
Toch altijd een wedstrijd, waar iets meer spanning op staat dan anders, vind ik. Ik heb namelijk als speler van het viertal al twee keer tegen Peter gespeeld en beide keren was hij zeker niet de mindere, maar maakte hij een fout waardoor ik kon winnen. Nu zou het zomaar kunnen dat we een derde keer aan elkaar zouden worden gekoppeld en daar driemaal scheepsrecht is had ik daar geen goed gevoel over. Het bleek echter anders te zijn voorbeschikt. Ik speelde deze keer niet tegen Peter.
Aangezien Peter (PdW), net als ik (WDP), doorgaans de wedstrijdverslagen van zijn team schrijft leek het me wel aardig om even op zijn schrijfsel te wachten en dan de blender te pakken om te kijken of er een acceptabele mix van te maken valt. Hieronder volgt het resultaat:
WDP: Na drie nederlagen werd het de hoogste tijd dat het tweede team van de hatelijke nul af zou komen. Dan zou dan moeten gebeuren in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar tegen het derde team van SV Krimpen.
PdW: Wij zijn het nieuwe jaar slecht begonnen ondanks alle goede wensen die een ieder de afgelopen dagen heeft mogen incasseren. Aan de andere kant: als een goed begin het halve werk is, is een slecht begin dat dus ook. Daar valt nog wel enige troost uit te putten. Maar best was het niet. Wonnen we de laatste wedstrijd van de koploper, nu verloren we van de hekkensluiter. En het begin was zo mooi.
WDP: Al snel ging het eerste punt naar Krimpen. Rob Truijens ging tegen Eddy Hermans plotseling midden op het bord mat na het openen van de e-lijn.
PdW: Eddy bracht een pionoffer dat waarschijnlijk niet correct was. Maar de durf werd beloond doordat zijn tegenstander niet goed oplette en zich na 16 zetten pardoes mat liet zetten.
WDP: Fons Claessen trok met enig fortuin de stand weer gelijk. Tegen Peter de Weerd had hij met wit eerst een centrumpion moeten verliezen en toen hij op de zestiende zet een foutief paardoffer bracht kon het wel eens heel slecht aflopen. Peter zette zijn koning na een schaak echter niet op het veilige veld h8, maar op f8 en dat kostte hem de dame.
PdW: Lang konden we niet van deze voorsprong genieten. Ik kreeg in een Caro-Kann een paardoffer op mijn bord dat ook niet correct was. Maar na de verkeerde ontsnappingsroute voor mijn koning te hebben gekozen stortte mijn stelling al na enkele zetten in tot een volkomen puinhoop (1-1).
WDP: Aan het eerste bord speelde Han van Gorkom met zwart tegen Robert Lecomte. Weliswaar was Han niet geïmponeerd, maar verbaasd was hij zeker vanwege het enorme tempo waarin Robert de zetten op het bord smeet. Na twintig zetten had deze nog vrijwel geen tijd verbruikt. Na het ruilen van flink wat stukken kwamen de spelers remise overeen.
PdW: Kopman Robert deed even later waarvoor hij is ingehuurd: nuttige halfjes scoren. Mijn licht sarcastische vraag of het weer een suffe remise was, werd door Robert volmondig met ja beantwoord. Alles leek dus weer te kloppen.
WDP: Al snel werd het bij Jisk Liemburg, die aan bord drie met zwart speelde tegen Evert Hoogervorst remise. Van de partij heb ik helaas niets kunnen zien.
PdW: Binnen het uur had ook Evert remise geaccepteerd, zodat ook hij zijn parkeerrekening binnen de perken kon houden (Dordrecht is een zeer auto-onvriendelijke stad). (2-2)
WDP: Met wit speelde ik aan bord vier tegen Henk Stam, die koos voor het Russisch. Na negen zetten stond er een volmaakt symmetrische stelling op het bord, maar ik stond even later toe dat mijn koningsstelling werd geruïneerd. Dat werd dus verdedigen geblazen. Toen Henk vervolgens een grote fout beging die hem een stuk kostte besloot ik om, tot afgrijzen van mijn medespelers niet op pionnenroof uit te gaan, maar eerst mijn stelling te versterken. Even later liet Henk in een vlaag van schaakblindheid zijn dame instaan.
PdW: Het keerpunt kwam toen Henk zijn dame promoveerde tot een Willige Dame door deze zomaar weg te geven. Daarmee stonden we op achterstand, omdat alleen Eric goede vooruitzichten had. Boven onze laagste twee borden van Jan-Louw en Leo pakten zich donkere wolken samen.
WDP: Aan bord twee dacht Willem Weerdesteijn het eindspel te kunnen winnen van Eric Hill door met een vrijpion op te rukken, maar toen die pion verloren ging was er geen redden meer aan.
PdW: Eric is aan een sterk seizoen bezig. Hij belandde in een toreneindspel met een vrije pluspion. Nadat Eric torenruil had afgedwongen moest de Dordtse koning alleen aan de bak om op beide vleugels te opereren. Traag als een monarch is, is dat een kansloze missie (3-3).
WDP: Erik Brok speelde aan het achtste bord met wit een prima partij tegen Leo Koot. In het middenspel leek het alsof Erik met twee pionnen voor een loper geen geweldige zaken had gedaan, maar de koningsstelling van Leo was een puinhoop en Erik maakte daar prima gebruik van. Langzaam maar zeker werd Leo van het bord gezet.
In een Siciliaans partij offerde Piet Schullers tegenstander Jan-Louw Minnaar een pion in de opening. Even later maakte Piet een tweede buit en die voorsprong bleef vrijwel de hele partij gehandhaafd. Naarmate er meer stukken werden geruild kwam Piet automatisch steeds beter te staan. Een remisevoorstel van de teamleider van Krimpen werd door beide spelers geaccepteerd en zo werd er voor het eerst deze competitie gewonnen.
PdW: Nadat Leo platgewalst was stonden we met 4-3 achter terwijl Jan-Louw in een pionneneindspel twee pionnen minder had. Omdat ik reuze zin had om naar huis te gaan en een nederlaag voor ons onafwendbaar was, vroeg ik aan de Dordtenaar of hij genoegen wilde nemen met remise. Of dat mag weet ik eerlijk gezegd niet. Maar ik ken de De Willige Dame als een ontspannen club en rekende er dan ook op dat mijn verzoek zou worden ingewilligd. Dat gebeurde direct, zodat wij als schrale troost voor de nederlaag (4½ – 3½) op tijd naar huis konden.
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3B".
Een goed begin is het halve werk, en goed materiaal ook, dus zijn we al klaar !