
"Hectisch avondje gisteren", aldus Cor Paans. "De ruimte boven in orde maken was best tijdrovend. Tafels en extra stoelen naar boven, het schaakmateriaal eveneens en ook zijn de printer en de laptop boven gezet. Ik had ook nog een berichtje van Ruben gemist en daardoor konden we de interne niet makkelijk starten aangezien we uiteindelijk oneven waren. Willie of Connie was een lastige optie vanwege de ruimte, maar gelukkig bood Dick aan weer naar huis te gaan, waardoor het probleem opgelost was. Hoe dan ook, beneden werd kort na acht uur eindelijk gestart met de al sinds maanden uitgestelde wedstrijd tegen het viertal van Shah Mata."
Aan het eerste bord moest Cor het met zwart opnemen tegen Boris Lliev. Cor: "Mijn tegenstander opende met d4, maar aangezien ik nog flink gespannen was deed ik al meteen een rare tegenzet namelijk 1...c6. Ja, die zet speel ik regelmatig, maar dan wel als antwoord op e4 natuurlijk!
De partij-ontwikkeling verliep een beetje gelijkwaardig, totdat ik bij zet 24 mijn paard op f6 zette. Hierdoor kreeg ik namelijk een vork van wits paard om de oren en dit kostte me een toren voor een paard en dat was niet zo'n goede ruil natuurlijk. Een kwaliteitje achter is nooit leuk natuurlijk. Al worstelend lukt het me wel om wat pionnetjes te winnen, een toren te ruilen en toen zag de stelling er eigenlijk niet meer zo rot uit. Met vier pionnen en een loper op de diagonaal is er tegen twee pionnen en een toren best wel veel mogelijk. Sterker, op dat moment stond ik gewonnen. Maar in mijn jacht met de koning om pionnen te vangen, kwam mijn koning een beetje onverwacht (of Cor, hoe blind kun je zijn!?) op de eerste rij te staan. En ja, gelukkig zag mijn tegenstander niet wat ik wel zag! Nu kon ik met de koning ontsnappen en daarna gaan promoveren of de toren winnen! Daarom gaf mijn tegenstander op." (Boris Lliev - Cor Paans 0-1)
Aan bord twee speelde Wim Platje nu eens geen Spaans toen hij met wit de kans kreeg tegen Piet Paauw, maar de Ponziani. 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3.c3. Het werd een redelijk saaie partij, waarin al na zeventien zetten vol afruilen beide spelers nog slechts een toren, een licht stuk en een zestal pionnen voor zich hadden staan. Wim ging te vroeg op zoek naar pionwinst op de zevende rij met een toren, maar dreiging van mat op de eerste rij gaf juist Piet de beste kansen in het eindspel. Met 20.f3 beging Wim een grote fout en leek het heel hard bergafwaarts met wit te gaan. Het eeuwig schaak dat Piet vervolgens op het bord zette deed Wim even van verbazing met de ogen knipperen, maar het was achteraf wel begrijpelijk. Er lag een lang en moeilijk eindspel met alle mogelijkheden om op twee fronten mis te tasten in het verschiet. (Wim Platje - Piet Paauw ½-½)
Aad van Sabben kwam met wit na een zet of tien al prima te staan tegen Fons Claessen. Hij behield tot rond zet 23 het initiatief, maar speelde volgens Fons erg voorzichtig, wat leidde tot een gelijke stand. Daarna kwam Fons weer steeds beter te staan en kon hij na kwaliteitswinst het meest aanspraak maken op de winst. Maar ook Fons liet de winst glippen en blunderde zelfs op de 40ste zet. Het had hem een toren moeten kosten, maar Aad zag het niet. Na 43 zetten was de stand weer volkomen gelijk en leek de partij op remise af te stevenen, maar weer leidden mindere zetten van Aad tot een winststelling voor Fons. Toen Aad een toren weggaf was het gedaan.
Fons: "Wit miste op 40ste de loperpenning op een zwarte toren en de koning. Hij speelde het veel zwakkere Lf3. Na een paar fouten van wit viel z'n toren. Wit gaf toen op, want mat was uiteindelijk niet meer te voorkomen. Zwart heeft goed gestaan, wit ook, en beiden gaven het weer weg. Het was op een gegeven moment nagenoeg gelijk, de lopers waren sterk. Wit ging mee in mijn tempo en had nog erg veel tijd. Even tien minuten op je handen gaan zitten helpt dan. De laatste fout was beslissend." (Aad van Sabben - Fons Claessen 0-1)
Het was op het nippertje, maar toch slaagde de wedstrijdleider erin om de vierde man vast te leggen voor deze wedstrijd. Hij belde namelijk na een aantal mislukte verzoeken Nick Kimenai op zijn werk met het verzoek om het viertal te completeren. Op Nick kun je dus rekenen ook al is hij geen vaste speler van het viertal. Hij was er vroeg (Geweldig Nick! Bedankt!) en hielp in alle hectiek de wedstrijdleider met het startklaar maken van deze schaakavond.
Helaas heb ik de partij die Nick met wit speelde tegen Kees Stuik niet goed kunnen volgen. Ik zag een eindspel met bij ieder twee torens en een licht stuk, dat naar mijn eerste indruk zeker niet slechter was voor Nick. Na afloop waren beide spelers het er ook over eens dat Nick bij momenten veel beter had gestaan dan Kees. Maar ja, het winnen van een betere stelling blijkt doorgaans achter het bord veel lastiger dan achteraf. Opvallend detail: Nick speelde deze partij zonder hoed! Ophouden dat ding Nick! Wellicht zit het venijn niet zozeer in de staart, maar juist in je hoed! (Nick Kimenai - Kees Stuik 0-1)
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2C".