DWD-viertal: “Vier maal Twee uit Vier!” 2


Ongewild zorgde hij met het gratis punt voor een voorsprong.
WEDSTRIJDVERSLAG | Na de vierde wedstrijd van het viertal vierde het viertal de vierde overwinning en dus kon er ook gevierd worden dat er voor de vierde keer twee matchpunten werden toegevoegd aan het totaal.

 

Door Wim Platje

 
Zo, is meteen de titel die dit verslag siert ook verklaard. Het viertal van schaakclub Pascal kwam helaas door files op de Merwedestraat pas na kwart over acht in de Vriesestraat aan. Bovendien was door telefonisch contact met de reizigers al bekend geworden dat ze helaas slechts met drie Pascallinezen zouden komen en dat het derde bord leeg zou blijven. Dat betekende dat Fons Claessen geen partij zou spelen, maar wel de reglementaire 1-0 achter zijn naam zou krijgen. Gelukkig kon hij nog wel bij de derde ronde in de interne competitie aanschuiven.

Nog even iets over de naam van de schaakvereniging PASCAL. Allereerst wordt de naam officieel geheel in hoofdletters geschreven en heeft de club niets te maken met Blaise Pascal (Clermont-Ferrand, 19 juni 1623 – Parijs, 19 augustus 1662), want dat was een Franse wis- en natuurkundige, christelijk filosoof en theoloog.

De naam heeft ook niets te maken met de SI-eenheid voor druk. De Pascal is gedefinieerd als de druk die een kracht van 1 newton uitoefent op 1 vierkante meter en de naam heeft ook niets te maken met de gestructureerde programmeertaal Pascal die in 1970 ontwikkeld werd door Niklaus Wirth.

Nee, de naam staat voor PA(pendrecht)S(chaak)C(ombinatie)AL(blasserdam), een fusieclub uit de regio dus. Wel, dat weten we dan ook weer en dus wordt het tijd om over te gaan naar de wedstrijdverslagen:
 

Gratis punt

 
Fons Claessen speelde niet aan het derde bord en kon dus ook zijn faam als 'reuzendoder' na zijn overwinning in het eerste team tegen een 1800+ speler niet waarmaken. Ongewild zorgde hij met het gratis punt in ieder geval voor een voorsprong. 1-0

Fons Claessen speelde niet 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Fons Claessen speelde niet voor het viertal 11-02-2020

 

Absolute penning

 
Piet Schuller speelde met wit tegen Louis Kemper aan het vierde bord en opende traditiegetrouw met 1.Pc3. Hoe die opening heet mag zo langzamerhand als bekend worden verondersteld en tevens is inmiddels na uitgebreid onderzoek vastgesteld, dat met traditiegetrouw hier ook daadwerkelijk traditiegetrouw in de ware zin des woords bedoeld wordt. Er is derhalve geen sprake van dwangneurotische aspecten die de openingskeuze van Piet zouden beïnvloeden zoals onlangs door boze tongen werd beweerd. (Zie hiervoor dit verslag onder de kop: Dwangneuroosje.) Terug naar de partij. Het werd eigenlijk nooit een echte partij, want direct na de opening kwam Louis erachter dat een absoluut gepende loper geen andere taken kan vervullen zoals het dekken van een toren. Piet sloeg de toren en kon meteen ook het punt incasseren. Dat was derhalve al een snelle voorsprong van 2-0.

Piet Schuller 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Piet Schuller 11-02-2020

 

Abominabel

 
Wim Platje had zijn avond niet, want hij speelde met wit aan bord twee een abominabele, beroerde, wanstaltige, ontschuwelijke, afschrikkelijk slechte partij. Alle respect overigens voor tegenstander Gerrit de Jong, die kon daar ook niets aan doen. In een Pirc werden de dames al snel geruild en ging Wim met 12.f4 te vroeg in de aanval. Eerst de ontwikkeling voltooien, rokeren en dan pas aan aanvallen denken is al sinds schaakheugenis een "Goeden Raedt, die men Betert Niet in den Windt Slaet". Een verkeerde afruil, een onnodig kwaliteitsverlies en een ingesloten paard volgden elkaar in rap tempo op en brachten de stand op 2-1.

En zo kwam alle druk bij Cor Paans te liggen, die met een halfje de overwinning zou moeten veiligstellen.

Wim Platje 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Wim Platje 11-02-2020

 

Nog een hallefie nodig

 
Cor Paans kwam tegen Michael Bijkerk aan bord één met zwart na de Van 't Kruyzopening, (1.e3) via zetverwisseling terecht in de Boedapester verdediging en meldt:

"Toen ik mijn partij begon had ik sterk in mijn hoofd "Niet verliezen!, houd het remise en we winnen de pot!" Als je al met een punt voorsprong begint dan moet dat toch kunnen. De opening van Michael, de zet 1.e3, werd gevolgd door 1...Pf6, 2.c4 e5, 3.d4 Lb4, 4.Ld2 LxLd2, 5.Dxd2 e5xd4, 6.e3xd4 d5. Kortom, daar was niks verkeerd aan mijnerzijds en zo kon ik rustig redelijk tegenspel blijven bieden. Op de 18e zet heb ik lang zitten denken over b5 of b6?? Het werd uiteindelijk b6 en dat was jammer want b5 was echt veel sterker geweest.

Volgens mij had ik rondom zet 15 = al een keer remise aangeboden. (Weet je trouwens dat je dat '='-teken op je formulier moet schrijven als je remise aanbiedt!!) Maar Michael speelde (voor zijn team terecht natuurlijk) rustig door. Vervolgens ging het spel rustig voort en was er geen echte doorbraak. Na wat geruil van torens op de 22ste zet, zag het nog steeds heel remise-achtig uit. Ik had wel veel meer tijd gebruikt, dat zou me nog kunnen gaan opbreken, want de eindfase zag er niet zo gemakkelijk uit. Vervolgens laat ik het na om nog een keer de torens te ruilen, helaas, want daardoor was de remise bijna onontkoombaar geweest.

Op zet 39 was ik in de laatste vijf minuten beland, hoefde ik niet meer te noteren en als je vandaar (foutloos) doorspeelt heeft zwart zeer goede winstkansen. Gelukkig ging ik daardoor wel wat tijdwinst boeken. Ik koos ervoor om lekker achter de stelling, met de koning en het paard wat dekking te verzorgen, in de hoop dat er drie keer dezelfde stelling zou ontstaan. Dat is volgens mij niet gebeurd, maar gelukkig zag ook Michael geen winstkansen en werd het de gehoopte remise. 2½-1½

Cor Paans (r) 11-02-2020 (Foto: Naomi Snikkers)

Cor Paans (r) 11-02-2020

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-viertal Divisie 2B".

Daar zult u dan tevens zien dat het viertal momenteel lijstaanvoerder is met acht matchpunten uit vier wedstrijden!

© Wim Platje 13-02-2020 20:33


2 gedachten over “
DWD-viertal: “Vier maal Twee uit Vier!””

Reacties zijn gesloten.