DWD-viertal: “Alleen op kop”


Misschien komt het doordat die dame gepensioneerd hordenloopster is...
Hordenloopsters
WEDSTRIJDVERSLAG | Aan de rand van de Rotterdamse wijk Charlois, spreek uit: "Sjaarloos", bevindt zich het wijkrestaurant "Tante Sjaar" de "extra huis­kamer van Charlois".

 

Door Wim Platje

 
Toen bejaardenhuis "De Nachtegaal" dichtging voor ouderen om plaats te maken voor jeugdopvang besloot een groep mensen om actie te ondernemen. De groep zorgde ervoor dat er ook bedrijfjes in het gebouw kwamen en zo werd huiskamer­restaurant "Tante Sjaar" geboren. Inmiddels komen er uit alle wijken van Rotterdam ouderen naar toe om er te komen eten. Dan eten ze tenminste niet alleen. Het zijn er wel zo'n duizend per maand!

In een artikel in het AD lees ik: "Er is een dame bij van 98 die springt nog zo over een hekje." Mirakels! Lang geleden dat ik zelf over hekjes sprong. Natuurlijk heb ik er onmiddellijk de menukaart bijgepakt, want het kan niet anders dan dat er iets in het voedsel moet zitten dat je zo vitaal en springerig houdt op je 98ste. Ik heb lang gezocht, maar kon uiteindelijk niet iets vinden dat als een wondermiddel op knarsroestige spieren zou kunnen inwerken hoewel ik wel even getwijfeld heb bij de "Wijting filet in Noordzee bouillabaisse" van €16,50.

Misschien komt het gewoon wel doordat de dame in kwestie gepensioneerd hordenloopster is en anders komt het vast door de sfeer, want ik lees ook: "Tante Sjaar hoeft niet rijk te worden. Winst betekent: Mensen samen brengen, een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijk, studenten een leer- en werkplek bieden en kwetsbare bewoners een nuttige dagbesteding bieden.

Zo, nu kent u een beetje de entourage en de ambiance rond de viertallenwedstrijd tussen Shah Mata en De Willige Dame van dinsdag 28 januari, want schaak­vereniging Shah Mata (betekenis: "De koning is dood.") speelt iedere dinsdagavond in een zaal van "De Nieuwe Nachtegaal". "Een prachtige zaal met een mooie bar gelegen naast Eetcafé Tante Sjaar", aldus de website van Shah Mata.

Cor Paans, Piet Schuller, Rob Truijens en Erik Brok moesten gaan proberen om na de eerste twee ronden waarin gewonnen werd nu ook de derde ronde te winnen. Het team dat in 2017-2018 eindigde op -1 punt en in 2018-2019 op 1 punt stijgt dit jaar helemaal boven zichzelf uit! Al vier matchpunten. Een ongekende weelde! Op naar de volgende horde. Hier de partijen:

Cor Paans op 5 november 2019

Cor Paans op 5 november 2019

 

Redelijk gebakken

 
Aan het eerste bord speelde Cor Paans met wit tegen Kees Stuik. Cor doet zelf verslag van de partij: "In een Engelse opening met c2-c4-c5, had ik het idee dat ik na 5. Loper x Paard f3 6. Loper x Loper f3, redelijk gebakken stond. Als je daarna dan nalaat om acht zetten lang de sterkste zet te doen, wordt het toch een heel ander verhaal!

Gelukkig kreeg ik de diagonaal h1-a8 met mijn loper op g2, en een tegenstander die lang gerokeerd had, stevig in handen. Daardoor kon er met twee zetten een mat uitrollen. Hierdoor kon Kees geen vuist maken met zijn toren en dame. Op zet 33 gooide ik mijn dame in de aanval, door wat schaakjes en een fout van mijn tegenstander kon ik hierdoor een loper winnen. Na nog wat schaakjes gaf Kees het op zet 42 op, mede door het feit dat er op zijn klok niet veel tijd meer stond."

Vlnr Erik Brok, Piet Schuller en Rob Truijens 28-01-2020 (Foto: Cor Paans)

Vlnr linkerzijde: Erik Brok, Piet Schuller en Rob Truijens 28-01-2020

 

Een verse dame

 
Rob Truijens speelde aan het tweede bord met zwart tegen Marcel Batist en geeft de volgende karakteristiek van zijn partij: "Na twaalf zetten veroverde de zwarte dame een pion plus een loper, maar ze stond vervolgens lange tijd op de verkeerde vleugel. Op de zwarte koningsvleugel ontketende wit een zware aanval met toren, paard en loper waarbij zwart zijn pion op h6 aan de witte loper moest laten want de witte toren pende de pion op g7.

Wit verzuimde zijn witte loper te ruilen tegen de zwarte toren op f8 en vervolgens kon de zwarte dame weer op avontuur. Zij verschalkte twee pionnen en kon vervolgens eindelijk mee verdedigen.

Zwart verspeelde een loper, maar meende toch een remisevoorstel beleefd maar gedecideerd te moeten weigeren. Ook bij Tante Sjaar is het “de dood of de gladiolen”.

Vermoeid en in dreigende tijdnood verzuimde zwart met een verse dame (v/h een vrijpion) de h-lijn te bezetten om na schaak te geven een witte vrijpion op h7 te killen. Aangezien de witte koning laat in de avond de juiste ontsnappingsroute niet wist te vinden en de vrijpion op h7 niet op tijd kon promoveren, zette uiteindelijk de zwarte toren op de h-lijn gesteund door de verse dame de koning mat. En dat 1½ minuut voordat de klok een 1-0 zou bewerkstelligen!"

Op een ouderwets bord staat de in krijt geschreven overwinning best wel gaaf 28-01-2020

Op een ouderwets bord staat de in krijt geschreven overwinning best wel gaaf 28-01-2020

 

Traditiepaard

 
Piet Schuller speelde met wit aan bord drie tegen Aad van Sabben. Piet: "Wit opende traditiegetrouw met Pc3. Na gebruikelijke openingszetten en de korte rokade van zowel zwart als wit was het zwart die, als de mogelijkheid zich voordeed, op afruil speelde. Wit liet een verzwakking toe door zich een dubbelpion op de koningsvleugel te laten aansmeren. Toen beide spelers nog zes pionnen, een toren en een dame in het spel hadden, leek het een remise-achtige situatie te worden.

Afruil van de dames leidde tot een potentiële vrijpion voor wit. De pion werd ondersteund door de toren en ook verdedigd door de loper. Door een interceptie van de zwarte loper, ondersteund door een pion, viel de ondersteuning van de toren weg, kon de zwarte koning dichterbij komen en werd de witte vrijpion veroverd. Uiteindelijk promoveerde een zwarte pion tot dame. Shah Mata."

Vlnr rechterzijde Kees Stuik, Marcel Batist, Aad van Sabben en Frank Verhallen 28-01-2020

 

Pittige opening

 
Erik Brok bemande het vierde bord en speelde met zwart tegen Frank Verhallen. Over de partij zegt Erik: "Pittige opening leidde tot pionverlies, dat wit gedurende de partij niet meer heeft weten goed te maken." Uit de toegestuurde notatie blijkt dat Erik in het Damegambiet de aangeboden pion nam en hem ook verdedigde: 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e4 b5 4.a4 c6.

In het middenspel had Frank oorspronkelijk de beste kansen, maar hij sprong wat slordig om met pionnen. Erik aanvaardde ze in dank en kwam steeds beter te staan. Hij had de witte dame na een zet of 25 kunnen veroveren, maar de combinatie was niet eenvoudig om te zien. Wel miste Erik nog even eenvoudigere matcombinatie. Even later sloeg Eriks aanval op de witte koningsstelling dan toch door. Hij won de dame en Frank gaf even later op.

Door dit resultaat en doordat de concurrentie een punt verspeelde is het viertal van De Willige Dame alleen op kop gekomen in Divisie 2B van de RSB. Zie de stand hieronder. Op naar het kampioenschap!

Het viertal van De Willige Dame leidt momenteel de RSB-divisie 2B

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-viertal Divisie 2B".

© Wim Platje 31-01-2020 15:33