Eerste ronde: “Klaar voor de start…”


Het wachten was op de remise of een fout. Het werd een fout...

"Het begin is het belangrijkste deel van het werk" (Plato)

RONDEVERSLAG | Tussen alle crises en affaires zoals de toeslagenaffaire, de zorgcrisis, een economische en financiële crisis, de aardbevingsschade, een klimaatcrisis, een natuurcrisis en een stikstofcrisis om er maar eens een paar te noemen, bleef er gelukkig één vast en stabiel, niet om te krijgen, stabiliteitsfactor in dit kleine koninkrijk op die puinwaaier aan de Noordzee standvastig en onveranderlijk betrouwbaar fier overeind.

Natuurlijk doel ik hier op de start van het Dordtse schaakseizoen bij De Willige Dame die al sinds jaar en dag plaatsvindt op de "Tweede Dinsdag in September" opdat men een week later ook nog iets belangrijks te bespreken heeft in een zaaltje ergens in Den Haag. Hebben ze daar ook eens wat zinnigs te doen in plaats van dat geouweboer over stijgende stikstofstaluitstootcijfers.

Voor de eventueel snel-op-de-tenen-getrapte beroepsgekwetsten onder de lezers: Het bovenstaande is ironisch bedoeld. De betekenis van het woord ironie waarvan het woord ironisch is afgeleid kunt u opzoeken in een woordenboek. Een woordenboek is een heel grote verzameling papieren bladzijden op elkaar waarin op alfabetische volgorde de betekenis van woorden wordt uitgelegd. Met alfabetische volgorde wordt hier bedoeld dat de eerste woorden beginnen met de "a" en de laatste woorden met een "z". Als je de tussenliggende volgorde vergeten bent mag je het woord "ironie" natuurlijk ook door middel van een zoekmachine als bijvoorbeeld "Google" even opzoeken. Als je de betekenis niet begrijpt is dat geen ramp. Het komt vaker voor, maar gelukkig nooit bij schakers.

We gaan weer met frisse moed beginnen aan een tweetal competities. Najaar 2022 en voorjaar 2023 zullen hopelijk verlopen zonder dat allerlei hinderlijke coronavarianten dusdanig de kop opsteken dat we er de competities voor moeten onderbreken. Zoals altijd voor de start van een kampioenschap is iedereen kampioenskandidaat nummer één en mijn lijstje met favorieten voor de titel telt maar liefst een en twintig namen! Ik ben benieuwd. Gaan we nu over naar de wedstrijdverslagen:

Voor ons ligt de lange weg naar het kampioenschap

 

Schieten op f2

 
De loting voor de start van de najaarscompetitie 2022 had als resultaat dat de eerste partij op de indelingslijst die tussen penningmeester Rob Truijens en secretaris Wim Platje werd. Via het Russisch ontstond een Philidorverdediging van wit, die Rob niet juist behandelde wat hem al na zeven zetten een pion kostte. Na het ruilen van de dames ging het initiatief over op zwart die het veld f2 onder schot nam met afwisselend schaak door loper en paard. In eerste instantie leverde dat nog niets op, maar na een fout van Rob werd hetzelfde mechanisme nogmaals in werking gesteld en deze keer leverde het een stuk op. Toen er later ook nog een kwaliteit naar Wim ging gaf Rob het op. (Rob Truijens - Wim Platje 0−1)

Rob Truijens (l) en Wim Platje 13-09-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

De partij was minder vaag dan de foto. Rob Truijens (l) en Wim Platje 13-09-2022

 

Demoralisatieverbod

 
De opening van de partij tussen Jisk Liemburg en Pearl Uyttenhove was een Pirc-verdediging, die al snel van de gebaande paden afweek. Er werden originele oplossingen gevonden voor niet geheel duidelijke problemen en niet alle zetten waren derhalve optimaal. De spelers zelf zeiden het na afloop wat krachtiger, maar om nu al na één ronde te gaan demoralizeuren is natuurlijk ook niet erg handig. We moeten tenslotte nog een heel seizoen zwakke zetten doen. Pearl ging niet in op een gratis pionaanbod en Jisk liet een kans om de dame van zijn tegenstander in te ruilen voor een toren en twee pionnen ongemoeid. En dat was allemaal al na tien zetten gebeurd. Daarna ging de partij eigenlijk als een nachtkaars uit. Grote fouten werden niet gemaakt. De eigen veiligheid prevaleerde duidelijk en risico's werden niet meer genomen. Na 23 zetten werd de vrede getekend. (Jisk Liemburg - Pearl Uyttenhove ½−½)

Ook op 26 februari 2019 speelden de heren tegen elkaar. Pearl Uyttenhove (l) en Jisk Liemburg

Ook op 26 februari 2019 speelden de heren tegen elkaar: Pearl Uyttenhove (l) en Jisk Liemburg toen.

 

Giftige vallenzetter

 
Sla nooit op b2, ook niet als het goed is. Dat is weliswaar een veel gehoorde schaakwijsheid die ongetwijfeld wel eens een goede raad kan zijn. Zeker als de zwarte dame op b2 slaat en daarna ingesloten raakt. Maar het loopt ook menigmaal gewoon goed af. In de partij tussen Koos van Dalen en Gijs van Willigen sloeg Gijs met een toren op b2, vergreep zich daarna vrolijk ook nog eens aan pion c2 en deed dat allemaal zonder ervoor gestraft te worden. Na een rustig begonnen Pirc-verdediging kwam zo het voordeel als vanzelf naar Gijs toe. Dat voordeel verdampte echter weer tot één pion en afwisselend kregen beide spelers vervolgens kansen op goede stellingen. Het eindspel met alleen de zware stukken en vier pionnen voor Koos en zes (waarvan twee dubbelpionnen) voor Gijs was lange tijd geheel in evenwicht. Het wachten was op de remise of een fout. Het werd een fout en Koos maakte hem. Een toren raakte ingesloten. Gijs maakte er dankbaar gebruik van. (Koos van Dalen - Gijs van Willigen 0−1)

Michel Verheij speelde met zwart aanvankelijk een prima partij tegen Pieter Hofstee, maar kon op het einde de weelde niet meer dragen. Wat was er gebeurd? In een Schotse opening had Pieter een kans op enig voordeel laten liggen en waren de heren gelijk uit de opening gekomen. Daarna miste Michel de kans om een pion in te rekenen. Een blunder van Pieter op de 15e zet zag hij wel en dat kostte Pieter een paard. Omdat echter de toren van Michel op h8 nog niet meedeed kon Pieter in twee zetten de stand gelijk trekken. Vervolgens trapte Michel in een giftig valletje, verloor twee stukken en werd even later mat gezet. (Pieter Hofstee - Michel Verheij 1−0)

 

Nevelig gevecht tussen Gijs van Willigen (l) en Koos van Dalen 13-09-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Nevelig gevecht tussen Gijs van Willigen (l) en Koos van Dalen 13-09-2022

 

Knokhoekie

 
Willem Weerdesteijn hanteerde de antieke maar solide Philidor-verdediging tegen Ton van der Breggen. Op de achtste zet kreeg hij door mistasten van Ton een pion op c3, die op de 11e zet gezelschap kreeg van een ondersteunende kompaan op d4. Een toreneindspel werd snel bereikt en met een pion minder, twee dubbelpionnen en een zwarte vrij-pion op c3, dezelfde als die van zet acht, want die was daar nooit meer weggegaan, zag het er somber uit voor Ton. Niemand zou ook maar een cent voor de kansen van Ton hebben gegeven en dat was ook een verstandige beslissing, want toen er nog een vrijpion op b3 was bijgekomen, was Ton een beetje erg kansloos geworden. (Ton van der Breggen - Willem Weerdesteijn 0−1)

John van Waardenberg die met wit 1.b4, de Orang-Oetan- of Poolse- dan wel Sokolsky-opening speelde, fianchetteerde zoals het hoort vervolgens zijn dameloper naar b2. Toen hij dat ook met zijn koningsloper naar g2 wilde doen zat tegenstander Han van Gorkom hem pesterig even dwars door dat tijdelijk te verhinderen. Vervolgens hielden de heren zich bezig met schermutselingen in het hoekvierkantje a1-c3 met Han als initiatiefnemer. De iets betere papieren bleven in het bezit van Han. Zelf had hij de hele partij het gevoel gehad beter te staan, maar hij kon niet verder komen dan de achteraf toch wel terechte puntendeling. (John van Waardenberg - Han van Gorkom ½−½)

Ton van der Breggen 13-09-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ton van der Breggen 13-09-2022

 

Leer vergeten

 
Cor Paans opende met wit ongetwijfeld weer met 1.c4. Deze keer tegen Fons Claessen. De partij was zo te zien vanaf mijn eigen plaats erg vlot afgelopen. Ik heb naderhand vernomen dat een missertje Fons duur kwam te staan. Het kostte hem een toren en daar was niets tegen te doen. De notatie heb ik begrijpelijkerwijs niet kunnen gebruiken voor dit verslag, omdat ik daar de hand niet op heb kunnen leggen dus moet u het hiermee dan maar doen. (Cor Paans - Fons Claessen 1−0)

De partij tussen Piet Schuller, met wit, en Ruben Schilt werd geopend met 1.b3 d5 2.Lb2. Dat staat volgens mijn computerprogramma bekend als de Nimzowitsch-Larsen Attack, Classical Variation met de ECO-code A01. Weer wat geleerd om snel te vergeten. Het werd een leuke partij. Tenminste... voor Piet. Hij had zijn ontwikkeling in de opening al voltooid toen Ruben nog drie stukken in het spel moest brengen. Beiden rokeerden lang en al snel verdwenen de dames van het bord. 14...Pd5 bleek nogal een beroerde zet van Ruben. Het leverde Piet een kwaliteit en een pion op. Eigenlijk werd het toen alleen maar vechten tegen de bierkaai voor Ruben. Piet kon zelfs een tweetal goede kansen om de partij in een vroegtijdig stadium te beslissen ongebruikt laten. Hij maakte het na lang en taai verzet van de zwartspeler met goed spel uit. (Piet Schuller - Ruben Schilt 1−0)

Op 18 april 2017: Fons Claessen (l) en Cor Paans

Op 18 april 2017: Fons Claessen (l) en Cor Paans


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 16-09-2022 20:31

Sponsor van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame