat geniepigheden in de stelling, won nog een pion en drukte in de bloedstollende tijdnoodfase ogenschijnlijk ijskoud door naar winst. 4-3.

Overzichtsfoto DWD 1 - RSR Ivoren Toren 3 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Overzichtsfoto DWD 1 - RSR Ivoren Toren 3

Freek Schouten had op bord vier met wit tegen Wouter Scheffer lange tijd meer ruimte na een Indische opening. Op een gegeven moment stond de achterste rij van zwart vol met stukken. Maar het tij keerde. Een gepend paard van Freek kwam om d4 in de problemen en werd drie maal aangevallen. Het kostte Freek de kwaliteit en in de tijdnoodfase kwam hij drie pionnen achter. Weliswaar waren alle zwarte pionnen isolani’s, maar toen Freek ook nog een stuk verloor wikkelde Wouter bekwaam af naar een gewonnen eindspel. De h-pion was niet meer te stoppen. 4-4.

Een puntendeling derhalve voor het eerste team, waar het ontbreken van Arjon Severijnen weliswaar niet als excuus geldt, maar toch wel werd gevoeld.

Klik hier voor de uitslagen. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B" zijn alle andere uitslagen en de stand te vinden.

© Wim Platje 20174 gedachten over “
Team 1: “Remise met een ivoren randje””

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.