Eerste team: “Houtjes tellen”


Houtjes tellen
WEDSTRIJDVERSLAG | Het eerste team van De Willige Dame mag dit seizoen proberen het door de degradatie verloren gegane terrein te herwinnen. Het behalen van het kampioenschap of een promotie naar de hoofdklasse is het doel.

 

Door Wim Platje en Edwin van Dongen

 

Wel jammer, dat meteen al in de eerste wedstrijd tegen het altijd sterke Schaakge­nootschap Overschie (SGO) begonnen moest worden met twee invallers. Dat bleek achteraf dan ook meteen weer niet zo jammer aangezien die zich duchtig weerden en anderhalve punt aan het teamtotaal konden toevoegen.

Een wedstrijdverslag mocht ik helaas niet ontvangen, maar met enig improvisatievermogen slaagde ik erin om toch een bericht van deze wedstrijd te maken, daarbij dankbaar gebruik makend van het verslag dat Arnout van Kempen schreef op de website van SGO en dat ik voor deze gelegenheid heb bewerkt. Lees vooral ook de door Edwin van Dongen ingestuurde anekdote over een voorval in de laatste partij van de avond, die tussen John van Waardenberg en Ruud-Jan Kloek, aan het eind van dit verslag.

Ongebruikelijke opening

Bord 1: Remco van Vaalen - Erik Brandenburg. Remco trof in Erik Brandenburg een tegenstander van ongeveer gelijk kaliber. In de opening speelde Remco een wat minder actieve zet en in een scherpe stelling kan dat net noodlottig zijn. Erik speelde origineel tegen, maar kwam desondanks een pion achter. Wel bezat hij een geweldig pionnenfront op de damevleugel. Remco moest proberen te counteren op de koningsvleugel. Dat lukte aardig, want het vereiste heel wat nauwkeurig denkwerk van Erik om zijn voordeel in winst om te buigen. Uiteindelijk had Erik een zwarte vrijpion op c2 gekregen en verder stonden nog enkele pionnen en alleen de dames op het bord. Dan is er natuurlijk een groot risico op eeuwig schaak. Erik manoeuvreerde zijn koning echter zodanig dat wit geen schaakjes meer had en moest opgeven.

Bord 2: Marcel Terluin - Freek Schouten. Freek zorgde met zwart voor een ongebruikelijke opening. Het leek in eerste instantie voor Marcel allemaal wel aardig te gaan, maar het resulteerde voor hem in een mindere stelling met een pion minder. Na een blunder ging het snel en moest Marcel de vlag strijken.

Krijgsraad voorafgaand aan SGO-1 - DWD-1 (1) 12-10-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Krijgsraad voorafgaand aan SGO-1 - DWD-1 (1) 12-10-2018

 

Meevallertje

Bord 3: Hans Nunnikhoven - Han Smit. Hans kwam na de opening ongeveer gelijk te staan. Rond de 20e zet overzag Han dat er een stuk instond. Dat werd geslagen en Han gaf meteen op.

Bord 4: Arnout van Kempen - Edwin van Dongen. Na de opening was er voor beide spelers geen vuiltje aan de lucht. Rond zet 23 lag het initiatief bij Edwin en moest Arnout gaan verdedigen. Op zet 38 kon Arnout een toren op de zevende rij krijgen. Met een geniepig zetje (f5) maakte Arnout ruimte vrij voor zijn dame die op veld d2 stond. Edwin pakte het pionnetje met de zwarte dame en toen was het opeens over. Op zet 43 volgde dus Dd2-h6 en zwart zou mat gaan op h7 of g7. Een meevallertje voor de speler van SGO.
Hans Nunnikhoven (Foto van 2 januari 2018)

Hans Nunnikhoven (Foto van 2 januari 2018)

 

Wonderlijke potremise

Bord 5: Wim van Dijk - Daan Smit. Beide heren speelden een leuke partij om te zien. Maar voor Daan minder leuk om te spelen. Na diens f7-f5 volgde o.a. La5 en werd de dame verjaagd van d8 naar veld d7. Wim zette sterk voort. Na Lc4 met schaak moest de koning naar veld h8 en kwam er ook nog een wit paard op e6 te staan. Na ruil op g7 kwam de zwarte koning in de penning te staan van de loper die werd teruggespeeld naar c3. Hierna moest Daan creatief gaan counteren om remise te maken. Met een schijnoffer op f3 kon Daan het ergste voorkomen. Ook een zevende-rij-probleem moest worden opgelost. Maar hierna werd het op een wonderlijke wijze potremise.

Bord 6: Jeroen van der Meer - Johan Went. Jeroen won op een zeer degelijke wijze. Johans' manier om de dames te ruilen leverde hem een zwakke dubbelpion op f4 op. Deze zwakte werd systematisch uitgebuit en Jeroen stond in het eindspel ergens drie pionnen voor.
Krijgsraad voorafgaand aan SGO-1 - DWD-1 (2) 12-10-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Krijgsraad voorafgaand aan SGO-1 - DWD-1 (2) 12-10-2018

 

Rotavond

Bord 7: John van Waardenberg - Ruud-Jan Kloek. Ruud-Jan speelde weliswaar een goede partij, maar het einde bezorgde hem een rotavond. In tijdnood beging Ruud-Jan een blunder en moest hij helaas opgeven. Deze winst van John leverde De Willige Dame een gelijkspel op.

Bord 8: Aad Everwijn - Pearl Uyttenhove. Pearl kwam iets minder te staan, maar Aad moest in het middenspel genoegen nemen met remise, doordat een slimme paardzet van Pearl de toren wegjoeg naar een minder goed veld.
Pearl Uyttenhove (Foto van 16 januari 2018)

Pearl Uyttenhove (Foto van 16 januari 2018)

 

Optimistisch

Edwin van Dongen maakt dit verslag compleet. Hij schreef: "Nog een leuke anekdote vanuit de uitwedstrijd van het eerste team: John van Waardenberg was in de laatste partij nog bezig terwijl we al tegen een 3-4 achterstand aankeken. John bood in mindere stelling met een kwaliteit achter remise aan. Waarop de tegenstander hardop zei: “Nou, dat lijkt mij wel wat optimistisch.” John viel vlak daarna de dame van de tegenstander aan en deze zag dat niet. Dus John pakte een volle dame en haalde zo een matchpunt binnen. Mij leek het ook wel optimistisch. Op de terugweg naar Bergen op Zoom vertelde Freek mij nog het verhaal achter de, in Dordrecht bekende, even mooie quote: “Kun jij wel houtjes tellen?”. John, nog bedankt voor het matchpunt!"
John van Waardenberg (Foto van 6 maart 2018)

John van Waardenberg (Foto van 6 maart 2018)

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Wim Platje 25-10-2018 19:33