Eerste team temt het zwarte paard 2


WEDSTRIJDVERSLAG | Het flinke ratingverschil in het voordeel van het eerste team van de Willige Dame bij de uitwedstrijd tegen HZP Schiedam deed wellicht op voorhand vermoeden, dat een overwinning voor ons eerste team voor de hand zou liggen.

Zoals zo vaak zijn dergelijke bespiegelingen vooraf bezijden de realiteit. Weliswaar werd er uiteindelijk toch met 4½ - 3½ van de Schiedammers gewonnen, maar niet nadat er eerst behoorlijk slag was geleverd.Onderstaand verslag is de optelsom van mijn bewerking van het verslag op de website van HZP, aangevuld met mijn eigen informatie en hetgeen captain Hans Nunnikhoven (HN) over de wedstrijd in zijn verslag schrijft dat hij me toestuurde.

HN: Op maandag 12 december jl. speelden we de belangrijke uitwedstrijd tegen Schiedam. Een team dat qua matchpunten boven ons stond, dus als we bovenin mee wilden draaien, moesten we echt winnen. Vooraf had ik daar ook goede hoop op gezien onze bezetting achter de borden, maar toen ik halverwege de avond langs de borden liep, zag ik toch licht voordeel voor Schiedam.

Arjon Severijnen speelde aan het eerste bord tegen Daniël van Loenen. Daniël kwam wat gedrongen te staan, maar had een veerkrachtige stelling. Na een totale afruil werd het remise. (½ – ½)

Arjon Severijnen (l) en Daniël van Loenen 12-12-2016 (Foto: Frans Groeneweg)

Arjon Severijnen (l) en Daniël van Loenen 12-12-2016

Bij Joop de Jong, die met wit aan het vijfde bord tegen Frans Groeneweg speelde viel de volgende beslissing. De partij was steeds in evenwicht. Joop probeerde een koningsaanval met de dame, maar Frans pareerde. Joop accepteerde vervolgens het remisevoorstel van zijn tegenstander. Na afloop van de partij vonden beide spelers dat Frans iets prettiger stond, maar gezien het ratingverschil was Frans tevreden met remise. (1 – 1)

Inmiddels was al het half elf. Grote ongelukken waren nog nergens gebeurd, maar wel was er overal spanning.

HN: Remco kwam slecht uit de opening en stond met zijn rug tegen de muur. Nam toch een kwaliteit mee in het middenspel en verdedigde zich kranig. Uiteindelijk won hij de partij.

Remco van Vaalen trof met zwart aan bord twee invaller Hans Schrumpf. Het ratingverschil tussen beide spelers betekende dat Remco statistisch gezien 98% kans had om te winnen. Hans vermeldde na afloop dat hij twee zetten had verwisseld en daardoor de kwaliteit achter kwam. Hans hield nog lang stand. Remco viel aan op de koningsvleugel en na afruil won hij de partij. (1 – 2)

Hans Nunnikhoven (r) 12-12-2016 (Foto: Frans Groeneweg)

Hans Nunnikhoven (r) 12-12-2016

HN: Zelf verloor ik de controle in een leeuwopening van mijn tegenstander. Pionnetje na pionnetje werd weggesnoept en uiteindelijk verloor ik de partij. Bijna gelijktijdig met Pearl die zich in een vork vergiste en een stuk achter kwam. Joop en Arjon waren toen al klaar en hadden remise gespeeld in vrij oppervlakkige partijen.

Hans Nunnikhoven speelde aan bord zeven met wit tegen Cees Verhagen. Cees had met twee torens een sterke aanval via de open d-lijn. Zwart kwam binnen op de tweede rij om daarna met vrijwel al zijn stukken aan te vallen op de koningsvleugel. De pion op g2 voor de witte koning kwam in grote problemen. Hans kwam materiaal achter en gaf op. (2 – 2)

Zo werd de stand derhalve weer gelijk getrokken en kwam HZP zelfs op voorsprong. Om elf uur was de stand in de partij tussen Pearl Uyttenhove met zwart aan bord acht en Daan van Loenen nog ongeveer gelijk, maar daarna trok Daan ten aanval. Hij zou materiaal veroveren via een paardvork en Pearl gaf op. (3 – 2)

HN: Het was zo’n avond waarop verloren stellingen omgebogen zouden worden naar winst of uiteindelijk in remise zouden verzanden. Heel lang stonden we met 3-2 achter. Drie partijen waren toen nog bezig, waarbij ik onze uiteindelijke winst absoluut niet zag aankomen. Edwin speelde de regelmatigste partij van de avond, won een pion in het middenspel, bouwde dit rustig uit en won waardoor het 3 - 3 stond.

Edwin van Dongen (l) versloeg Aad Juijn 12-12-2016 (Foto: Frans Groeneweg)

Edwin van Dongen (l) versloeg Aad Juijn 12-12-2016

Edwin van Dongen had wit aan het derde bord tegen Aad Juijn. In het middenspel hadden beiden twee torens, de dame, een paard en zeven pionnen. Aad besloot een pion te offeren en kreeg inderdaad enig initiatief, maar moest dat weer uit handen geven. Edwin combineerde zich vervolgens knap naar de overwinning. (3 – 3) Zie onderstaande stelling: Wit is aan zet en vindt (natuurlijk) de winnende voortzetting. Jullie ook? Ik kom er later nog op terug.

Freek Schouten had aan het zesde bord de zwarte stukken tegen Theo van Zessen. Beiden kwamen in deze partij in tijdnood. Theo dreigde op de koningsvleugel. Freek ruilde de dame van Theo voor twee torens. Theo had nog steeds het initiatief en een pion meer, maar inmiddels hadden beiden nog maar ongeveer één minuut bedenktijd, zodat er remise werd overeen­gekomen. (3½ – 3½)

HN: Freek stond slecht en Johan was gewoon afwachten. Johan had een loper tegen twee pionnen, maar het was zeker in het begin niet duidelijk of dit te winnen was. Uiteindelijk won Johan door zetdwang de partij en bijna gelijktijdig bood de tegenstander van Freek remise aan. Freek had vele zetten met zijn dame en koning de stelling gesloten weten te houden tegen twee torens van zijn tegenstander. Freek accepteerde de remise maar wat graag en zo wonnen we nipt en blijven we bovenin meedraaien.

Freek Schouten (l) en Edwin van Dongen 12-12-2016 (Foto: Frans Groeneweg)

Freek Schouten (l) en Edwin van Dongen 12-12-2016

Het was Johan Went tenslotte die de winst voor de Willige Dame veilig stelde. Aan bord zes speelde hij met zwart tegen Andries Schukking. In het middenspel kwam Andries de kwaliteit voor, maar Andries ging in de fout: na afruil had hij een toren en zeven pionnen en Johan had een toren, een loper en vijf pionnen. Na verdere afruil had Andries vier pionnen en Johan twee pionnen en een loper, die echter het hoekveld niet bestreek. Johan won de partij uiteindelijk en na afloop was Andries kwaad op zichzelf. Hij wilde er niet eens over praten of hij het eindspel remise had kunnen houden, hij had willen winnen.

Bij Het Zwarte Paard was men van mening, dat men De Willige Dame had laten ontsnappen... Het is in ieder geval geen walk-over geweest.

HN: In februari spelen we de volgende wedstrijd en ik wens iedereen alvast fijne feestdagen.

Belangrijker wellicht is het feit dat concurrent Dordrecht 2 het in eigen huis tegen Erasmus 2 niet heeft kunnen bolwerken. Zij verloren met dezelfde cijfers. Hierdoor scheidt slechts een half bordpunt beide teams aan de kop van de voorlopige ranglijst.

Klik hier voor de uitslagen. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B" zijn alle andere uitslagen en de stand te vinden.

© Wim Platje 20162 gedachten over “
Eerste team temt het zwarte paard”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.