DWD 2: “Wit begint en mist mat in één”


WEDSTRIJDVERSLAG | Zowel De Willige Dame 2 als Ridderkerk 1 was er niet in geslaagd om op volle oorlogssterkte aan te treden voor de laatste wedstrijd van het seizoen 2017-2018. De afvaardiging van beide teams bestond helaas slechts uit zeven spelers.

Wedstrijdleiders Paans en van den Berg konden besluiten om aan één bord geen spelers te zetten en zeven wedstrijden te spelen. Na het raadplegen van de competitieleider bleek dat inderdaad toegestaan en in dat geval zou voor dat bord de uitslag 0-0 gelden. Na enig wikken en wegen werd op voorstel van Ridderkerk besloten om de partijen van de twee spelers zonder tegenstander op het scoreformulier te zetten en dat betekende dus dat Cor Paans, die zich maar weer eens opofferde, zonder te spelen een punt voor DWD kreeg. Hetzelfde gold voor speler Lex van der Linden van Ridderkerk. Achteraf een vreemde gang van zaken, want voor het aantal te verdienen bordpunten maakt het niet uit. Maar goed, na afhandeling van de indelingsperikelen begon de wedstrijd dus reglementair al direct met de stand 1-1. Ridderkerk had nog een minieme kans om kampioen te worden, maar daarvoor was wel een monsterzege nodig.

Willem Weerdesteijn wint weer weergaloos

Dat er geen monsterzege voor Ridderkerk in zat bleek echter al snel. Willem Weerdesteijn was de eerste die een punt voor DWD binnensleepte. Ik meen gezien te hebben, dat hij met wit spelend op het vierde bord de dame van Thomas Schepers dusdanig in de problemen bracht, dat Thomas niets anders restte dan opgeven. (2-1) Willem Weerdesteijn (r) - Thomas Schepers 27-03-2018 (Foto: Cor Paans)

Willem Weerdesteijn (r) - Thomas Schepers 27-03-2018


Ezeltje strek je

Piet Schuller had zwart aan bord vijf en bestreed de onorthodoxe Indische opstelling van Wim van Daalen niet adequaat genoeg in het begin van de partij. Tot tweemaal toe bracht hij een paard naar e4 en tot tweemaal toe kostte hem dat een pion. Er schijnt een spreekwoord te bestaan dat over vriendelijke hoefdiertjes gaat die zich geen tweemaal aan dezelfde steen stoten. Enfin, Piet werd wakker, verdedigde zich taai en won door een fout van Wim de kwaliteit, maar er had meer ingezeten dan de kwaliteit alleen. Later in de partij blunderde de Ridderkerker pardoes zijn dame weg en daar kon Piet niets meer aan veranderen. Een vol punt derhalve voor onze invaller.(3-1)

Filantropie en altruïsme

Ook Fons Claessen viel in bij het tweede team en had zwart op bord drie tegen Bas Weber. In een damepion-opening kreeg geen van beide spelers stevige grond voor een aanval onder de voeten. Fons offerde een pion om een aanval op de koningsvleugel te starten en wit trachtte tegenspel te krijgen op de damevleugel, maar dat was een veel te tijdrovende actie, die hem bovendien op pion-verlies kwam te staan. Na wat mindere zetten van Bas kreeg Fons winnend voordeel, maar kennelijk taxeerden de spelers de stand als remise, waartoe, achteraf dus een beetje onterecht, besloten werd. (3½-1½) Vlnr: Fons Claessen, Pearl Uyttenhove en John van Waardenberg 27-03-2018 (Foto: Cor Paans)

Vlnr: Fons Claessen, Pearl Uyttenhove en John van Waardenberg 27-03-2018


Een simpele man

Wim Platje kreeg te maken met jeugdspeler Maxim Emmerik en had wit op het zesde bord. Op de rating van jeugdspelers moet men, zo is in het verleden wel gebleken, niet afgaan. Vaak genoeg is een ervaren speler met honderden Elo-punten meer door een jeugdige invaller van het bord gemept. Wim was dus op zijn hoede. Maxim speelde een oersolide Philidor-verdediging, maar kon toch niet voorkomen dat Wim de hele partij het initiatief had. Een foutje van Wim, dat Maxim een pion opleverde bleek uitstekende compensatie op te leveren. Wim kwam gewonnen te staan, maar zoals zanger Roger Hodgson van Supertramp al zong in 'The Logical Song': ... The questions run too deep for such a simple man ... en Wim zag het dus niet. Weliswaar won hij twee pionnen terug, maar de directe winstkansen waren na wat minder goede zetten verkeken. Met nog negen minuten op de klok accepteerde Wim ondanks twee pluspionnen in een dubbel toreneindspel het remise-aanbod van Maxim. (4-2)

Pearl Uyttenhove, met wit aan bord twee, trad aan tegen Ridderkerk-voorzitter Jelle van den Berg. De spelers waren zeer aan elkaar gewaagd tot er in een eindspel, waarin beide spelers een dame, een toren een een stuk of wat pionnen bezaten, een dubbele kortsluiting ontstond. De eerste kwam op naam van Jelle die met Td7 de witte dame van Pearl aanviel. De tweede kon door Pearl in het duistere deel van zijn schaakgeheugen worden bijgeschreven: Zijn antwoord De8+ was een aardige zet, maar Df8 mat was een stuk lolliger geweest. Om het leed te verzachten zal ik hier vanzelfsprekend niet optekenen dat Pearl dus een mat in één overzag. Wel moet ik nog vermelden dat supporter Erik Brok het vanaf de zijlijn wel had gezien en na afloop beide spelers daar fijntjes op attent maakte. Jelle kon wellicht een grijnsje niet onderdrukken maar Pearl kreeg bijkans de slappe lach. (4½-2½) Wim Platje - Maxim Emmerik 27-03-2018 (Foto: Cor Paans)

Wim Platje - Maxim Emmerik 27-03-2018


Laatste Mohikaan

John van Waardenberg was vanavond de laatste der Mohikanen. Met zwart koos hij voor het Siciliaans met versneld fianchetto. Tegenstander Peter Luijendijk ruilde een stel paarden op c6, de dames en een paard voor een loper op g8 en kwam daardoor toch wat minder te staan. John zette een mooie koningsaanval op, verdubbelde de torens op de open g-lijn, won de kwaliteit en een pion en speelde bekwaam de witte koningsstelling aan flarden. (5½-2½)

Een mooie afsluiting van het seizoen, waar toch wel iets meer in had gezeten. Het verlies van de wedstrijd tegen Barendrecht-IJsselmonde was verdiend. Bij Waddinxveen zou een puntendeling terecht geweest zijn en het gelijke spel bij Nieuwerkerk was een gevolg van miscommunicatie. Toch kunnen we met +4 -2 =1 terug kijken op een goed seizoen.

Rest me nog te vermelden, dat ook grand-maître Johan Went de wedstrijd met een bezoekje vereerde. Punt.

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3B".

© Wim Platje 28-03-2018 16:33