Eerste team: “Heen en weer, heen en weer…”


Heen en weer

WEDSTRIJDVERSLAG | Met Hans Nunnikhoven en zijn jongens gaan we op weg naar Het Potlood in Spijkenisse voor de laatste ronde van de promotieklasse die traditioneel centraal wordt gespeeld. In de 'thuiswedtrijd' tegen Charlois-Europoort 3 moeten we dan wel beide matchpunten binnenhalen om nog een kans te maken op handhaving in de promotieklasse. Moerkapelle 1 moet dan wel van Erasmus 1 winnen en dat behoort tot de mogelijkheden. In dat geval mag Erasmus 1 het 't komend seizoen in de eerste klasse proberen.

Door Pearl Uyttenhove


Alles is dus nog mogelijk en vol goede moed treedt DWD2, versterkt met Remco van Vaalen, Hans Nunnikhoven, Edwin van Dongen, Freek Schouten, Arjon Severijnen en Johan Went, aan in Spijkenisse. Correctie, we hebben het hier over DWD1 versterkt met Cor Paans en Willem Weerdesteijn, basisspelers van DWD2. 🙂 Het verhaal is bekend: De Willige Dame 1 heeft kwaliteit genoeg in huis, maar slaagt er al het hele seizoen niet in om met de sterkst mogelijke opstelling te komen. Alleen tegen Nieuwerkerk 1 wisten Hans Nunnikhoven en de zijnen het volle pond binnen te halen. Krimpen 2 ontsnapte met een blauw oog en Charlois 4 en Erasmus 1 wisten te stunten. Moerkapelle 1 won miniem van ons en Overschie 1 hoort duidelijk niet in de promotieklasse thuis maar in de KNSB.

Dordts onderonsje

Na de groepsfoto buiten gaan we de van twee seizoenen geleden bekende speelzaal - helaas degradeerden we toen - van binnen bekijken. De jongens van Charlois-Europoort 3 melden zich, net als Angelique Osinga en haar ploeg (Charlois 4). Teamleider Gijsbert Kamerman: "Voor wie ben jij vandaag, Pearl? :-)" "Ik ben 363 per jaar pro Charlois Europoort, vandaag niet." Gijsbert heeft zijn sportieve plicht serieus genomen en presenteert een ploeg met minimaal 1900 ELO per persoon, het wordt een leerzame avond voor Cor en Willem. Ook Angelique Osinga heeft een sterke ploeg meegenomen naar Spijkenisse; de strijd tegen het reeds gedegradeerde Nieuwerkerk 1 mag geen problemen voor ze opleveren.

De acht teams worden neergezet en de schaakstrijd kan beginnen. De strijd aan de staartborden is een Dordts onderonsje waarin Cor Paans (8, wit) het tegen routinier Melvin Holwijn mag opnemen en Willem Weerdesteijn (7, zwart) de strijd met Victor van de Wetering mag proberen. Aan beide borden heeft de Oude Dame ruim 400 ELO overwicht. Maar zowel Cor als Willem kunnen nog wel eens voor een verrassing zorgen. Zo wist Willem tegen Erasmus 1 een 2000 plusser op remise te houden. Aan 6 treft Wim van Dijk de oerdegelijke Carel Vredenborg. Edwin gaat voortvarend van Bird via Fromm en Aangenomen Koningsgambiet naar het Geweigerd Koningsgambiet en komt met een klein maar duurzaam voordeel uit de opening. Een geïsoleerde dubbelpion op d4 en d5 plus het loperpaar houden de zwarte stelling in hun greep. Maar is het voldoende voor winst? Aan 5 krijgt Hans Nunnikhoven (zwart) tegen Cor De Wit een gesloten spel op het bord. In een positionele strijd heeft Hans een betere pionnenstructuur en Cor een open b-lijn.
DWD-1 voor aanvang van de laatste ronde 11-04-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

DWD-1 voor aanvang van de laatste ronde 11-04-2018

 

Zwaargewicht

In de kantine blijkt dat onze website ook in Spijkenisse met plezier wordt gelezen. Dus gaan we nog meer ons best doen. Aan bord 4 treft Arjon de positionele zwaargewicht Marcel den Bleker. Arjon heeft ontwikkelingsvoorsprong en meer ruimte om te manoeuvreren. Een blik op de andere wedstrijden: De jongens van Overschie 1 zitten relaxed achter de stukken. Het kampioenschap kan ze nauwelijks nog ontgaan, vooral ook omdat Krimpen 2 duidelijk de underdog is. Bij Erasmus 1 - Moerkapelle 1 zien we de verbeten trekken op de gezichten van de spelers van Erasmus. Ze vechten voor handhaving, want bij een overwinning van De Willige Dame 1 op Charlois Europoort 3 wordt het voor hen heel eng. Moerkapelle heeft slechts zijn sportieve plicht te doen en van dit zwakkere team te winnen... Bij Charlois 4 duikt waaratje Peter Kemner op achter de witte stukken. "Ja man, ik kwam dus als supporter en toen zette Angelique me op het formulier." Peter is als een van de eersten klaar (remise) en in de post-mortem geeft zijn tegenstander Jeroen Eijgelaar hem een lesje in positiespel:"En wederom is mijn paard sterker dan jouw loperpaar, maar toch wil je niet ruilen." "Pearl, zeg er eens wat van!" "Hoe heb je het zover laten komen, Peter?" Peter: "Dit is de analyse." Jeroen: "Gelukkig wel, voor jou."
DWD-1 (l) - Charlois-Europoort 3 11-04-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

DWD-1 (l) - Charlois-Europoort 3 11-04-2018

 

Engelse oorlog

Aan bord 3 neemt Johan Went het tegen Gijsbert Kamerman op. Na ruil op f6 heeft Johan het loperpaar, een dubbele f-pion en een open e-lijn. Gijsbert heeft ontwikkelingsvoorsprong en rokeert lang. Is het zwarte stukkenspel voldoende om Gijsberts agressie te keren? Remco bouwt aan bord 2 met de formatie c4-d4-e3 tegen de formatie c6-d6-e5 van Jesus Canedo. Na dameruil krijgt Remco een vrijpion op d5 ondersteund door het loperpaar. Freek Schouten stelt tegenover het Engels van Henk van der Velden de Noordzee Opening (1.c4, f5). Winnen de Hollanders ook de vijfde Engelse oorlog?
De eerste beslissingen vallen aan de staartborden. Willem houdt in het Siciliaans zijn koning op e8, neemt een paar foute strategische beslissingen en krijgt een enge aanval op zijn nek. Tactische verwikkelingen kosten hem een volle toren en de vrijpion op f4 kan hem niet redden. Hij bezwijkt onder Victors aanval (0-1). Ook Cor Paans moet het hoofd buigen. Melvin is veel te sterk voor hem. In het Engels neemt Cor te veel risico, rokeert niet en verliest eerst de c-pion en daarna de b-pion zonder dat daar ook maar enige compensatie tegenover staat. Als hij in het toreneindspel in zetdwang komt, vindt Cor het mooi geweest (0-2). Dan gaat het bij Hans aan bord 5 helemaal mis. In een stelling die volgens Cor de Wit "niemand had mogen winnen" geeft Hans de witte stukken iets te veel ruimte, waardoor die pionnen kunnen gaan rapen (0-3). Met taai verdedigen neutraliseert Carel het witte initiatief en Edwin gaat akkoord met remise (½-3½). Marcel den Bleker blijkt ook een ondoorbringbare barrière te hebben opgebouwd tegen Arjon (1-4).
Vlnr: Freek, Remco, Johan en Arjon 11-04-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Vlnr: Freek Schouten, Remco van Vaalen, Johan Went en Arjon Severijnen 11-04-2018

 

DWD-exit

De spanning bij Erasmus 1 is ondertussen te snijden. Met remises aan de staartborden neemt de druk op de overige zes spelers toe. "We hebben een overwinning nodig hoor!" "Sorry, meer dan een halfje zat er gewoon niet in." Dan gloort de hoop bij de acht uit Rotterdam Noord als ze door krijgen dat een stunt van De Willige Dame 1 tegen Gijsbert Kamerman en zijn jongens er niet meer in zit. Hangt het degradatiespook wederom boven Hans Nunnikhoven en zijn ploeg?

En dan gaat het snel. Terwijl Cor de Wit in de kantine aan Hans Nunnikhoven uitlegt wat er voor Hans mis ging in hun onderlinge partij, vallen de beslissingen aan de drie topborden in de strijd tussen de Willige- en de Oude Dame. Gijsbert beukt vernietigend door Johans verdediging heen en stuurt de Dordtenaren daarmee terug naar klasse 1. Johan:"Het is duidelijk, de promotieklasse is een beetje te zwaar voor ons gebleken." Remco probeert het nog wel, maar Jesus haalt met mooi verdedigend schaak het halve punt binnen (1½-5½). De ploeg van Erasmus haalt opgelucht adem nu Charlois-Europoort 3 hun degradatieconcurrent (De Willige Dame 1) de deur naar de uitgang van de promotieklasse heeft gewezen. De testosteronspiegel bij het reeds bij aanvang gedegradeerde Nieuwerkerk 1 lag al niet zo hoog. Met een regelmatige overwinning laten Angelique Osinga en haar jongens (Charlois-Europoort 4) zien waarom zij op de derde plaats horen. En toch is Charlois-Europoort net zo'n leuke informele club als De Willige Dame. Je hoeft helemaal geen stresskip te zijn om goed te kunnen schaken. Nee, ik ben Freek niet vergeten. Freek en Henk trekken aan bord 1 aan het initiatief. Freek doet dat net iets harder dan Henk die daarmee zijn meerdere in Freek moet erkennen, dat wil zeggen deze avond. (2½-5½). Onder het genot van een paar pinten spelen de jongens van Overschie 1 hun kampioenswedstrijd tegen Krimpen 2 uit. Hun vakantie in de promotieklasse zit er op en ze moeten komend seizoen weer vol aan de bak in de derde klasse KNSB.
Vlnr: Hans, Edwin, Willem en Cor 11-04-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Vlnr: Hans Nunnikhoven, Edwin van Dongen, Willem Weerdesteijn en Cor Paans 11-04-2018

 

Zelden basis-acht

Komend seizoen mogen we het dus weer in de eerste klasse proberen, wellicht met een stadsderby tegen Dordrecht 2. Waren we bij voorbaat kansloos? Welnee. We hadden reële kansen tegen Erasmus 1, Moerkapelle 1, Charlois Europoort 4 en Krimpen aan den IJssel 2. Maar de bordjes vielen steeds net aan de voor ons verkeerde kant en de tegenstanders liepen zo glunderend met de buit weg. Met elke wedstrijd trad het eerste steeds met minimaal twee invallers uit het tweede team aan, tegen Krimpen 2 zelfs met de vier zwakste spelers van het tweede als invaller. De kloof in speelsterkte tussen het eerste en het tweede team is groot, dit jaar nog te groot voor handhaving in de promotieklasse. Maar een paar wedstrijden tegen sterke spelers zijn goed voor je schaakontwikkeling. Komend seizoen kunnen Willem Weerdesteijn, Cor Paans, Fons Claessen en Han van Gorkom ons nog verrassen.
DWD-1 (r) - Charlois-Europoort-3 11-04-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

DWD-1 (r) - Charlois-Europoort-3 11-04-2018

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Promotieklasse".

Alle foto's kun je bekijken bij "Extern" ⇒ "Foto's 2017-2018".

© Pearl Uyttenhove & Wim Platje 18-04-2018 17:47