“Eerste team lijdt virusverlies in ronde 2” 2


Gelukkig zijn er nog leden die niet in de agenda op de website kijken...
WEDSTRIJDVERSLAG | Het was coronair gezien een slechte dag voor het eerste team van De Willige Dame in de eerste thuiswedstrijd van de RSB-competitie 2021-2022 tegen Onésimus 1.

 

Door Wim Platje

 
Maar liefst vier vaste spelers van het eerste team moesten vanwege diverse uiteenlopende en aan Covid-19 gerelateerde redenen verstek laten gaan. Dat betekende een ratingverlies van gemiddeld 1758 punten per afwezige. Voor drie van de vier absenten kon een vervanger worden geregeld, maar er dreigde al een reglementaire nul doordat we maar zeven spelers op de been konden brengen.

Gelukkig kwam Rob Truijens nog op tijd om, naar hij dacht, in de interne competitie te komen spelen. Gelukkig zijn er nog leden die niet altijd in de agenda op de website kijken. Rob werd dus in den kraag gearresteerd en zonder pardon aan het eerste bord vastgeklonken. Dat het ratingverschil met zijn tegenstander 539 punten was hebben we niet direct gezegd, maar dat zou Rob waarschijnlijk ook helemaal niet hebben uitgemaakt. Over de beide teams gerekend keken de spelers van DWD 1 tegen een gemiddeld ratingverschil van 270 punten aan.

Er lag dus een lastige wedstrijd in het verschiet en dat terwijl men bij Onésimus achteraf op de website schreef: "Vooraf keken we tegen deze wedstrijd op. Een aantal seizoenen geleden was De Willige Dame nog bemand met drie spelers met een 2000 + rating en kregen we met 6½ - 1½ klop."

(Vanwege het ontbreken van foto's van de wedstrijd, behalve de onderstaande, is het foto-archief geplunderd)

Overzicht speelzaal DWD 1 - Onésimus 1 09-11-2021 (Foto: Speler Onésimus)

Overzicht speelzaal DWD 1 - Onésimus 1 09-11-2021

 

Damevangst

 
Helaas was er veel te vroeg sprake van een opgave aan onze kant. Door een onoplettendheidje van Han werd diens dame gevangen en konden we de eerste nul in ons nadeel noteren. (Han van Gorkom (z) - Cees Schoolenberg (w) 0-1)

Nick Kimenai verloor zijn c-pion. Hij hield goed stand, maar in de afwikkeling naar het eindspel ging er iets niet helemaal goed. Je mag ook wel zeggen dat er iets helemaal niet goed ging. Ondanks dat beide spelers tegen het einde van de partij twee torens hadden kon de Onésimusspeler zijn materiële plus van dat ene pionnetje uitbuiten. (Nick Kimenai (w) - Marcel van der Linden (z) 0-1)

Han van Gorkom 19-03-2019

Han van Gorkom 19-03-2019

 

Verwisselzetten

 
Wim Platje viel verdienstelijk in aan het zesde bord en bracht het eerste (en tevens laatste) halfje voor De Willige Dame op het scorebord. Van het ratingverschil van 375 punten was deze avond niets te merken. Via zetverwisseling ging de opening van het Frans over in de Alapin-variant van het Siciliaans. Gedurende de partij had Wim enig initiatief, maar veel bereikte hij niet. Na het ruilen van twee lichte stukken en de dames kondigden zich nog meer afruilen aan en Wim besloot daarom remise aan te bieden, wat door Henk Henderson werd geaccepteerd. (Wim Platje (w) - Henk Henderson (z) ½-½)

Wim Platje 26-09-2017

Wim Platje 26-09-2017

 

Secretariële fout

 
Hans Nunnikhoven speelde tegen Onésimus-secretaris Wijnand Rijnders. Het werd een variant van het dame-pionspel die bekend staat als de Torre-aanval. Na een gelijkopgaande opening blunderde Wijnand geheel onverwacht, zomaar ineens, plotseling en pardoes een kwaliteit weg en even later zou er bij voor hem slechte stelling ook nog een pion verloren gaan. Dat vond Wijnand te veel van het goede en zo werd Hans weer eens de rots in de branding, die met de tussenstand van 1½-2 de hoop op een acceptabel resultaat weer even terugbracht. (Hans Nunnikhoven (z) - Wijnand Rijnders (w) 1-0)

Hans Nunnikhoven 16-05-2017

Hans Nunnikhoven 16-05-2017

 

Hoeheetienou?

 
Van de partij van Fons Claessen meen ik me alleen maar te herinneren dat tegenstander Murdoch Mac Lean op een gegeven moment alle pionnen nog bezat, terwijl Fons er al drie achter stond. Hij kan ze natuurlijk ook bewust geofferd hebben, maar het ratingverschil van 526 punten doet anders vermoeden. Het was duidelijk, dat Fons in Murdoch deze keer een te sterke tegenstander trof. (Fons Claessen (w) - Murdoch Mac Lean (z) 0-1)

Ook voor Cor Paans was er deze keer geen eer te behalen. Hij trof in Thijs de Korte niet alleen een oud-Dordtenaar zonder rating, maar ook iemand die als nieuwkomer bij Onésimus furore maakt in de interne competitie. Dat moet dan wel een goede schaker zijn. In een nieuwsbericht op de website van Onésimus lezen we dat het nieuwe lid Marijn de Korte in zijn eerste bondswedstrijd vanuit een Hollandse Stonewall zijn tegenstander overklaste. Marijn? Deze Marijn heet officieel bij de RSB toch echt Thijs. Beetje raar? Geen idee... Cor zal het met de typering van de partij zeker niet eens zijn, want als Thijs-Marijn heel even niet alert was geweest, dan had hem dat volgens Cor zomaar een stuk kunnen kosten. (Cor Paans (w) - Thijs de Korte (z) 0-1)

Fons Claessen 03-10-2017

Fons Claessen 03-10-2017

 

Schaakabbatoir

 
Rob Truijens is altijd een taaie tegenstander en hij hield aan bord één tegenstander Anton Moolenaar dan ook lang bezig. Natuurlijk was het verschil in sterkte getalsmatig gezien erg groot, maar Rob weigerde zich als een lammetje, of een makke schapenkop als u wilt, naar het schaakabbatoir te laten voeren. Uiteindelijk moest Rob na stukverlies wel in de nederlaag berusten, maar er was allerwegen respect voor zijn hardnekkig verzet en zijn grote inzet. (Rob Truijens (z) - Anton Moolenaar (w) 0-1)

Tenslotte moest na lange strijd ook John van Waardenberg met nul punten de arena verlaten. De stelling was moeilijk te spelen, vooral omdat John niet had kunnen rokeren. Een ver opgerukte vrijpion van Johns tegenstander begon steeds meer een belangrijke factor in de partij te worden. Tot laat in de avond en met nog maar weinig tijd over trachtte John er op zijn minst nog een halfje uit te halen, maar het mocht uiteindelijk niet baten. (John van Waardenberg (z) - Taco Albers (w) 0-1).

Rob Truijens 27-11-2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je na verwerking door de competitieleider van de RSB door hier te klikken: Ranglijst en uitslagen Klasse 2C.

© Wim Platje 18-11-2021 21:53


2 gedachten over “
“Eerste team lijdt virusverlies in ronde 2””

Reacties zijn gesloten.