Eclatante zege voor het tweede team 1


WEDSTRIJDVERSLAG | Zonder zijn dames reisde het tweede team af naar Hellevoetsluis om het op te nemen tegen De Pionier 3. Er waren twee auto's geregeld, Han wilde ook rijden en dus vertrokken we luxueus met drie. De reis verliep probleemloos voorspoedig.

 

Door Wim Platje c.s.

 
Cor Paans: "Wim Platje, invallend voor Naomi, had stoer zitting genomen aan bord 1 en speelde tegen de hoogste ratinghouder van de tegenstander. Anne Meeldijk verving Tabitha en speelde aan het vijfde bord.

Na anderhalf uur spelen leerde een rondgang langs de borden dat we er niet onaardig voorstonden. Han van Gorkom en Cor Paans stonden beter, Anne had een kwaliteit gewonnen en John van Waardenburg en Pieter Sandijck hadden de betere stelling. Bij Willem Weerdesteijn was het qua materiaal absoluut gelijkwaardig, maar hij liet een loper en een paard wel heel lang op stal staan. Hoe terecht bleek later deze keuze."

Wim Platje

Wim Platje

Wim Platje was ondertussen door een mislukt openings­experiment in een Franse Winawer met een triple-pion op de c-lijn door zijn tegenstander opgezadeld. Dat zag er wat vreemd uit, maar in combinatie met een uitstekend loperpaar werden er wel heel veel velden op de damevleugel bestreken en Wims' tegenstander, die daar wilde doorbreken, vorderde niet. Wim zette de aanval in op de andere vleugel en dat vond zijn opponent na 25 zetten zo dreigend worden, dat hij besloot de zetten te herhalen en remise aan te bieden. Na overleg met teamleider Cor ("Doen! Onmiddellijk doen! Aannemen...) kwam de eerste uitslag bovenaan op het scorebord te staan: Wim Platje - Ben Blakmoor ½-½.

Dat gaf het team kennelijk goede moed, want binnen vijf minuten kwamen er twee punten bij.

Han was vlijtig bezig geweest met het sprokkelen van hout en er stonden drie pionnen meer naast zijn bord dan naast dat van zijn tegenstander Albert Schaefer. Wel moest Han goed opletten vanwege de dreigingen, die de Duitser nog op het bord bracht, maar toen die waren geneutraliseerd was het punt voor Han. Ondertussen won Anne zijn partij door een pion te laten promoveren en won teamleider Cor ook. Cor hierover: "In een partij waarin ik op zet 5 al had kunnen toeslaan met een waarschijnlijk winnend paardzetje naar h5, ruilde ik echter met het paard op e4 en moest daarna nog spelen tot zet 64 voordat uiteindelijk het mat viel." Dat betekende een voorsprong van ½-3½ en de overwinning lonkte.

Anne Meeldijk

Anne Meeldijk

Willem Weerdesteijn was een pion voorgekomen en leek zijn tegenstander bekwaam verder naar de nederlaag te schuiven, maar Pieter was in diep gepeins verzonken.
Pieter Sandijck - Martijn van Dam. Hellevoetsluis 13-10-2016
Pieter schrijft daar zelf over: "Bovenstaande stelling kostte me de meeste hoofdbrekens. Wat te doen? Na een kwartier wist ik het nog steeds niet zeker, maar het moest natuurlijk h4 zijn. Als mijn tegenstander die pion slaat krijg ik een pionnenwals over me heen en heb ik zelf twee geïsoleerde pionnen. Nu had ik wel net op de schaakcursus van Herman Grooten geleerd hoe sterk doorgebroken pionnen zijn zeker als ze de 6e rij en verder kunnen bereiken. In mijn geval dus g5, g6 enz…?

Uiteindelijk dus toch maar gedaan na veel gereken en er vanuit gegaan dat het voor mijn generatie een dag met voorspoed moest zijn, want had Bob Dylan niet net de Nobelprijs voor literatuur gekregen? Nou dan. Thuis bleek Komodo het er gelukkig ook mee eens te zijn.

Pieter en Willem gaven vervolgens de stand een alleszins draaglijk aanzien en bouwden de voorsprong uit tot ½-5½. Bij John van Waardenberg stonden na twee uur spelen nog 32 stuks houtjes op het bord. Hij schrijft: "Even een paar regels over mijn partij van gisteren. Ik vind dat het de Bowlder-aanval van het Siciliaans zou zijn (1. e4-c5; 2. Lc4). Veel positiespel en pas na ruim 2 uur en 17 zetten het eerste stuk eraf. Wat later gaf mijn tegenstander een pion weg en daarna zakte zijn stelling in elkaar, stukverlies en op de 47e zet mat."

Dat we toch nog een partij zouden moeten prijsgeven was duidelijk. Pearl zou het niet gaan redden. Twee torens op de e-lijn hielden Pearls koning en toren gebonden aan de verdediging van een loper. En iedereen dacht dat Leo Stelloo stellig zou zien, dat je dan met je vrije koning de partij kunt gaan beslissen. Bovendien had Pearl met 47 seconden op de klok amper nog bedenktijd en moesten de 15 seconden toegevoegde tijd per zet steeds soelaas brengen. Het werden bloedstollende taferelen. De tegenstander vond de juiste weg niet, ging ook sneller spelen en begon fouten te maken. Nadat hij een toren verloor kostte het Pearl vervolgens weinig moeite meer om hem mat te zetten.

We laten Pearl zelf aan het woord over zijn partij: "In mijn partij kreeg ik een penning op e7 over de e-lijn tegen me. Mijn 1472-tegenstander wint er een kwaliteit mee maar verkloot vervolgens het 2-T vs T+L-eindspel dat hieruit voortkomt. Waarna ik met actieve verdediging een vrijpion verkrijg en hem in de tijdnoodfase helemaal stukspeel en alsnog win."

Zo kwam er een eindstand van ½-7½ in ons voordeel op het bord. Alle respect voor de langdurige en taaie tegenstand die Pionier 3 ons bood. Dat team was door het uitvallen van twee ploegen min of meer gedwongen te promoveren naar deze voor hen waarschijnlijk toch net iets te zware klasse. Hulde!

Klik hier voor de uitslagen. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3A" zijn alle uitslagen en standen te vinden. DWD-2 is nu tweede in de poule.

Met grote dank aan mijn mede-auteurs van dit verslag: Cor Paans, Pieter Sandijck, Pearl Uyttenhove en John van Waardenberg.

© Wim Platje 2016Een gedachte over “
Eclatante zege voor het tweede team”

  • Wim Vink

    Verpletterende uitslag, nog wel zonder de dames. Leuk om te lezen dat het zo goed gaat met het 2e team en dat na alle veranderingen van de laatste tijd. Hulde!

    Leuk leesbaar stuk, goede mix van Wim Platje en zijn co – auteurs.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.