Eerste ronde: “Een avondje vol vorken” 4


Op de lijst der vijandelijke ge­sneuvelden zette hij een pion...

"Het begin is het belangrijkste deel van het werk" (Plato)

RONDEVERSLAG | Uiteindelijk is hij dan toch gestart: een voorjaarscompetitie. De vorige van 2021 was door de veelvuldige lockdowns helemaal geschrapt, zodat we een paar keer alleen maar najaarscompetities speelden en op geheel verkeerde tijdstippen in het jaar beëindigden.

Met het opheffen  van de laatste corona-maatregelen kunnen we officieel vanaf de tweede ronde, en die spelen op 1 maart, weer zonder beperkingen spelen. Terugkijkend op de eerste ronde vielen een aantal zaken op. Allereerst moesten we met zijn allen de kapel klaarstomen om er te spelen. Stoelen wegzetten om ruimte te maken. Klaptafeltjes aanslepen vanaf het balkon. Nog een paar tafels weghalen uit de eigenlijke speelruimte, waar kennelijk een belangrijke vergadering plaatsvond en het spelmateriaal klaarzetten. Het kwam allemaal wat plotseling, maar we zijn een flexibel ploegje dus dat kwam wel in orde.

Op de gelote ranglijst kijkend voorafgaand aan de eerste ronde, had iedereen ongeveer kunnen zien wie zijn tegenstander in de eerste ronde zou kunnen worden. In mijn geval, met lotnummer uno, was dat niet moeilijk. Zo gauw Rob Truijens, de nummer twee op de lijst, binnenkwam wist ik wie ik zou treffen. Bij de indeling werd dat ook omgeroepen, dus niet alles liep vanavond anders dan anders.

De beheerder versierde de speeltafeltjes met kommetjes rozijntjes (voldoende), cashewnootjes (te weinig) en pinda's (te veel). Ik ben er niet achter kunnen komen of hij misschien wat goed te maken had, maar niettemin werd de geste zeer gewaardeerd.

Wat het meeste opviel was de enorme hoeveelheid vorken die deze avond in de partijen voorkwamen. Naar verluidt stijgt met het klimmen der jaren het aantal vorken dat iemand niet ziet aankomen. Zoals boksers op leeftijd ook wel eens tegen een volkomen onverwachte, nooit geziene beuk aanlopen. We kunnen wat dat betreft in de toekomst ons hart dus ophalen, want er zijn er inmiddels toch wel een paar bij DWD op leeftijd aan het raken. Gelukkig is er inmiddels ook een gedeeltelijke verjonging ingezet. Die jongeling kan er trouwens wat betreft het voorkomen van vorken in zijn partijen ook wel wat van. Lees er de partijverslagen hieronder er maar eens op na.

Wat vorken in het schaken zijn vraagt u? Natuurlijk weten de meeste lezers van deze nieuwsberichten dat het in het schaken daarbij gaat om paardvorken en pionvorken, hoewel ook dame-vorken wel mogelijk zijn. Voor de lezers die niet onderlegd zijn in het schaken zal ik het even kort uitleggen: Je kunt met een stuk als bijvoorbeeld een paard en een pion een of meer stukken tegelijk aanv... Wat een stuk en een pion zijn? Nou ja zeg, weet je dat niet? OK. Stukken en pionnen dat zijn een stelletje van die houtjes die we over een bord met 64 vakjes, 32 gore en 32 bruine, heen en weer schuiven en daar heel moeilijk bij gaan zitten kijken. Daar krijgen we dan bijna of toch wel helemaal koppijn van en de meesten van ons kunnen er na jaren proberen nog steeds geen hout van. Hout? Ja, de stukken en de pionnen horen eigenlijk van hout te zijn, want stukken van ivoor zijn dieronvriendelijk en stukken van kunststof zijn milieuvijandig, maar als je er geen hout van snapt heeft dat er geen moer mee te maken. Je kunt ook best schaken zonder het te snappen, maar dat moet je nooit toegeven, want dat is heel erg slecht voor je ego-rating.

Goed, vorken dus. Denk maar aan een hooivork met twee tanden. Wat nou drie? OK, en als het een hooivork is met drie tanden, dan laat je in gedachten gewoon de middelste weg. Gewoon je fantasie gebruiken! Anders komt er geen flitser van terecht. Als je ermee toesteekt blijft er altijd wel wat aan die twee tanden hangen. Zo is het ook bij het schaken, je valt er twee houtjes tegelijk mee aan, maar bij schaken mag je nooit twee van die vastgeprikte houtjes tegelijk van de vork weghalen, omdat dat tegen de regels is en als je het toch zou doen, dan zit je dus eigenlijk niet te schaken. Dan blijft er dus minstens wel een houtje als buit voor je hangen en die is dan dus lekker voor jou! Snappie 't nou? Begrijpie 't? Niet? Geen nood hoor. Als ik heel eerlijk ben... ik heb er ook nog steeds heel veel moeite mee...

En als het een hooivork is met drie tanden, dan laat je in gedachten gewoon de middelste weg.

 

Schijn bedriegt

 
Een verkeerde manoeuvre met een paard bracht dat zwarte ros al na tien zetten in de gretige handen van Wim Platje. Rob Truijens moest het met lede ogen aanzien, maar had het nog vrij gemakkelijk kunnen voorkomen. Hij zag het even niet. Dat momentje van schaakblindheid verzekerde Wim van een materiële voorsprong, die hij niet meer zou laten glippen. Wel moest hij na een volkomen verkeerd schijnoffer, meer een schijtoffer dus eigenlijk, nog de kwaliteit inleveren en dreigde Rob er na een hele serie weifelende zetten van beide kanten met een half punt vandoor te gaan. Ingrijpen van een wit paard, dat een winnende vork op de zwarte koning en een zwarte toren kon uitvoeren, beslechtte het pleit uiteindelijk toch in Wims' voordeel. (Wim Platje - Rob Truijens 1−0)

Wim Platje 22-09-2020

Wim Platje 22-09-2020

 

Gevorkt partijtje

 
Ruben Schilt eindigde de najaarscompetitie 2021 met acht overwinningen en vijf nederlagen. Dat leverde hem de vijfde plaats in de eindrangschikking op. Ruben is kennelijk geen remiseschuiver. Nieuweling Michel Verheij kreeg het met zwart dan ook zwaar tegen de jonge houwdegen, die in de Spaanse variant van het Vierpaardenspel al na zes zetten een pion op de lijsten der vijandelijke gesneuvelden kon bijschrijven. Als u begrijpt wat ik bedoel... Niet? OK. Er staat: Ruben won in zes zetten een pion. Duidelijk, dat ben ik met u eens, maar wel een gortdroge en fantasieloze wijze van verslaggeving als u het mij vraagt. En als u het mij niet vraagt, dan is 't me ook om het even... Verder met de partij: Een paardvork kostte Michel een loper. Een tweede paardvork leverde Ruben de zwarte dame op. Michel speelde nog even door, maar een derde vork met een paard maakte een einde aan zijn verzet. (Ruben Schilt - Michel Verheij 1−0)

Ruben Schilt 22-06-2021

Ruben Schilt 22-06-2021

 

Wijze remise?

 
Heel verrassend was het verloop van de partij tussen Piet Schuller en Pieter Hofstee. Er stond Piet S. met wit een zware opgave te wachten. Pieter H. was immers in de laatste, zijn eerste, competitie op de tweede plaats geëindigd. Dat gaat Piet S. niet redden zal menigeen vooraf hebben gedacht. Hij had voor de gelegenheid eens niet geopend met 1.Pc3, maar met 1.d4. Het antwoord 1...e5 heet het Englundgambiet en Piet S. accepteerde dat pionoffer. Niets mis mee, maar nog binnen zes zetten kon Pieter H. op b2 slaan. Nu zegt het wijsneuzerig schaakhandboek: "Sla nooit op b2, zelfs niet als het goed is", maar met een variant op Shakespeares "to be (2b) or not to be (2b)" gold voor Pieter H. dus: "Be two (b2) or not be two (b2)" en dat is dan kennelijk de vraag die moest worden beantwoord. Pieter H. had er niet veel tijd voor nodig, des te meer omdat na 5...Dxb2, 6...Dxa1 een toren opleverde. Maar zie, een grote onachtzaamheid van Pieter H., die zijn dame wat lang op a1 had laten staan brak hem lelijk op, want de dame werd opgesloten en ging verloren. Het materiaal: Pieter H. had een toren, een paard en een pion. Piet S. had een dame en een gewonnen stelling. Er volgde een periode van wederzijdse aanvallen op stukken. De winstwijzer van Piet S. sloeg af en toe helemaal in het rood, maar dan weer kreeg Pieter H. heel in de verte wat mogelijkheden om het punt te delen. Het winnen van een gewonnen stelling is zeker niet gemakkelijk en Piet S. nam daarom het remise-aanbod op zet 28 van Pieter H. aan. Wat is wijsheid? De computer vond dat Piet S. door zou moeten gaan, maar die heeft gelukkig niets te vinden. Dat doen wij mensen wel. (Piet Schuller - Pieter Hofstee ½−½)

Piet Schuller 22-09-2020

Piet Schuller 22-09-2020

 

Parijs is nog ver

 
Aan het eind van de opening stond Ton van der Breggen, met zwart in een Italiaanse partij, iets beter tegen de kersverse DWD-kampioen John van Waardenberg. Onder het motto "kalm aan dan breekt het lijntje niet" werd er wat aan dameruil gedaan, verdwenen de lopers en een stel torens van het bord en maakte Ton uiteindelijk het foutje waar John in alle rust op wachtte. John kwam een pion voor. John kwam twee pionnen voor en John kreeg met een toren een dubbelaanval op twee paarden. Een soort torenvork dus eigenlijk. Ton had zo goed gespeeld en ineens glipte de partij uit z'n handen. Kop op, Ton. De competitie duurt nog lang. Parijs is nog ver... (John van Waardenberg - Ton van der Breggen 1−0)

Ook bij de partij tussen Hans Nunnikhoven en Koos van Dalen ging het al snel in de opening mis. Ook hier raakte een van de heren al na zes zetten een stuk kwijt. De heer in kwestie was Meneer van Dalen. Het stuk in kwestie was een zwarte raadsheer. De gebruikte methode was de pionvork. Daar kwam al snel vanwege een dreigende en, indien uitgevoerd, fatale paardvork nog een pion bij. Met de zwarte stelling ging het daarna in snelle afdaling bergafwaarts. Een vrije d-pion liep door tot d7, waar Koos besloot om het ding ten koste van zijn dame van het bord te verwijderen, maar Hans koos in plaats van damewinst voor mat in twee. (Hans Nunnikhoven - Koos van Dalen 1−0)

Omdat het aantal spelers in de eerste ronde oneven was, besloot de wedstrijdleider het op te nemen tegen virtuele speelster Connie Komen. Cor Paans zegt over de partij: "Tegen Connie kan je de mazzel hebben dat er wel eens een wat mindere zet uitgevoerd wordt en daarom had ik gekozen voor een rustige opbouw. Op de 15e zet kom ik een pionnetje voor, nadat Connie het drie zetten achter elkaar niet zo handig had aangepakt. Op zet 21 maak ik het mezelf weer lastig, in plaats van de dames te ruilen en Connie met een dubbelpion en een open g-lijn op te zadelen, schuif ik mijn toren naar c2 om een ongedekte pion aan te vallen." Na 32 zetten kon Cor in het eindspel een combinatie uitvoeren met mat op de onderste rij als motief die hem de dame en de partij opleverde. (Cor Paans - Connie Komen 1−0)

Hans Nunnikhoven15-09-2020

Hans Nunnikhoven15-09-2020

 

Schoonheidsprijs voor Gijs

 
Willem Weerdesteijn kon zijn rentree in de competitie helaas geen luister bijzetten met een overwinning. Met de zwarte stukken maakte hij er een Siciliaanse partij van. Een foutje van Gijs, 13.b5, werd niet afgestraft en ook een tweede, 15.h3, werd door Willem niet opgemerkt. Wellicht ontbrak het Willem nog enigszins aan training of werd de geest plotseling vaardig over Gijs. Feit is dat het eindspel met torens en dame dat op zet 21 een aanvang nam door Gijs uitnemend werd behandeld. Torenverdubbeling op de d-lijn leidde tot een gevaarlijk initiatief en de zet 35.Df6 was een echte killer. Met drie witte stukken gericht op het veld d8 was er voor Willem geen verdediging meer. Gijs won de dame, ging ook nog een toren winnen en hield toen zelf de dame en een punt over. Hij krijgt hier van uw verslaggever het predikaat "schitterend" mee voor zijn partij en van de jury ontvangt hij de schoonheidsprijs.  (Gijs van Willigen - Willem Weerdesteijn 1−0)

Gijs van Willigen 08-06-2021

Gijs van Willigen 08-06-2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".

Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 23-02-2022 21:01


4 gedachten over “
Eerste ronde: “Een avondje vol vorken””

Reacties zijn gesloten.