Eerste team DWD: “Rebus-telegram”


..waardoor hij zo op het oog eeuwig schaak en dus remise miste..
Rebus deel 1
WEDSTRIJDVERSLAG | Telegram -(stop)- Aan: Allen -(stop)- Zondag 10 november -(stop)- Nog steeds niets vernomen uitslag eerste team -(stop)- Geen e-mail -(stop)- Geen telefoon -(stop)- Voorspelt niets goeds -(stop)- Website RSB bekeken -(stop)- Opgezocht competitie Klasse 1B -(stop)- Oei! -(stop)- Onheil -(stop)- Wim P.

 

Door Wim Platje

 
Telegramstijl beperkt zich tot de hoogst noodzakelijke woorden. Omdat vroeger bij volbetaalde telegrammen per woord betaald werd was het zaak de tekst zo kort mogelijk te houden. Ik bedenk ineens, dat als we geen woorden maar begrippen zouden schrijven de teksten korter zouden zijn. Maar bij nader inzien kleven er toch wel wat bezwaren aan. Emoji's bijvoorbeeld, lijken me daarvoor niet geschikt, tenzij je een bericht wilt sturen dat alleen emoties bevat. Maar wat er dan werkelijk aan de hand is blijft toch enigszins in het ongewisse vrees ik.

Pictogrammen dan? Over spellingsfauten hoef je je dan geen zorgen te maken en wellicht kun je daarmee wel eenvoudige berichten in verkorte vorm overbrengen, maar ik ben bang dat dat voor ingewikkelde boodschappen een stuk lastiger is. Dat je een voorhofdsholteontstekingsbehandeling moet ondergaan bijvoorbeeld, lijkt me vrij moeilijk over te brengen in een tekeningetje.

Misschien zou het schrijven van rebussen een oplossing kunnen zijn? Dat lijkt me ook erg bewerkelijk. Maar wel aardig om eens te doen. Los de rebus bovenaan dit verslag en die hieronder maar even op, voeg de boodschappen samen en dan weet je meteen hoe de wedstrijd tussen Moerkapelle 1 en De Willige Dame afliep.

Laten we het dus toch maar bij woorden houden om het wedstrijdverslag de wereld in te schoppen:

 

Gelijk gestart

 
Op vrijdagavond 8 november 2019 werd de tweede wedstrijd van het eerste team gespeeld tegen SV Moerkapelle 1 in de gelijknamige plaats. Op 1 november waren er twee wedstrijden vooruit gespeeld.

Remco van Vaalen was in zijn partij aan het eerste bord tegen Gerard van Ommeren remise overeengekomen en Hans Nunnikhoven had aan het vierde bord het punt gedeeld met Maarten Vroegindeweij, zodat de wedstrijd tussen de overgebleven zestallen van start ging met een stand van 1-1.

Remco van Vaalen 19-03-2019

Remco van Vaalen 19-03-2019

 

Gelijk gebleven

 
Edwin van Dongen, volgens verslaggever Arno Luinenberg in zijn verslag op de website van Moerkapelle de sterkste speler van de Willige Dame van die avond werd aan het tweede bord geneutraliseerd door de even sterke Wouter Vroegindeweij. De partij eindigde in remise. 1½-1½

Edwin van Dongen 19-03-2019

Edwin van Dongen 19-03-2019

 

Gelijkgetrokken

 
Invaller Han van Gorkom kreeg aan bord acht in Arno Luinenburg 200 ratingpunten meer tegenover zich. Arno kreeg vanuit de opening winnend spel en won een toren die hij na enige verwikkelingen moeiteloos hield. Om kwart over tien was het voor Han gedaan. 2½-1½.

Seconden later trok Pieter Sandijck aan bord zeven echter de stand weer gelijk. Na een scherpe opening verloor Marcel de Haan materiaal en was het punt voor Pieter. 2½-2½.

Pieter Sandijck 23-04-2019

Pieter Sandijck 23-04-2019

 

Ongelijk, ongelijker ...

 
Helaas verloor daarna Johan Went aan het vijfde bord na een scherpe opening een stuk tegen Jesse van Elteren die daardoor simpel kon winnen. 3½-2½

Aan het zesde bord moest John van Waardenberg toestaan dat André Nieuwlaat vanuit een gesloten stelling winnend voordeel kreeg na een aanval op de zwakke pionnen in de stelling van John. Geduldig trok de Moerkapellenaar de winst naar zich toe. 4½-2½

Johan Went (l) - Jesse van Elteren 08-11-2019 (Wedstrijdfoto website Moerkapelle)

Johan Went (l) - Jesse van Elteren 08-11-2019 (Wedstrijdfoto website Moerkapelle)

 

Gelijkspel gemist

 

Ook Pearl Uyttenhove moest tegen een enorm ratingverschil van bijna 350 punten opboksen en redde het uiteindelijk niet. Hugo van Elteren probeerde het urenlang vergeefs tegen de underdog, maar kon er niet door komen. Pearl ging echter in de laatste seconden door zijn digitale vlag, waardoor hij zo op het oog eeuwig schaak en dus remise miste. 5½-2½.

Het eerste team is nu na twee wedstrijden (helaas) de drager van de rode lantaarn.

Andre Nieuwlaat (l) John van Waardenberg 08-11-2019 (Wedstrijdfoto website Moerkapelle)

Andre Nieuwlaat (l) John van Waardenberg 08-11-2019 (Wedstrijdfoto website Moerkapelle)

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Wim Platje 12-11-2019 11:33